петък, 22 юли 2016 г.

МАРГАРИТ ТОДОРОВ 
 
Маргарит Тодоров е роден през 1948 г. в София. Има висше икономическо образование, специалност "Външна търговия". Преди 10 ноември 1989 г. Маргарит Тодоров е стоковед в стопанско обединение „Винпром”.  През 80-те години е начело на държавната компания "Бългериън винтърс къмпани" в Англия, която се занимава с износ на българско вино.
През 1990-1991 г. е главен директор на "Винимпекс". През 1991 г. е съдружник в "Розим", фирмата на винената царица Роза Георгиева, с която се разделят. Създава "Домейн Бойар", която се превръща в основен дистрибутор на български вина във Великобритания.
Извежда България на 5-о място по внос на вина на Острова, като в средата на 90-те години фирмата продава по 36 млн. бутилки годишно. През 1994 г. е съдружник в лондонската "Сънкуест - България" с бившия директор на "Балкан холидейс - Лондон" Авгарски, но фирмата не успява да пробие в туристическия бизнес.
След като от 1997 г. българския внос на вина на Албиона спадна на половина, през лятото на 1998 г. ЕБВР и ING Barings подкрепиха проект на "Домейн Бойар" на обща стойност 61.5 млн. долара. Той бе за модернизация на заводите за производство на вино в Ямбол и Шумен, както и за построяване на нов завод в Сливен. "Това е проектът на живота ми", обяви тогава Маргарит Тодоров.
Президентът на "Домейн Бойар" сключи и сътрудничество с американската компания "Сийборд", собственик на "Винпром" - Русе. Новото холдингово дружество "Бойарестейт" стана факт през октомври миналата година.
Поддържал е постоянни контакти със Симеон Сакскобургготски. По думите на бизнесмена "Домейн Бойар" се гордее с царската си колекция вина. Маргарит Тодоров получи специално разрешение от бившия монарх колекцията да носи неговия печат.
 
Близкият до Симеон Сакскобургготски Маргарит Тодоров (1948) е вербуван като агент  през 1978 г. под псевдонима „Николов” от Второ главно управление на Държавна сигурност (контраразузнаването), а след това и за Четвърто управление на ДС (икономическо). Досието му е унищожено през май 1990 г. с писмо за "надлежно санкционирано и извършено заличаването на данните" за "Николов".
 
Тодоров има британски и български паспорт и е единственият българин, който е включван в класацията на списание „Декантер” в 50-те най-влиятелни хора в света на виното.
През 2007 година Тодоров продава над 50% от компанията си „Домейн Бойар Интернешънъл” АД на „Санта Ана Венчърс”, инвестиционен фонд, регистриран на Британските Вирджински Острови. Зад фонда стоят основните акционери на Първа инвестиционна банка, твърдят във винарския бранш. Сега „Санта Ана Венчърс” вече е собственик на 100% от капитала на „Домейн Бойар Интернешънъл” АД.
Освен масови вина „Домейн Бойар” произвежда и малки серии скъпи вина “Солитер” - от типа „Сингъл винярд” (от едно лозе). Вината на “Домейн Бойар” имат и множество златни и сребърни медали от най-авторитетните международни винарски конкурси като “Мондиал дю вен” в Брюксел и “Уайн челиндж” в Лондон. Фирмата е една от малкото, която пуска сега в кризата нови вина. През пролетта излезе нова серия “Quantum”, бели и червени вина. Две от белите получиха златен медал в Брюксел.
През 2010 г. Маргарит Тодоров се оттегля от фирмата, продава дяловете си и се прибира в Лондон, където е семейството му.
 

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря
Евгений Иванов .


Няма коментари:

Публикуване на коментар