неделя, 26 март 2023 г.

ДИМИТЪР И КРАСИМИР ИЛИЕВИ

Братята Илиеви, собственици на злополучната дискотека „Индиго“, финансират коалиция „Заедно“, която ще играе в полза на Румен Радев.

Братята бизнесмени Димитър и Красимир Илиеви, които нашумяха като собственици на дискотеката-убиец „Индиго“ в столицата, където през 2001 г. загубиха живота си 7 деца и на легендарния клуб „Ялта“, стоят зад новоучредената политическа коалиция „Заедно“. Задушените на 21 декември 2001 г. на стълбите на „Индиго” Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска сега щяха да бъдат между 20 и 24 години. Собствениците на тогавашната софийска дискотека Димитър и Красимир Илиеви сега са сред главните организатори на технопартитата на световни диджеи като Сиесто и продължават да печелят милиони. Миналата година стана ясно, че в „Какао бийч” крият от данъчните 19 от всеки 20 лева оборот Печалбата е над всичко, а смъртта, дори и масова, не може да затъмни ничии печалбарски апетити.

10 години по-късно след трагедията пред „Индиго” никой не си спомня кои са виновните. Защото дори и на книга най-големият виновник – управителят на дискотеката Ангел Николов, се отърва с глоба от 1000 лв. Двамата охранители Георги Василев и Анри Силаги бяха глобени по 800 лв. С най-голяма глоба е наказан тогавашният председател на Комитета за младежта и спорта Цвятко Барчовски – 1500 лв. Присъдите влязоха в сила едва през 2008 г., когато Върховният касационен съд потвърди решението на софийските апелативни съдии.

Всъщност чисто житейски най-големият абсурд на правосъдието ни дори не е това, че собствениците на почернената дискотека Димитър и Красимир Илиеви не бяха признати за виновни. Те успяха да се споразумеят с 6 от семействата на загиналите още през 2002-2003 година и им изпратиха по 50 000 лв. Абсурдното е, че тези пари впоследствие им бяха овъзмездени от държавата, която през 2009 г. им даде 2 млн. лв. за понесени щети от атентатите от 11 септември 2001 г. Двамата предявяват иск към държавната фирма АДИС за пропуснати ползи, след като заради атентатите в Ню Йорк на столичната ул. "Съборна", където по това време се помещава посолството на САЩ, са поставени предпазни заграждения и бариера. На същата улица се намира бар "Астория", стопанисван от братята Илиеви, който по това време е бил в ремонт. Според иска забраните за движение на превозни средства в района са нанесли щети на Илиеви, заради което държавата се бърка с над 2 млн. лв.

На практика двамата братя два месеца по-рано са били толкова напред, че дори и смъртта на 7 деца не може да ги събори финансово. "Сега държавата трябва да се бръкне и да плати сигурно повече, отколкото същите тези хора са платили на семействата на загиналите в "Индиго". Това е един пресен резултат от съдебните куриози в държавата", коментира решението неуспелият кандидат за президент Ивайло Калфин, който по онова време е вицепремиер в кабинета на Сергей Станишев. За Илиеви платените на близките 300 000 лв. са пари за семки и бонбонки През 2008 г. лъсва и друг абсурд на българското правосъдие – отказалата се тогава да вземе обезщетението от братята майка на загиналия Димитър Андреев - Марияна Томова, получава точно 50 000 лв. с присъдата. Тогава пък адвокатът Марин Марковски се хвали, че е спестил 5-6 години мъки на родителите, като ги е накарал да вземат парите за смъртта на децата си. Тъжно е, че децата ни струват 50 бона, а един загинал кон се оценява за 50 000 евро, сочи практиката на порочното българско правосъдие. Сигурно, защото е по-лесно да оцениш какъв приход ще донесе едно животно...

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Костадин Лялев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар