четвъртък, 23 септември 2021 г.

ЛЮБОМИР ГИБИНСКИ

Шефът на бившата ТСБанк Любомир Гибински сам се предаде и влезе в ареста на Националната следствена служба по делото за източването на 41 милиона долара и 6 милиона марки от трезора.

На 27 февруари 1998 главният прокурор Иван Татарчев обяви, че е сменил мярката за неотклонение парична гаранция на шефовете на фалиралата ТСБанк Гибински и Златев с арест. Тогава беше задържан Николай Златев, а за Любомир Гибински се твърдеше, че се издирва. Дори се пусна слух, че банкерът е изчезнал зад граница. Във вторник обаче банкерът направи изявление в пресата, според което той е имал уговорка със следователя по делото, че ще се яви сам след свое пътуване в провинцията.

Източници от прокуратурата твърдят, че подобна договорка със следователя е доста странна.

Предполага се, че Гибински е оказал съдействие на следствието по скандалните кредити за “Дискавъри 93” по време на ареста си през август миналата година. В Националната следствена служба тогава бяха задържани Любомир Гибински, Николай Златев и Стефан Тодоров. Последните двама излязоха под парична гаранция от по 20 милиона лева, а Гибински остана по-дълго време в ареста. Тогава станало ясно, че натрупването на дълга от 41 милиона долара е започнало още през 1993 г. Тогава фирмата на Дилян Буновски - Дорон- “Бултрейд”, където участие има и Стоян Николов, изтеглила кредит от 12 милиона долара за сделки със захар. С лихвите той нараснал на 16 милиона. Впоследствие кредитът бил прехвърлен на “Дискавъри 93”, която за известно време обслужвала дълга. През 1995 г. “Дискавъри 93” изтеглила нов кредит от 25 милиона долара, 3 милиона марки и 1.5 швейцарски франка. Когато състоянието на банката станало напечено, кредитът бил прехвърлен на фантомната “Либела”.

Бившият председател на управителният съвет на обявената в несъстоятелност в началото на 1997 г. ТСБанк Любомир Гибински, поиска от Софийския градски съд да задължи държавата да му плати 70 хил. лв. за причинени морални и материални щети. Делото, заведено от адвокатите му, бе гледано за пръв път през седмицата. Прокуратурата, която този път се явява не като обвинител, а в необичайната роля на ответник, настоя пред Софийския градски съд, да бъдат разгледани документи по приключилия наказателен процес срещу Гибински и другите двама изпълнителни директори на фалиралата ТСБАНК - Николай Златев и Стефан Тодоров.

Не е ясно каква точно полза ше имат подчинените на Борис Велчев от това да стоварят пред СГС 50 тома документация, особено когато въпросното наказателно дело приключи за тях с пълно фиаско. В края на август 2006 г. Гибински, Златев и Тодоров бяха оправдани на всички инстанции по повдигнатите им обвинения по чл.282 за престъпления по служба. Всъщност обявяването на тримата за невинни им позволи да заведат искове срещу държавата за причинени вреди. Специално Гибински може да докаже пропуснати ползи от 30 хил. лв. гаранция, които е внесъл по сметки на съда през 1997 г. и които си получи обратно след девет години. През целия този период обаче споменатата сума не му е носила доход, който би бил поне колкото главницата. Освен това по време на наказателния процес срещу него Гибински прекара близо седем месеца в затвора, наказание, което, както присъдата показа впоследствие, е напълно неоправдано.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Георги Аврамов (Жоро Лекса) .

Няма коментари:

Публикуване на коментар