четвъртък, 16 декември 2021 г.

АЛЕКСАНДЪР ТУМПАРОВ

Името Александър Тумпаров нашумя около скандалите около дейността на Васил Божков. Тогава Тумпаров беше обявен за издирване като приближен на Божков. Бизнесменът е бил открит в България.

След ареста му през 2020 г. веднага се разпространява непотвърдена информация, че той е настанен в болница, тъй като здравословното му състояние се е влошило. Съдът му наложи гаранция в размер на 1,5 млн. лева.

Бизнесменът Александър Тумпаров е известен най-вече като управител на “Еврофутбол”. Също така е и член на надзора на футболен клуб “Левски”. Ръководител е и на казиното, което се намира в София, в хотел “Интерконтинентал”.

Васил Божков, около разследването на който в издирван се превръща и Тумпаров, е задържан в ОАЕ. Още от тогава българските власти обсъждат възможността да подготвят искане за екстрадицията му. Георги Попов – мажоритарният собственик на ПФК Левски беше задържан заедно с него в ОАЕ. Попов държи около 85% от акциите на клуба.

Борис Бекяров – също близък на Божков и Тумпаров беше задържан пък на летището във Виена. За него, както и за останалите, също беше издадена европейска заповед за арест.

Повдигнатите обвинения срещу Васил Божков от прокуратурата са общо 7, като това са и сферите, от които са провиненията на Тумпаров. Божков е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, за изнудване, за принуда, за опит за подкуп на длъжностно лице, а също така и за подбудителство и за престъпление по служба. Обвиненията все са сериозни.

Фирмите за хазартни игри на Божков дължат на държавата според изчисленията на прокуратурата повече от 559 млн. лева.

За разлика от останалите от групата, които бяха задържани в чужбина, Александър Тумпаров е открит в България, след като беше обявен за издирване. Скоро след ареста здравословното му състояние рязко се влошава. Настанен е за лечение в болнично заведение. Малко след това съдът определя солидна гаранция, която иска за освобождаването му и бизнесменът е освободен.

Самият Васил Божков пък беше задържан на 31 декември – в самия край на 2019 год. в Обединените арабски емирства. Още тогава Иван Гешев – главен прокурор на страната заяви, че ще има и други издирвани, дейността на които е свързана с тази на Божков.

Всички обвинения срещу Божков и неговите приближени са за участие в организирана престъпна група, която в крайна сметка е ощетила хазната с грандиозната сума от 559 млн. лева.

Сред задържаните имаше още една интересна и популярна личност – Борис Бекяров, който е дългогодишен сътрудник на Васил Божков и съвместната им дейност стартира още през 90-те години.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Борис Бекяров .

Няма коментари:

Публикуване на коментар