четвъртък, 18 януари 2024 г.

КОНСТАНТИН ЛЮБЕНОВ ВЪРБАНОВ

Братът на зам. Председателката на Парламента от ГЕРБ Росица Кирова - Константин Любенов Върбанов и Христофорос Никос Аманатидис – Таки , са разследвани в чужбина по дело за пране на пари и финансиране на тероризма, съобщи BIRD.BG в рамките на голямо трансгранично разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ.

Колеги от ICIJ са се запознали със съдебните документи, в които присъстват имената на двамата българи.

Копия от техните паспорти в PDF формат са открити в иззетия компютър на главния заподозрян.

Таки и братът на Росица Кирова, която беше два мандата зам.-председател на Народното събрание, излъчена от ГЕРБ, а сега е депутат от партията на Бойко Борисов, са пътували заедно до държавата, в която се води разследването, пише още в документите по делото.

При обиските в дома на заподозрените са открити голям брой тежки автоматични оръжия и 40 000 патрона за тях. BIRD успя да идентифицира серийния номер на едно от оръжията, което е произведено в България, в завода „Арсенал“. Росица Кирова и нейният брат имат общ бизнес във фирмата Дунавски драгажен флот – Видин.

Първоначалното натрупване на капитала за фамилията са времената на югоембаргото, когато граничният със Сърбия областен град не е беден, както през последните 10 години. Напротив, там се въртят страшни пари от трансфера на горива, други стоки, а вероятно оръжие и разни субстанции – всичко за фронта, всичко за победата.

В онези години братът на сегашната политичка и неин съдружник Коци, както местните викат на Константин Любенов Върбанов се очертава като лидер на ВИС в района. После се утвърждава под крилото на единия от сивите кардинали на групировката Таки, който макар от години да живее в братски Дубай, контролира немалко бизнеси у нас, например в пътното строителство и в почистването на големите градове, за който сме писали много – прочетете на 19min.bg и се ориентирайте кой – кой е (б.р. адвокат на този човек става бившия съдия Иво Атанасов – нали следите мисълта на премиера Петков за честните хора, напуснали ИТН, които се борят за съдебна реформа).

През 2008 г. онова, което изглежда като видински легенди и митове намира изразчерно на бяло в доклад на прокуратурата, която привлича Константин Любенов Върбанов като първи обвиняем по Организираната престъпна група на боса Златомир Иванов – Баретата, действала по 3 члена от наказателния кодекс. Тогава той остава на свобода под гаранция. В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Даниел Бачорски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар