сряда, 8 февруари 2023 г.

СТАНИМИР ПЕЕВ

Станимир Пеев, който оглави Държавния резерв през август 2009 г., през май 2013 г. бе отстранен по време на правителството на Пламен Орешарски, но след това отново се върна на поста през ноември 2014 г. с идването на втория кабинет на Бойко Борисов.

Преди да оглави Държавния резерв през 2009 г. Станимир Пеев беше кмет на столичния район "Панчарево". Той е син на Димитър Пеев, който дълги години е преподавател в Академията на МВР в Симеоново.

За последно името на отстранения шеф Станимир Пеев беше замесено в противоречия през 2018 година. Тогава "Офнюз" съобщи, че Агенцията по заетостта е сключила договор за невъоръжена охрана за 3 187 944 лв. с ДДС с "Мултифорс А.С" ЕООД. Управител на фирмата е Магдалена Пеева - съпруга на Станимир Пеев. Тогава се разбра, че фирмата "Мултифорс" през годините фирмата е получила над 27 млн. лв. обществени пари. Тя е сключвала договори за охранителни услуги с Министерството на земеделието и храните, Министерството на транспорта, Министерството на отбраната, Министерството на икономиката, НЕК, Софийската областна администрация, "Топлофикация София", Националния военноисторически музей, УНСС, и "Булгартрансгаз".

На 11 май Министерството на транспорта получава оферта от фирма „Мултифорс АС“ за продължаване на договор за физическа охрана на сградите на ведомството срещу 850 000 лв. Процедурата е с договаряне без публичен търг, тъй като „Мултифорс“ вече има договор с министерството. Няма пречки договорът да бъде подновен и от новия служебен министър, тъй като има становище за съвместимост на процедурата по ЗОП.

Този договор е един от многото, които „Мултифорс АС“ има с държавни институции. Месец по-рано, на 8 април, Агенцията по заетостта определя единствения кандидат „Мултифорс АС“ за победител в търг за охрана за 3 милиона лева. Сред клиентите на фирмата през годините са Министерство на Икономиката, Министерство на отбраната, Министерство на земеделието и храните, Министерство на отбраната, Агенция по Заетостта, Агенция Военно почивно дело, Областна управа София-област, НЕК, Булгартрансгаз , Свободна зона Божурище , Топлофикация София и т.н.и т.н. Става дума за договори за над 82 милиона лева до 2020 г., а оттогава са сключени и нови.

Този афинитет на държавните институции към една определена фирма намира обяснение във факта, че неин действителен собственик е не друг, а шефа на Държавния резерв Станимир Пеев. Бившият кмет на Район Панчарево е несменяем на този пост от 2010 г. Фирмата му се управлява от съпругата Магдалена Пеева, но основен акционер е самия той. Съдейки по декларацията на Пеев пред КПКОНПИ, семейството е твърде състоятелно и може да си позволи банков заем от два милиона лева.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Цветан Славейков Цветанов .

Няма коментари:

Публикуване на коментар