вторник, 8 юни 2021 г.

РАДОСВЕТ КРУМОВ РАДЕВ

Радосвет Крумов Радев е български журналист и бизнесмен, собственик и изпълнителен директор на Дарик радио. Член е на УС на Българската стопанска камара. Основател на най-големия приватизационен фонд „Доверие“, и на приватизационен фонд „Албена инвест“.

Роден е на 21 юли 1960 г. в София. Завършва Юридическия факултет на Софийския държавен университет, специализира маркетинг и мениджмънт в САЩ. Работи последователно в Софийски градски съд и в Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио. През 1988 г. става агент на Шесто управление на Държавна сигурност, като досието му е унищожено в самото начало на 1990 г.

През 1992 г. създава „Дарик Радио“. Член е на Български бизнес клуб „Възраждане“ - затворен елитарен кръг от едри бизнесмени, притежаващи най-значимите предприятия в България и влияещи активно върху политическия живот в страната в началото на новото хилядолетие. Председател е на Съвета на директорите на „Геология и геофизика“ АД, „Дарик имоти България“ АД и „Доверие-Капитал“ АД. Член е на Съвета на директорите на „Доверие-Брико“ АД и на КК „Албена“ АД. Член е на Надзорния съвет на „Медика“ АД и на „Доверие - Обединен холдинг“ АД, както и на УС на „Елит“ АД - Павликени.

На 19 юни 2018 г. Управителният съвет на Българската стопанска камара го избира за свой изпълнителен председател. От запазените в архивите на ДС документи Комисията по досиетата установява, че Радосвет Радев е вербуван от Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия през 1988 г. като агент под псевдонима „КАРАК”. Документите, удостоверяващи принадлежността му, според закона за досиетата, са: вписване в регистрационния дневник, картони в картотеките с неговото име, писмо от 27 февруари 1990 г. за унищожаване с протокол от 7 януари 1990 г. личното и работно дело на агент „КАРАК” и писмо от 1990 г. с искане да бъдат заличени от всички картотеки данните за агент „КАРАК”.

При обявяването му през 2009 г. Радев лаконично коментира, че това е било неуспешен опит за вербовка. През 2012 г. той е огласен отново при проверката на Българската стопанска камара в качеството му на член на Управителния ѝ съвет , която гъмжи от агенти на комунистическите служби. Както в. „Стандарт” писа през 2013 г. няколко години по-рано той си купува хотел във Виена, но не за друго, а защото по собствените му думи „единственият аргумент за това нещо не са били инвестициите, а мястото за получаване на образование на децата ми” (може да си го позволи човекът – купува си го, защо не).

Не трябва в никакъв случай да му завиждате, а да се отнесете с пълно разбиране , че държавата трябва да направи всичко възможно да спаси бизнеса на такива видни строители на капитализма, пръхнали се в годините на посткомунизма. Да, медиите и многото имоти, както и туризмът в Албена са важна част от бизнеса на Радосвет Радев, който е пословично скромен, както казва сам в едно интервю: „Нито се чувствам богат, нито се чувствам грешен, нито се чувствам виновен – смятам, че правя доброто, което мога да направя за децата си и толкова. С времето хората започват да искат прости неща. И това са простите неща, от които има нужда всеки.”

Може би действително за себе си е прав да бъде толкова черноглед в кризата с коронавируса и да вещае такъв апокалипсис в България, какъвто сигурно не сме гледали и след БСП при Виденов.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Ангел Първанов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар