петък, 13 януари 2023 г.

КОСТА КЪНЧЕВ

Един от собствениците и основателите на криптопирамидата Nexo – Коста Кънчев, който в миналото е бил и бос на скандалната „Хелп Карма“, е посрещнал новата 2023 година на Бахамите, поръчвайки си бутилка шампанско за фамозните $ 50 000, научи Lupa.bg

Кънчев е бил в с приятели в един от най-луксозните клубове там. Малко преди да влезе в 2023 година, той заръчва на сервитьора да му отвори предварително резервираната бутилка от шампанското „Pernod Ricard Perrier Jouet“, реколта 2018. Цената на питието е зашеметяваща – 50 000 долара. Това обаче надали е проблем за Коста Кънчев, който вече е не милионер, а милиардер на гърба на наивниците, поверили парите си в пирамидата Nexo. По информация на Lupa.bg, Коста Кънчев е един от четиримата, обявени за издирване от прокуратурата във връзка с акцията срещу Nexo. Точното му местонахождение не е ясно, но със сигурност не е в България.

Коста Кънчев има роднинска връзка с Константин Кръстев - управителят на Фондация „ХелпКарма“, която беше обвинена от прокуратурата в длъжностно присвояване в края на 2021 г. През 2018 г. в Управителния съвет на „Хелп карма“ влиза Калин Кънчев, който е баща на Коста Кънчев. Точно тогава стартира и официално дейността на Nexo.

Основатели на дружеството Nexo са Антони Тренчев и Коста Кънчев, сочен като босът в сянка на скандалната благотворителна фондация „Хелп Карма“. Кънчев е бил доскорошен акционер и в дружеството за бързи кредити „Кредисимо“.

В края на декември 2021 г. Софийска прокуратура повдигна обвинения за финансови злоупотреби и отклоняване на средства, събирани в рамките на дарителски кампании срещу управителя на фондацията Константин Кръстев.

Съдът запорира над 8 600 000 лева на „Хелп Карма“ – пари, които вместо да отидат за благотворителност, са се съхранявали в трезори от фондацията. Константин Кръстев е първи братовчед на Коста Кънчев. Връзката между благотворителната пирамида „Хелп Карма“ и Nexo може да се проследи и чрез Калин Кънчев.

Бащата на Коста Кънчев и чичо на Константин Кръстев влиза в управителния съвет на „Хелп Карма“ през март 2018 г., година преди благотворителната фондация да преустанови дейност след срамния скандал с отклоняване на средства от дарителски кампании.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарите семейство Захаринови .

Няма коментари:

Публикуване на коментар