неделя, 29 май 2016 г.

КРАСИМИР СТАНЕВ


 

Красимир Веселинов Станев агент на държавна сигурност

Име на агент: Красимир Веселинов Станев
Роден на: 02.11.1952 г.
Роден в: Павликени
Вербувал го служител: о. р. Георги Андреев на 04.10.1989 г., регистриран на 03.11.1989 г.
Ръководител: о. р. Георги Андреев
Структура на ДС: ОбУ на МВР-Балчик-ДС по линия на ВГУ
Работил като: агент
Псевдоним: Борис
Документи: Рег. дневник; картони – обр. 4 – 3 бр. и обр. 6; писмо вх. № 2044/ 25.04.1990 г. за унищожаване с протокол вх. № 393/ 1990 г. личното и работното дело на „Борис“.
Снет от оперативен отчет:
Публична длъжност или дейност: Член на Управителния съвет до 06.03.2008 г.
 
 
Мениджърски конфликт в Албена – Станев и Грозева скарани .
 
01.04.2016
 
Конфликт между мениджъри раздира курорт Албена. Изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев е заставил финансовия директор и съсобственик Ивелина Грозева да напусне, съобщава "Капитал" в публикация, озаглавена: "Краят на приказката "Албена". Според изданието дамата, която е била 35 години в управлението на компанията, е обвинена, че иска да разпарчетоса елитния курорт "Албена" и да го превърне в онова кресливо и неугледно място, което са "Слънчев бряг" и "Златни пясъци" по Южното Черноморие. Грозева пък твърди, че  води битка за повече права за малките собственици на дялове в РМД-то.
За разрива в отношенията между дългогодишния тандем Красимир Станев, който е лицето на "Албена", и Ивелина Грозева, която бе дясната му ръка в сянка, говори протоколът от общото събрание на "Албена холдинг", проведено на 7 март тази година. Това е някогашното РМД "Албена 2000", създадено преди 20 години, за да участва в приватизацията и управлението на курорта и което в момента държи дял от 54% в публичното дружество. На извънредното заседание акционерите отстраняват Грозева от Съвета на директорите на "Албена холдинг". Мотивът е "диаметрално противоречива концепция за развитие на дружеството". Освен изваждането й от ръководството на "Албена холдинг" Грозева е отстранена и от управата на "Албена инвест холдинг", а през април предстои освобождаването й и от "Албена" АД.
В телефонен разговор с "Капитал" Красимир Станев обяснил, че основното му притеснение е свързано с евентуалната загуба на контрол върху "Албена". Попитан директно за истинската причина за раздора, 63-годишният Красимир Станев изневерил на джентълменското поведение и казал: "Това, че стигаме пенсионна възраст и сме решили да осребрим нашето участие, не е причина да изоставяме начина, по който сме развивали "Албена". Той уточнил, че проблемите между него и Грозева се появили преди 4 - 5 месеца и че възможност за помиряване има. "Всичко зависи от нея. Тя трябва да си промени политиката и визията за "Албена". Аз не мога да направя компромис", отсякъл Станев.
"Донякъде съм изненадана от действията, предприети напоследък от основния акционер по отношение на промяна в управленския екип. Аз участвам в създаването на "Албена холдинг" от самото начало и заедно с колегите от мениджърския екип успяхме да постигнем уникално развитие на бизнеса, което е в полза на всички акционери и представлява пример за туризма и свързаните с това дейности в България. Понякога обаче настъпват моменти, в които основните мениджъри имат различно виждане за бъдещото развитие на групата, както и за ефективността на използваните ресурси в нея, за което съм сезирала органите на управление", обяснява Грозева в писмо до изданието.
 
 
 
Огнян Донев стана съдружник в Албена с Красимир Станев . Телекомплект Инвест АД е придобило 6,3636% от капитала на Албена инвест холдинг АД в края на април .
 
