петък, 13 януари 2023 г.

АНТОНИ ТРЕНЧЕВ

Бивш депутат и син на бивш вицепремиер са в ръководството на разследваната компания Nexo, предава БНТ. Става дума за Антони Тренчев, който се води съосновател и директор на няколко Нексо дружества, бивш депутат от ДБГ, Реформаторски блок и близък до настоящия депутат от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев, с когото бяха колеги и близки съмишленици. Осем американски щата завеждат дело срещу криптобанката Nexo, основана и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев . Ангажиран с разследването срещу Nexo служител на ДАПС разкри пред Lupa.bg, че само за отминалата 2022 г. босовете на компанията Коста Кънчев и Антони Тренчев са купили имоти на стойност над 150 милиона евро в Париж, Кан, Лондон, Виена, Ню Йорк и Дубай. Първоначално повечето от имотните сделки били сключвани на името на офшорни компании с подписа на „Мис България“ Ваня Пенева. Впоследствие имотите били прехвърляни на други офшорни дружества с цел замитане на следи. Съществуват данни, че покупката на престижните имоти е финансирана с пари на клиенти, депозирали средствата си в криптовалута при Nexo.

Сред последните покупки на Антони Тренчев е къща за 14 милиона евро в Кан със собствена площадка за хеликоптер, както и мезонет в Лондон, който преди това е бил собственост на израелски бизнесмен, разследван от „Скотланд Ярд“ заради връзки с руски олигарси. Тандемът Кънчев – Тренчев закупил и имоти във Виена и Париж, както и жилища в Дубай, а също и мезонет в Ню Йорк за над 25 милиона долара, който се водел на името на другия съдружник в Nexo – Калин Методиев. Той е американски гражданин. Прокуратурата ще даде пресконференция утре по случая Nexo.

Антони Антониев Тренчев е роден на 15 март 1987 г. в Мюнхен. Тренчев е избран за народен представител в 43-тото Народно събрание на Република България през 2014 г., като до 2017 г. е депутат от Реформаторския блок. Работата му в комисиите включва участие в Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, Комисия за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране и няколко временни комисии. Бил е и заместник-ръководител на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В Съвета на Европа той е служил в Комисията по социални въпроси, здравеопазване и устойчиво развитие през 2015 г., подкомисията за връзки с ОИСР и ЕБВР от 2015 г. до 2016 г., Комисията по политически въпроси, права на човека и демокрация от 2015 г. до 2017 г. и като заместник в Комисията по социални въпроси, здравеопазване и устойчиво развитие през същия период.

Бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и съдружникът му в дружеството за търговия с криптовалута Nexo Коста Кънчев са избягали в Дубай още през есента на миналата година.

Това е станало след обвинения в измама в особено големи размери, предявени срещу Nexo от прокурорите на осем американски щата, предава standartnews.com.

Синът на бившия вицепремиер Лидия Шулева - Георги Шулев пък е представляващ Nexo. Останалите лица във фирмата са: Коста Кънчев – директор на Nexo Bank, Калин Методиев – съосновател и финансов директор на Nexo, Сокол Янков – представляващ Nexо. Подозренията са, че българите, стоящи зад голямата компания, са действали по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin. Българката, известна като "кралицата на криптовалутите", е в топ 10 на най-издирваните лица от ФБР. По следите ѝ са още Европол и Интерпол.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Коста Кънчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар