вторник, 4 септември 2018 г.

ИВАЙЛО ПЕНЧЕВ



Създателят и управляващ световния бранд за дизайн и производство на изкуствени стени за катерене Walltopia Ивайло Пенчев се вряза във фокуса на вниманието ни като папагал сред ято врани. Напсува в отворено писмо управата на „София Тех Парк“ заради намерението им да го глобят, тъй като не построил сградата на Уолтопия в срок. Същото се случи и на Комисията за финансов надзор, объркала се в проверката на онлайн платформата за обратни търгове Auxionize, една от неговите фирми. И двете писмени творения на Пенчев – разпространени и коментирани в медиите – го осветиха като човек с високо самочувствие, особено прям и недотам благовъзпитан.
Независимо от всичко това Ивайло е предприемач, инвеститор, новатор . Уолтопия е №1 в бранша с 50% пазарен дял не къде да е, а в САЩ, печелейки не с цена, както мнозина си мислят, а с качество – продуктът на компанията е с 10% по-скъп от този на конкурентите. Ивайло Пенчев, който управлява около 1000 души на три континента, е и сред шестимата най-динамично развиващи се предприемачи в света за 2015 г. според класацията на E&Y. А според нас от EVA – той е едно момче, което не се е наиграло и не е натворило белите си навреме. Затова го прави сега .
Родителите му са учители. Не е търпял лишения, но доста неща му били отказвани. Първите си дънки купил от виетнамците, когато бил в горните класове. Било много престижно да имаш дънки, като почти непостижима мечта. Завършил математическа гимназия със специалност физика. В казармата започнал да пише роман, сайънс фикшън, ръкописът се затрил по-късно. Учил до четвърти курс физика в СУ. Тогава спрял, не си взел изпитите, защото трябвало да работи. Започнал бизнес и прекъснал уж за една година, после за още една и така никога не дошло време да си завърши образованието. Казва, че диплома не му трябва, макар че бил мераклия физик – само с една петица през четирите години следване. Първият му бизнес бил с йо-йо, майсторели ги с един приятел. Не прокопсали. Успоредно с това Ивайло карал такси. Изкарвал добри пари. По-късно със съученици от математическата гимназия направили фирма за опаковки „Екстрапак“ и след нея – през 1998 г. – Уолтопия, със съдружник Метин Мусов.
В момента Пенчев работи върху това неговата платформа от такава само за фирмени услуги да бъде достъпна и за физически лица. „Това е първата в света клиентски централизирана платформа. И тя ще задмине „Амазон“, защото тя вече не е бъдещето. При нас човекът ще казва искам да си купя еди си какво и тогава търговците ще идват на дневен ред. А останалите платформи какво? Първо търговците предлага, и едва тогава идва клиента4, разсъждава Пенчев. Той е здраво стъпил на земята и казва ,че не се смята за български Джеф Безос( основателя на „Амазон“)
Пенчев държи в офиса на фирмата си прелестkо червено Ламборджини. То струва 400 000 евро. Не го кара особено, защото признава , че не е от най- големите шофьори. „Само веднъж на една писта вдигнах 240 и усетих, че щях да изхвръкна . Това за мен е най-прекрасната кола на света. И стои тук, за да й се радвам“, признава ексцентричният бизнесмен.


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Ветко Арабаджиев .


Няма коментари:

Публикуване на коментар