четвъртък, 2 юни 2016 г.

ИВАН И СВЕТОСЛАВ РАДЕВИ

 

 
 
 
 
 
 
Светослав Радев е на 44 г. и заедно с брат си Иван Радев, на 49 г. (снимката вдясно) са основатели и съсобственици на Юнионбанк, чийто контролен пакет продават по-късно (през 2006 г.) на унгарската финансова група МКБ (която пък е подразделение на Байрише Ландсбанк – банка №1 в германската провинция Бавария). В момента братя Радеви притежават по 25% от капитала на дружеството „Юнион груп” ООД, активите на което според одиторския доклад за 2008 г. възлизат на малко над 115 млн. лв. (15% са собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/, а останалите 35% - на другите двама съдружници на братя Радеви и на по-малки акционери). Пак според одиторския доклад печалбата на дружеството за 2008 г. е 7 млн. лв.

„ЮНИОН ГРУП” ООД - негови подразделения са „Юнион Пропъртис”, „Юнион Електрик” и „Юнион турс”, то пък е мажоритарен собственик на „Дунав турс” – има интереси в няколко възлови икономически сектора: банково дело (дружеството заедно с „Борас” ООД, също собственост на братя Радеви, притежава 34% от „МКБ Юнионбанк” АД), енергетиката, недвижимите имоти, транспорта. „Юнион груп” е собственик на луксозните пасажерски кораби „Русе престиж”, „Хайнрих Хайне” и „Елегант лейди”, осъществяващи круизи по река Дунав.

ВЪЗХОДЪТ НА БРАТЯ РАДЕВИ ОТ ТРОЯН започва в началото на 90-те години, когато заедно с настоящите си партньори Емил Иванов и Емануил Манолов основават „Борас” ООД – едно от първите дружества у нас, лицензирано от БНБ за търговия с чуждестранна валута. Дружеството открива множество чейнджбюра, предимно в столицата, а през 1992 г. създава като свое подразделение финансово-брокерската къща „София” АД, пререгистрирана впоследствие като Търговска банка „Юнионбанк” АД. Преди време „Юнион груп” закупи завода за стругове „Машстрой” (Троян), но след това го препродаде на „Алианц България”; други инвестиции на дружеството в Троянско не са ни известни.

СВЕТОСЛАВ РАДЕВ е възпитаник на Немската гимназия (сега ГЧЕ "Екзарх Йосиф I") в Ловеч, а брат му Иван Радев е първенец на Випуск 1978 г. на Троянската гимназия (сега СОУ "Васил Левски"). И двамата са завършили икономика и са се занимавали активно с комсомолска дейност. Майка им – Анка Радева, е родом от с. Белиш (Троянско) и дълги години бе служител в общинската администрация в Троян. Бащата – Тотю Радев, е от с. Скандало (община Априлци) и е работил в „Машстрой”; в бащиното си село братя Радеви имат вили във възрожденски стил и понякога карат почивките си там. Светослав Радев има два предишни брака, като от първия има син – Анатолий, на 21 г. (кръстен на баба си и дядо си по бащина линия), който в момента учи в университет в Лондон, пробва и свой собствен бизнес в България.
 
ИВАН РАДЕВ е бивш секретар на ГК на ДКМС в София .От 1 декември Иван Радев освободи поста председател на надзорния съвет на ЮНИОНБАНК и пое ръководството на мениджърския й екип. На негово място за шеф на надзора бе избран досегашният заместник-председател Емануил Манолов, а за нов заместник-председател - Емил Иванов.
 
 
Само в ПИК! Мъжът на Петя Славова преговаря за Полиграфическия с Венелина Гочева .В същото време банкерката е кредиторка на "Труд" и "24 часа".
21.03.2014
                                                                                                                     
Само в ПИК! Мъжът на Петя Славова преговаря за Полиграфическия с Венелина Гочева

Актуалната им собственичка Венелина Гочева в момента преговаряла за продажба на масивния билдинг с братя Иван и Светослав Радеви, основатели и доскорошни съсобственици в "Юнионбанк". Както е известно, миналия август собствеността на банката мина в ръцете на "Първа инвестиционна" на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.
Интересното в случая е, че единият от потенциалните купувачи на Полиграфическия - Светослав Радев, е съпруг на банкерката Петя Славова. Именно нейната "Инвестбанк" е кредитор на Венелина Гочева по сделката за "Труд" и "24 часа", за която ПИК вече многократно писа, че бе извършева след прокурорски рекет над Огнян Донев и Любомир Павлов.

Засега не се знае къде ще се помещават редакциите на "Труд" и "24 часа" след евентуалната продажба на сградата им.
 
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря

Камен Манев

 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар