понеделник, 27 ноември 2017 г.

ИВАЙЛО КОНСТАНТИНОВИвайло Любенов Константинов

Дата на раждане: 
17 декември 1971
Образование: Магистърска степен по икономика от Университет за национално и световно стопанство. Допълнителна професионална квалификация "Финансов мениджмънт в туризма" от Стопанска академия "Димитър А. Цанков" - гр. Свищов.
Професионален опит: От ноември 2011 г. до януари 2013 г. и от ноември 2015 г. до началото на 2017 г. - Председател на Общински съвет - Дупница.
От септември 1992 г. до началото на 2017 г. - управител на транспортна фирма "Юнион - Ивкони".
По време на професионалния си път е бил председател на Управителния съвет на Национално сдружение на автобусните превозвачи, както и председател на Управителния съвет на волейболен клуб "Марек Юнион - Ивкони". Вицепрезидент на Българска федерация волейбол и член на Консултативния съвет на фондация "Българска памет".

Към момента е общински координатор на ПП ГЕРБ - Дупница.


Депутат от ГЕРБ е съсобственик във фирмата с обърнатия автобус ."Не виждам конфликт 

на интереси", заяви по повод проверките в "Юнион-Ивкони" Ивайло Константинов, който е и член на транспортната комисия в парламента.


31.10.2017Депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по транспорт Ивайло Константинов е собственик на 24.5% от транспортната фирма "Юнион-Ивкони", чийто автобус се обърна на автомагистрала "Тракия" тази нощ в района на Стралджа.

При инцидента пострадаха 17 пътници. Районният прокурор на Ямбол Мина Грънчарова каза пред "Капитал", че ДАИ са констатирали, че автобусът е бил със стара тахографска шайба на името на друго лице и не може да се установи маршрутът и дали са били спазвани изискванията за почивка. Това е сериозно нарушение на правилата за превоз.

Ивайло Константинов, който е първи мандат народен представител от ГЕРБ, е бил управител на "Юнион Ивкони" до пролетта на тази година. След това излиза от управлението, но остава съсобственик. Пред "Капитал" той коментира: "Аз имам миноритарен дял. Това, че съм собственик, не попречи преди месец да има комплексна проверка на фирмата. Не виждам конфликт на интереси, законът позволява. Кой да е в комисията по транспорт, ако не хора, които разбират от транспорт?"


На въпрос как е възможно месец след такава проверка в автобуса да са открити такива сериозни нередности, Константинов прехвърли отговора към управителя. "Питайте управителя на фирмата и хората, които се занимават с оперативната дейност."

Сутринта пред bTV актуалният управител на "Юнион-Ивкони" Георги Атанасов разви версията, че кола е засякла автобуса и това е причинило катастрофата. Той обясни, че служителят е от година и половина във фирмата, а автобусът е на 12 години, като е минал технически преглед преди 10 дни.

Във вторник сутринта пред bTV обаче пътници, пътували в автобуса, дадоха друга версия. Според тях автобусът внезапно тръгнал към канавката без видима причина, а други казват, че по време на пътуването отпред се е чувало тракане. Жена твърди, че същият шофьор по-рано през деня е карал в обратната посока – нещо, което при единствен водач не е допустимо. Според разписанието на сайта на "Юнион-Ивкони" рейсът тръгва в 6:10 от морето и стига в 13:10 в София, а обратният рейс е в 17 ч. Катастрофата е станала малко след 22 ч.

Контролът на автобусните превози се осъществява от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бившето ДАИ), която е под шапката на министъра на транспорта Ивайло Московски. Дейността на Московски се контролира именно от комисията, на която Константинов е член. Между другото в това му качество и по-малко от 24 часа след инцидента с автобуса на фирмата му Ивайло Константинов организира среща с автобусни превозвачи, на която да бъдат обсъдени "актуални проблеми в Закона за автобусните превозвачи".

През годините името на автобусния превозвач понякога се свързваше с това на депутата от ДПС Рамадан Аталай заради участието на сина му Ревин Рамадан Аталай в свързаната с "Юнион Ивкони" "Ивкони" ООД, занимаваща се с търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали.В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря  Йордан Каназирев.
Няма коментари:

Публикуване на коментар