петък, 22 януари 2016 г.

АТАНАС И ПЛАМЕН БОБОКОВИ



Братя Бобокови са ловци. Малкият на мечки, големият – на мацки .
 
11.11. 2009
 
Почват с магазинче в родното си село Пиргово, сега са шести по богатство в България!!!!!!!!
Ако можем изобщо да говорим за българска мечта  като модел на забогатяване, нейното име ще е братя Бобокови. Момчетата са родени в русенското село Пиргово. Атанас – на 2 ноември 1959 г., а Пламен – на 31 октомври 1968 г. По онова време селото е известно с лозята, винарската си изба и стария комунистически род Бобокови. Един от него – Ангел, става първи секретар на окръжния комитет на БКП в Русе. Той не е нито баща, нито чичо на двамата, както се говори, но определено им е роднина. Въпреки че братята гледат все повече да се дистанцират от тази кръвна връзка.
Момчетата от малки се развиват правилно. Атанас завършва най-престижното русенско училище – английската гимназия, а Пламен – второто по престиж – математическата гимназия. После Атанас записва най-престижната по онова време специалност, за която се иска специална препоръка от градския комитет на партията – международни икономически отношения, а Пламен – също престижното право в Софийския университет. Демокрацията ги заварва в София – малкият още следва, а големият работи в дилинг-службата на Българската външнотърговска банка! Атанас изведнъж решава да емигрира в САЩ.

Какво е правил там, не е публично известно, но скоро се връща и през 1992 г. братята основават първата си фирма в родното си село Пиргово – едноличния търговец "Бобоков и синове". Единият е на 33 г., другият – на 24. Дейността на компанията тогава е класифицирана като “облекла и аксесоари – магазини”. Обаче те завъртат и търговия с горива. "Беше много актуално тогава, защото имаше големи проблеми със снабдяването", разказва по-младият. Обаче пазарът се стабилизирал, печалбите намалели, в петролната търговия се намесили мутрите и братята, по собствените им признания, решили да произвеждат масла.

"Приста ойл" – сега най-големият производител и доставчик на смазочни масла в България с около 60% пазарен дял - е основана през ноември 1993 г.
Спечелените от петрола пари само за една година ще да са били много,
защото братята си построяват завод и през 1995 г. започват производство на смазочни масла с марка "Приста". Четири години по-късно приватизират завода за акумулатори в Монтана. Сега втората им голяма фирма – “Монбат”, е шеста по пазарна капитализация на борсата – струва 224 211 000 лв. Братята вече имат заводи в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, имат изключителните права да снабдяват с масла 750 пристанища по света, а също и йеменската армия и пр. Имат и колекция от антики, оценявана на 80 млн. евро.

Имената им бяха сред спряганите в парламента като хората, заради които бе гласуван новият закон за културното наследство, узаконяващ частните сбирки. Преди няколко месеца Стефан Данаилов като министър на културата им разреши да направят първия частен музей в родината. До миналата година класациите ги подреждаха на шесто място по богатство в България със състояние от 220 млн. лв., но тази като че ли ще излязат още по-напред, защото кризата май не им се е отразила толкова сериозно, колкото на другите. Отчетите на дружествата им сочат годишни приходи от 372 млн. лв. и печалби от 32 млн.

Сега някои техни завистници твърдят, че братята всъщност са сред получилите от червените куфарчета с пари за началото на бизнеса си и затова е било странното пребиваване на Атанас в САЩ, а после и бързото натрупване на капитали за една година. Но за подобно твърдение няма доказателства. Братята са серийни дарители – строят черкви и манастири из цялата страна. През май т.г. дадоха 100 000 лв. за строежа на църквата "Всех Святих" в Русе. С техни пари е изграден и християнският център за подпомагане на бедните в кърджалийския манастир “Успение Богородично”, заради което прочутият отец Боян Саръев каза, че ще им целува ръцете цял живот.
Те са и спортни спонсори. Допреди две години издържаха русенския футболен клуб “Дунав”, но след като феновете ги изпонаплюха, се отказаха. Сега влагат по 1 млн. евро годишно в „Приста Ойл Рали Тийм".
Покрай състезателя Борис Борисов обаче имената им бяха замесени с това на Таки.
През май т.г. при специална акция на баретите в хотел "Кемпински" бяха арестувани няколко от хората на Златко Баретата, а също и рали пилотът Борис Борисов. Тогава ченгета казаха, че той е известен като Боби Белята и е дясната ръка на Таки. "Боби Белята легализира доходите си от престъпни дейности, като се позовава на рекламните договори, които има с Приста ойл", твърдяха разследващите.

