събота, 12 септември 2020 г.

ЕВСТАТИ ГЮРОВ


Кредитния милионер и агент на ДС Евстати Гюров – съдружник на Бойко Борисов в „ Ипон „ !

Комисията по досиетата извади като служител на ДС кредитния милионер Евстати Гюров . Той е от митичния кръг „Банкя„ и бивш съдружник на Бойко Борисов . За Гюров се знае, че е работил по линия на ДС в 5-о РПУ и IV управление на ДС (икономическо направление), а след началото на прехода попада и в списъка на кредитните милионери. Евстати Гюров дължи сериозни суми на фалиралата „ Балканбанк „ . Когато е вземал кредита от нея , е станал съдружник и със съкварталеца си Бойко Борисов . През 1997 г. Борисов е бил шев на „ Ипон „ и е гравитирал около СИК . Фирмата е „ Интербулпред „ разкрива прослувутата справка за криминалното минало на Бойко Борисов . „Интербулпред“ — АД, регистрирана през есента на 1997 г. с уставен капитал един милион лв. В Съвета на директорите влизат бившите служители на ДС: Евстати Гюров, Чавдар Чернев, Румен Николов и Владимир Петев. Фирмата на кредитния милионер Евстати Гюров , в която е съдружник с Борисов се занимавала с внос , износ и реекспорт .
През 2010 година Евстати Гюров е имал инвестиционен проект да строи небостъргачи , но правителството на Бойко Борисов го прецаква и проектът не се реализира. Проектът за изграждане на първия столичен небостъргач на мястото на ресторант "Ропотамо" е замразен и работата по него ще стартира отново през есента. Това казва пред "Класа" Евстати Гюров, изпълнителен директор на фирмата-инвеститор "Интернешънъл кепитъл груп". Гюров се мотивира с отпуските на администрацията в общината, където трябва да се гледа проектът. Бутането на култовия за столичани ресторант "Ропотамо" през пролетта на т.г. бе съпътствано с редица протести от живеещите наоколо. Основните възражения бяха срещу нарушаването на естетическия облик на квартал "Яворов". От съседния т.нар. Дипломатически блок пък протестираха, че новият строеж може да подкопае основите на тяхната сграда заради бомбоубежището отдолу. Според идейния проект небостъргачът трябва да с височина около 100 метра с подземен четириетажен паркинг. Основната му част ще е 5-звезден хотел, съчетан с жилищен сектор. Първоначалната идея за офисцентър отпадна по настояване на съдружниците в проекта от фирма "Сигма" /б.а.-неин собственик е братът на ексфинансовия министър Милен Велчев – Георги/, а мотивът бе, че концепцията "жилища-хотел" е по-приемлива. Четири световноизвестни компании , под чиято шапка са големите хотелски вериги преговарят с инвеститорите. По първоначални данни хотелът ще е с "5 плюс" звезди и ще претендира да е най-луксозният в Югоизточна Европа.
Фирма „ ДЖИ ЕНД БИ ТРАВЪЛ КЪМПАНИ „ е регистрирана в България през 1994 г. Тази фирма, която съществува и до днес, е била управлявана от Бойко Борисов чак до 2006 г., което се вижда от публикация в Държавен вестник бр. 90, 7 ноември 2007 г. А фирмата е много интересна. През 1996 г. тя печели приватизационния конкурс за Гранд хотел „София“. По това време Бойко Борисов е управител на фирмата и съдружник в нея със „София Делта“ - ООД, собственост на видния сикаджия Евстати Гюров, който е подозиран за отношения с чеченски терористи.


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Юри Аройо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар