вторник, 18 април 2023 г.

ИВО СЕИЗОВ

Заслужава ли си да се откажеш от медалите в спорта, за да управляваш 300 млн. лв.? Някога спортист и състезател по лека атлетика с изразени амбиции в спорта, днес, 25 години по-късно, той е част от финансовия свят и ръководи собствен бизнес.

Желанието му да бъде професионален хърделист и треньор отстъпва пред целта му да се превърне в добър играч на финансовите пазари. Съдбата му дава шанс да застане отново на старт линията и да промени пътя си. И успява! Той е основател на инвестиционният финансов бутик Advisor.

Иво Сеизов има богат професионален опит в големи корпорации и това до голяма степен му дава увереност да вложи силата и енергията си в нещо свое. Когато си част от големите структури, идва момент, в който се замисляш как да продължиш професионалния си път. Advisor започва дейност, когато Иво Сеизов решава да развива допълнително счетоводно-данъчни аспекти на търговията с акции и финансови инструменти.

От корпоративния свят към частния бизнес

Колкото до неговото лично решение - някога той е бил изправен пред дилемата в професионален план да продължи да работи в един от най-големите финансови холдинги, който към момента има активи за €1.93 млрд, или да създаде малък, но професионален екип, който да прави бутикови операции и по този начин да спечели мястото си в големите сделки.

“Моето решение беше трудно, но добре премислено”, споделя Иво Сеизов, въпреки че е имало един период от близо 8 години, в който е лавирал едновременно в корпоративната среда и частния сектор. Това обаче му е помогнало да изгради оптимален бизнес модел, който да позиционира Advisor сред силните играчи на пазара.

През 2011 Иво Сеизов поема поста изпълнителен директор на Евро-Финанс АД, съобщиха от Еврохолд България АД. Компанията вече е получила необходимото разрешение от Комисията за финансов надзор (КФН) и предстои вписване на промените в търговския регистър, след което ще се управлява съвместно от Момчил Петков и Иво Сеизов.

„С избора на Иво Сеизов за изпълнителен директор приключи етапът на оперативното преструктуриране на Евро-Финанс, целящо агресивно навлизане на посредника в сферата на онлайн финансовите услуги и разширяване на пазарния дял извън пределите на България“, коментира Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на Еврохолд България АД.

По думите му целта е дружеството да се развива в посока достигане на стандартите, характерни за инвестиционните банки, познати на развитите пазари, като обслужване, както на институционални клиенти, така и индивидуални инвеститори. „Инфраструктурата, с която разполагаме - членствата в Българската фондова борса (БФБ), Централен депозитар (ЦД) и Франкфуртската фондова борса (FWB), участието ни в системите SWIFT и ЕСРОТ и изключително широката кореспондентска мрежа от банки и клирингови институции - ни дава възможност да предлагаме съвременни инвестиционни услуги“, допълни Бошов.

Към момента Евро-Финанс е единственият български инвестиционен посредник член на чуждестранна борса - Frankfurt Stock Exchange, давайки директен достъп до Xetra посредством платформата за търговия EFOCS. Дружеството е и с най-висок собствен капитал от всички инвестиционни посредници в размер на 16,3 млн. лв. (според данни за 2010 г. от сайта на КФН).

Иво Сеизов има дългогодишен опит в небанковия финансов сектор, като в периода 2004-2008 г. управлява онлайн брокерската компания СТС Финанс АД. След придобиването на СТС Финанс от Алфа Финанс Холдинг АД и вливането му в Булброкърс ЕАД, в периода 2008-2010 г. Иво Сеизов е изпълнителен директор на обединената компания.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарите Георги и Борислава Йовчеви .

Няма коментари:

Публикуване на коментар