сряда, 3 май 2023 г.

АРБЕН КАРАДЖА

Арбен Караджа е едър бизнесмен, собственик на 5-звездния спа хотел „Медите“ в Сандански, апарт хотел „Ботаника“ в Сандански, молът в града, строителната фирма „Роял хилс резидънс“ и редица строителни фирми. От 2020 г. той е председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сандански.

Новината, че неговата фирма е купила „Макси парк хотел и спа“ във Велинград беше обявена в медиите на 15 март 2021 г., тоест преди реално да бъде изповядана сделката, която е сключена на 23 март. Още тогава Караджа твърди, че инвестицията била голяма и включвала също така обновяване на базата – СПА-зоната, апартаментите и ресторантите на хотела.

Обновяването изисква време и средства, което сочи, че договорка за продажбата и финансови потоци за ремонта е имало дълго преди да се конкретизира сделката. От друга страна и “ММ Хотелс” на Караджа и финансиращата “ФИХБ” на Христо Савев са създадени малко преди трансфера на собствеността на хотела.

Христо Савев, собственик на голяма строителна фирма и обвиняем по делото “Хемусгейт” е финансирал с 23,4 млн. лв. придобиването на луксозния „Макси парк хотел и спа“ във Велинград, показа съвместно разследване на BIRD.BG, “Зов Нюз” и “Благоевград Нюз”. Сред обвиняемите за кражбата на десетки милиони през “ин хаус” процедури е и младежки лидер на ДПС. За придобиването на хотела са използвани две новосъздадени фирми. На 02.02.2021 в Сандански е учредена фирмата “ММ Хотелс” АД, в която основен акционер е “И.Г. Турс” на Арбен Караджа, известен хотелиер. Миноритарен дял записва и неговия син Дан Караджа.

Информацията, че с част от парите за магистрала “Хемус” е купен хотел беше огласена на два пъти пред медиите от вътрешния министър Иван Демерджиев, който обаче не даде повече подробности.

По темата мълчи и Прокуратурата, която съобщи за нови обвинения, без да даде подробности. Сайтът Медияпул разполага с имената на обвинените и публикува техните инициали: Х.С., В.В., М.П., П.Б., Д.Г., Т.Я., Г.Г. и Е.К.

Репортер от „Благоевград Нюз“ не успя да се свърже с Караджа. Опитите ни да се свържем с него, чрез телефоните на хотелите му „Макси“ и „Медите“ се оказаха неуспешни. Служителите обясняваха, че това са номера за резервации.

Търсихме го и на номера на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сандански, на който отговори дама, която не пожела да се представи, но се информира по какъв повод търсим Арбен Караджа, след което ни насочи да го търсим на телефоните в хотел “Медите”, от където вече ни бяха заявили, че няма как да ни свържат.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарите семейство Сарафови .

Няма коментари:

Публикуване на коментар