петък, 10 септември 2021 г.

ОРЛИН АЛЕКСИЕВ

Орлин Иванов Алексиев е български политик от ГЕРБ, общински съветник в Столичния общински съвет в три поредни мандата и автомобилен състезател в едно от най-престижните офроуд състезания – Рали Дакар.

Орлин Иванов Алексиев е роден на 19 февруари 1967 година в град София. Началното си образование получава в 28-о СУ, а по-късно е приет в

Професионална гимназия по електротехника и автоматика (бивш техникум „Киров“). Учи право в Югозападния университет „Неофит Рилски“, а магистратурата си завършва в Нов Български университет, специалност бизнес администрация. С тема на дисертацията „Държавно управление и регулиране на икономическите и социалните процеси в пазарната икономика“ защитава докторантура в направление администрация и управление в Международното висше бизнес училище.

От 1991 година до днес, се занимава с частен бизнес. Участва в учредяването и управлението на Асоциацията на вносителите на автомобили, а активно започва да се занимава с политика през 2007 година, когато е избран за общински съветник в Столичния общински съвет от листата на ГЕРБ. Орлин Алексиев е сред учредителите на Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА). От създаването ѝ през 2004 година до 2016-а участва в ръководството ѝ. Това е браншова организация, която защитава членовете си от гледна точка на синхронизацията на действащата търговска практика на територията на Република България с европейските норми, регламентиращи тази търговска дейност. На местните избори през 2007 година Орлин Алексиев е избран за общински съветник в Столичния общински съвет. През следващите два мандата също е част от местния парламент на София като по този начин е общински съветник в три последователни мандата – 2007 – 2011 г., 2011 – 2015 г., и настоящия – 2015 – 2019 г. Той е председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет и е член на Постоянната комисия по икономика и собственост.

От 2009 до 2011 година е председател на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

От 2011 до 2018 година е представител на Столична община в общото събрание на Общинска банка. Колегите му посочват, че неформално му била възложена и работата по Общинска банка от времето, когато местната управа се опитваше да си върне контрола над институцията, защото близки фирми до бизнесмена Христо Ковачки имаха блокираща квота в управлението.

От 2011-а е председател на Съвета за управлението на Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ), който се занимава с акумулирането на средствата, постъпили от приватизация.

Орлин Алексиев изиграва важна роля в това Столична община да си върне контрола върху управлението на Общинска банка. Години наред Орлин Алексиев е спряган като „ковчежника на Бойко“, през когото са минавали важните обществени поръчки в София и отчета за съответния процент, който Мутрата по негов закон заделя за чекмеджето.

Как и защо такъв човек, който по неведоми пътища се сдобил със стотици милиони в офшорни сметки, ще налее 50 милиона лева в политик, който поне пред хората громи Бойко Борисов, пита риторично източникът на Narod.bg.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Румен Георгиев .

Няма коментари:

Публикуване на коментар