петък, 4 август 2017 г.

БЛАГОЙ И ДИМИТЪР РАГИНИ


Благой Рагин е роден в с. Ярлово, Самоковско. Завършил е Техникум по обществено хранене – София. От 25 години се занимава с ресторантьорство. Бил е управител на едни от най-реномираните заведения и ресторанти в столицата. Учредител е на Съюз на частните хотелиери и ресторантьори в България през 1993 година. От създаването до сега е председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), основател и пожизнен президент на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA), учреден през 2005 г. в гр. Охрид, Македония. Семеен, с двама синове.
Открил е първия частен семеен хотел у нас в Симеоново още преди демократичните промени. Лично Тодор Живков дал благословията си за идеята на Рагин и сам давал зор хотелът да бъде готов до есента на 1988 година, преди посещението на съветския лидер Михаил Горбачов у нас, за да види гостът, че и в "малка България се прави нещо за перестройката".
"Жасмин-3" е третият хотел на председателя на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. И трите обекта се намират в кв. Симеоново край столицата. Хотелът, който стана част от "Бест уестърн", е в категорията на тризвездните хотели. Сградата разполага с 27 стаи, във всяка от които има сателитна телевизия, телефон, минибар, интернет достъп, санитарен възел и др. Софийският хотел "Жасмин-3" е петият обект, който се присъедини към международната верига "Бест уестърн" (Best Westren).
След 24 години начело на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация председателят й Благой Рагин подаде оставка. Повод за оттеглянето му стана изказване пред "Нова телевизия" от сряда, в което той призова да не се шуми много покрай случая, при който шведски турист ритна брутално камериерка в хотел "Марвел" в Слънчев бряг. Заради това, според Рагин, българският туризъм можел да загуби позиции на скандинавските пазари.
Абсурдните думи на председателя на асоциацията предизвикаха силно обществено недоволство и призиви да се оттегли от поста, включително и от министъра на туризма Николина Ангелкова.
Сега Рагин обясни пред "Капитал", че се оттегля от председателското място по свое желание заради създаденото напрежение и с цел да се успокои ситуацията. Изказването му за инцидента с камериерката според него е интерпретирано погрешно. Оставката му предстои да бъде внесена в организацията и да се разглежда на общо събрание.

Откриха мъртъв Димитър Рагин

27.10.2001

До вчера полицията не можеше да установи самоличността на мъртвия. В него не са открити документи. За смъртта на Рагин официална информация от полицията нямаше до вчера вечерта. Източници от МВР твърдят, че свидетели са дали показания пред полицията. Според тях Рагин се е самоубил, като е скочил от 150-метровия мост. Видях го да се катери по парапета на моста, затичах се да го хвана, но не успях, казал един от свидетелите пред полицията. Преди няколко месеца семейството на Рагин се е изнесло от апартамента в столичния кв. "Красно село". Никому не казаха къде отиват, бяха като уплашени, разказаха съседи. Семейството на Рагин не поддържало контакти с никого от блока. В един апартамент живеели Рагин, жена му, дъщеря им и нейният съпруг. Младите имали дете, което винаги излизало с частен шофьор. Малко след като семейството се преместило в елитен квартал край София, неизвестни разбили жилището точно над апартамента на сем. Рагин. В блока хората разказват, че крадците са объркали апартаментите и целта е била домът на Рагин. "Откакто се изнесоха от блока, мира нямаме. Непрекъснато идват едни такива големи и страшни мъже и питат за него", каза тяхна съседка, след което затвори вратата. Хората от квартала говорят, че Рагин дължал много пари на много хора, затова непрекъснато го търсят. Във вторник столичен вестник публикува статия със заглавие: "Търси се Рагин - жив или на всяка цена", в която се описваха започнатите, но недовършени строежи от фирмите на Димитър Рагин.

Летял е 150 метра

Полк. Стоян Стоянов директор на РДВР - София
„ Свидетел се обади, че е видял човек да пада от моста на магистрала Тракия. Отидохме веднага, но до днес нямахме представа, че става въпрос наистина за Димитър Рагин. По първоначални данни няма следи от насилие. Тялото на Рагин обаче е много обезобразено, защото е летял 150 м. Със сигурност обаче не става въпрос за грабеж. Огнестрелна рана не е открита при първоначалния оглед. Образувано е следствено дело за смъртта на Рагин и тепърва ще се установява от какво точно е починал. „

Имотни неволи сполетели и Петя Буюклиева. Певицата и съпругът й Тони били прецакани от строителна пирамида и аха да се простят завинаги с мечтата за собствен дом.
Преди 15 години изпълнителката на „Жена на всички времена“ решила да инвестира спестяванията си и най-после да се сдобие със семейно гнездо. Оказало се обаче, че Буюклиева е дала парите си на строителна пирамида. Дълги години президентът на фирмата фантом Димитър Рагин протакал строежа, а за капак го намерили убит.
Петя Буюклиева
„През 1998 г. трябваше да се нанесем във въпросния апартамент, фирмата „Реалти“ фалира, президента й Димитър Рагин беше убит. Казаха, че се е хвърлил от някакъв мост в Елин Пелин, но по мое мнение не беше точно така. Всичко се случи през 2002 г., а ние трябваше да се нанесем в сградата през 1998-а. С трима наши съседи решихме да се понапънем. Мястото е прекрасно, близо до Южния парк. Трите семейства някак успяхме да довършим грубия строеж. След това наехме една фирма, която построи блока изцяло. С няколко свободни апартамента които останаха, се разплатихме с фирмата, като им ги приписахме. Всичко си заслужаваше, защото успях да направя жилището си модерно и уютно, дори си оборудвах собствена фитнес зала. В нея има всякакви уреди. Там ми е любимото място. Точно там поддържам ежедневно формата си. Няма нещо което да ми липсва. Там е като един спа център, който сама съм си направила. Аз съм домошар“, споделя гласовитата дама. И допълва, че съкооператорите й не били разследвани за смъртта на Рагин.
„ Когато той почина, извикаха човек да приключи фирмата, преди тя да обяви банкрут. Радвам се, че поне ни върнаха документите, за да можем да продължим. „

 В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарката  Димитрина Калъмбова .

Няма коментари:

Публикуване на коментар