Така и не стана известно какво е правил Боби Белята с хората на Златко Баретата. Мълвата гласеше, че са обсъждали ситуация в наркопазара след ареста на Златомир Иванов и изчезването на Таки. Имаше дори слухове, че гласели атентат срещу Алексей Петров, защото съветникът в ДАНС разбил и двете наркогрупировки.

Така или иначе арестът на Боби Белята докара голяма беля на братя Миналата година по него бе лепнато още едно петно. Ченгета им иззеха колекция от 400 старинни монети и антична колесница. Тогава все още го нямаше новият закон и частните колекции не бяха легални.

Като член на банда за незаконни археологически разкопки бе арестуван и археологът Димитър Драганов, който се грижи за антиките им и участва във фондацията “Братя Бобокови”. Бизнесмените твърдяха, че имат редовни документи за експонатите си. Както и да е, вече със законно разрешително те ще правят първия в България нумизматичен музей в сградата на музикалното училище в Русе. Тя е паметник на културата, а братята я купиха преди 2 години за 450 000 лв. Там щели дори да обучават специалисти в помощ на полицията.

Имената на братята изплуват още веднъж във връзка с криминална случка. След покушението срещу Манол Велев става ясно, че те участват заедно с него в управлението на Сдружение "ТК ВВВ-ПРО ТЕНИС" - организация с нестопанска цел.

Бобокови си падат по екстремни преживявания. И двамата са ловци. Пламен - на редки животни, а Атанас – на красиви мацки. Малкият брат обикаля света в търсене на шампионски ловни трофеи. В колекцията му са едни от най-скъпоценните трофеи в целия свят - ахар Марко Поло (високопланински овен), уловен в Киргизия, най-голямата мечка в България, убита в Камчатка, ценен бивол от Африка.

Малкият е примерен съпруг – твърди, че обожава съпругата си Христина и трите си деца. И домашното куче. Такъв е бил и големият до 2000 г. Когато в един ресторант среща Ива Титова и се влюбва от пръв поглед (твърди тя пред медиите). Атанас тогава е на 41 г., пълничък и с мустаци. Явно
кризата на средната възраст и златотърсачката-красавица здраво са го цапнали по главата,
защото той зарязва съпругата и дъщеря си, бръсне мустаците, отслабва и се хвърля в обятията на Ива. Явно, за да докаже колко е млад, се втурва и в екстремните спортове – скача с бънджи, лети с парапланер, пързаля се със сноуборд, за да е до любимата. Ива става “Мис България 2003” и всички говорят, че той й е купил титлата. През онази година има две носителки на короната "Мис България". Ден след убийството на Илия Павлов в експоцентъра на "Цариградско шосе" в София се проведе конкурсът на "Визаж". В него именно победи Ива Титова. Стана скандал, защото се оказа, че тя няма диплома за средно образование!

Шушука се, че титлата й е купена и че е трябвало да спечелят Стоимена Алексиева или Виолета Сечкова. Три седмици по-късно в зала 1 на НДК Дарина Павлова наблюдава зад кулисите шоуто на нейната агенция. Там миската е Елена Тихомирова, която години по-късно се прочу с аферата си с Вальо Топлото и изваждането на техни скандални снимки в пресата.

Миската Ива Титова всъщност разделя двамата братя. Заради нея Атанас се мести в София. Започва да строи къща в Драгалевци с голе-е-е-ми прозорци, както иска любимата. Татко й чинно надзирава строежа. И изведнъж – Ива мълчи за причините, въпреки че за връзката им разказва обилно – през 2005 г. Атанас зарязва красавицата. Започва да води по светските мероприятия, на които е фен, кестенява студентка на име Гери. Така завършва “великата” любов, а бизнесменът харесва ролята на ловец на красавици.

Пламен продължава да живее със семейството си в Русе в къща, паметник на културата. Построена е през 1900 година от голям арменски търговец, който емигрирал после във Великобритания, а синът му бил голям английски писател. Никога не е одобрявал метаморфозата и любовните приключения на брат си. "Има чудесна дъщеря - Адриана. Разведе се, има собствен живот", е единственият му лаконичен коментар по въпроса.

В редките си интервюта в пресата братята като навити повтарят едно и също по два повода. Първо и на двамата девизът бил “Колкото повече, толкова повече”. А второто – не ставали за щатски бизнесмени, които работят от зори до мрак. Защото обичали да си поспиват, похапват и попийват. Е, те това е българската мечта!
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Васил Живков Грънчаров .

Няма коментари:

Публикуване на коментар