05.05.2016
 
Телекомплект Инвест АД е придобило 6,3636% от капитала на Албена инвест холдинг АД на 25 април 2016 г. Продавач е Албена АД, съобщава Централен депозитар АД. Investor.bg вече писа, че вероятно Албена АД е продавачът в сделката от края на миналия месец, която е за 2,23 млн. лв., или 350 хил. акции по 6,37 лв. за брой.
Основен акционер с дял от 47,44% в Телекомплект Инвест АД е Огнян Донев, а другите 47,44% са на Венцислав Стоев. Двамата са основни акционери (пряко и непряко) и в компании като Софарма АД (и чрез нея в Софарма Трейдинг АД), както и в Софарма имоти АДСИЦ.
Албена инвест холдинг АД притежава 20,57% от Албена АД, а и двете са основна собственост на Албена холдинг АД, където контролът е в ръцете на Красимир Станев.
Това не е първа покупка на Огнян Донев в българско публично дружество извън неговите проекти. Досега изпълнителният директор на Софарма АД беше прокарал мостове чрез участия в борсови компании като Медика, Доверие обединен холдинг, Арома, Хидроизомат, Тодоров.

За Медика например Огнян Донев трябваше да придобие контрол върху Доверие обединен холдинг АД, което се оказа скъп, дългогодишен процес, блокиран от „отровни хапчета“, а именно специални устави в дъщерни дружества на холдинга.
Доверие обединен холдинг АД е и врата към здравноосигурителни фондове (един от които дори придоби голям пакет акции в Софарма Трейдинг), медицински център, дялове в Хидроизомат (което притежаваше имоти в столичния квартал Дружба).
Телекомплект инвест АД още държи контролен пакет от 5% в Арома Риъл Естейт АД, което пък има имоти в кв. Илиянци, точно до новия фармацевтичен завод на Софарма АД.
Кои са свързващите звена между Огнян Донев и Красимир Станев (Албена АД)
Ясно се виждат две такива. Едното е ПОК Доверие, фондовете на който са големи вложители както в Софарма АД, така и в Албена инвест холдинг АД и Албена АД. Наскоро изпълнителният директор на ПОК Доверие Даниела Петкова дори е предложена за член на Съвета на директорите на Албена АД.
Другото свързващо звено може да е инвестиционният посредник ПФБК - посредник по предлагането на дела на община Балчик в Албена АД през 2014 г. Компанията организира презентация пред инвеститорите с участието на Красимир Станев, който отговори на техни въпроси. Традиционно ПФБК е посредник, близък до собствениците на Софарма АД, заедно с още няколко посредника.
Защо Донев купува?
Само участието от 20,57% в Албена АД оценява холдинга на 41 млн. лв., а капитализацията му достига 35,5 млн. лв.
Освен това Албена инвест холдинг АД притежава апетитни имоти, като например такива на Околовръстното шосе в София в кв. Овча купел чрез България-29 АД, където ще минава третият метродиаметър. Фохар АД в квартал Бояна в София също е на дружеството. Албена инвест холдинг АД има и други дружества в сектора на недвижимите имоти, както и хотели в Боровец и Габрово, притежава и транспортната фирма Албена Автотранс и мебелен завод.
Огнян Донев и неговите компании построиха фармацевтични заводи (в Илиянци и с. Врабево (Троян), разшириха производствените мощности на Медика в Сандански, на Унифарм в София, на Софарма в София, на бившето Българска роза в Казанлък и други. Той инвестира и в офис комплекс в столицата (Софарма Бизнес Тауърс) и логистични центрове (за дистрибуцията на Софарма Трейдинг АД).
Албена АД има медицински център и аптека, както и имоти по цялото българско крайбрежие. Софарма АД има болница и медицински център, както и създава верига аптеки SOpharmacy, с което може да помогне на Албена АД по управлението на тези несвойствени дейности.
Софарма Бизнес Тауърс на Софарма имоти АД може да приюти туристическата агенция Албена Тур ЕАД, която в момента има два офиса в София.
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарите Иван и Светослав Радеви .

Няма коментари:

Публикуване на коментар