събота, 1 юли 2017 г.

РУМЕН ЧАНДЪРОВ



Румен Чандъров е български бизнесмен, спортен деятел, Президент на ПФК Септември (София) от 2015 г. Той е собственик на три хотела в Слънчев бряг – Маджестик, Еврика и Еврика Бийч чрез ДИТ Груп (Дългосрочни инвестиции в туризма), заедно с брат си Ваклин Чандъров. Базата разполага с около 3 000 легла, а освен това и с естествено затревен терен, покрит такъв с изкуствена трева и 3 по-малки с открито игрище за джитбол и минифутбол с изкуствена трева.
Основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров притежават хотели на Слънчев бряг, като в част от обектите те са в съдружие с известния с интересите си във футбола Румен Чандъров. Например хотел Majestic, където инвеститор е "Бора консулт 2002". Съдружници в "Бора консулт 2002" са "ДИТ хотели" на Чандъров и "Галакси" на основателите на "Винпром Пещера". Самата "Галакси пропърти груп" (сега "Галакси инвестмънт груп") е основана през 1999 г. за инвестиции в туризъм и недвижими имоти. Тя започва бизнеса си през 2002 г., когато купи в Слънчев бряг стария хотел "Сатурн" заедно с Летния театър, където се провеждаше "Златният Орфей". Сега дружеството има 3 комплекса в Слънчев бряг - Barcelo Royal Beach, намиращ се в центъра на Слънчев бряг, апартхотела Royal Sun и апарткомплекса Oasis VIP Club, намиращ се в южната част на курорта на първа линия на мястото на стария ресторант "Оазис". Oasis VIP Club беше в списъка от трите хотела (заедно с "Дюн" на Жоро Илиев и хотел "Хевън" на Георги Славов-Главата, син на гореспоменатия сикаджия Стоил Славов), за които през 2007 г. ДНСК издаде заповед за премахването им заради разположението им на плажната ивица.

Румен Чандъров, който неотдавна пое футболния отбор на "Ботев" (Пловдив), също е важен играч на терена на Слънчев бряг. След като приватизира емблематичната дискотека "Златна ябълка", на нейно място се появи комплексът Evrika beach. Част от веригата му DIT е и бутиковият хотел Orpheus. Чандъров е управител на фирма "Съниинвест" заедно с дъщерята на Ветко Арабаджиев Златомира. Компанията държи концесията на северния плаж на курорта. В повечето фирми той е съдружник с Ваклин Чандъров, а в Слънчев бряг са известни с прозвището "Пловдивските цигараджии".
Бизнесът на Румен Чандъров и брат му Ваклин Чандъров се свързва най-вече с туризма, те притежават хотели не само в България, но инвестиции се правят и в други отрасли. През 2011 г. Румен Чандъров започва свой проект, наречен ДИТ Спорт, като изгражда собствена детско-юношеска футболна школа и стартира отбори в различните възрастови групи. Футболна академия ДИТ е базирана в квартал „Драгалевци“, като базата е сред най-добрите в София. Разполага с терен с естествена настилка с места за около 1700 зрители, а също и със зала, 3 игрища с изкуствена трева и тенис-кортове. Съоръжението приема едно от детско-юношеските първенства в София – по футбол 7. Школата на ДИТ е сред двете най-бързо развиващи се в България, заедно с тази на „Лудогорец“. В нея се привличат най-големите таланти от цяла България, които се настаняват в комплекса „Царско село“.
През януари 2015 Румен Чандъров купува третодивизионния клуб Конелиано, заедно с базата му в Герман, и го премества в Драгалевци през пролетния полусезон на 2014/15 във В АФГ. Под негово управление отборът достига от зоната на изпадащите до 10 място в групата и запазва статута си. През май 2015 г. Чандъров закупува и контролния пакет акции в столичния клуб Септември, като към него се влива Конелиано. Така Септември се включва от първенството 2015/16 в Югозападната В група. По-късно Конелиано е възстановен като отделен клуб и се състезава в СРГ-Юг от следващия сезон.
През август 2015 г. на базата на Септември в Разсадника започва изграждането на футболен стадион с нова административна сграда, изкуствена трева, трибуни и осветление. Амбицията на новото ръководство за завръщане на Септември в професионалния футбол е реализирана още през сезон 2016/17, когато „септемврийци“ се включват в новосформираната Втора лига.
От април до септември 2016 г., във връзка с ангажирането си с Ботев Пловдив, Румен Чандъров прехвърля управлението на Септември към Ваклин Чандъров. В началото на септември, обаче, след конфликт с феновете на пловдивчани, Румен Чандъров се отказва от ръководните позиции в клуба и отново насочва дейността си основно към развитието на столичния клуб.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Милко Милков .



Няма коментари:

Публикуване на коментар