четвъртък, 6 юли 2023 г.

ТОМА ЯНКОВ

Двадесет и пет милиона от парите за Автомагистрала “Хемус” са получени на каса от двама души, свързани с ромски партии. Единият от тях е бил и председател на младежката структура на ДПС в Мездра, установи разследване на Bird.bg и Зов Нюз. Ромски сюжет се разгръща покрай фирмата “Левента 90” ЕООД, която според презентацията на МВР между 18.12.2020 и 06.01.2021 е получила 11 987 940 лв. от “Бул Строй Груп ИГ”. “Левента 90” е фирма с история, създадена през 2012 г. в Пловдив, но на 29.05.2020 сменя собственика си с Емил Захариев Илиев от Мездра. Адресът на фирмата е в София.

Пълномощникът на “Левента” се казва Тома Георгиев Янков и според източник запознат с разследването той е изтеглил на каса от “Асет Банк” 11 831 315 лв. Потърсен по телефона Янков потвърди, че има пълномощно от “Левента 90”, но след въпроса дали е теглил милиони от сметките на фирмата затвори телефона.

Преди няколко години Тома Янков е бил председател на младежката структура на ДПС в Мездра и срещата му с актива на организацията е запечатана в архивни медийни публикации. Наш репортер потърси за коментар Каролина Кьолер, общинския координатор на партията в Мездра. Попитахме дали Янков все още е член на ДПС, но тя заяви, че не желае да отговаря на въпросите ни.

Тома Янков като лидер на младежката организация на ДПС в Мездра. Бащата на Тома Янков е Георги Янков, който е племенник на бившия прокурор и ромски лидер Тома Томов и е имал обща фирма с него. Това потвърди по телефона самият Тома Томов, но омаловажи ролята на сина на племенника си в скандала: “Момчето е работило преди две години, излъгали са го, не са му платили. От тая туфа нищо няма да излезе” – каза той.

Източници на БРРД и Зов Нюз споделиха, че свързаните с тази фирма лица не само гравитират около структури на ДПС, но и имат роля в мрежите за наркопласмент в района.

Според разследващите, парите изтеглени кеш от сметките на “Левента 90”, “Про Билдинг Груп” и още три фирми, са стигнали в крайна сметка до едно и също лице, което зам-шефът на ГДБОП Любомир Николов описа в телевизионно интервю като “обикновен човечец”, който нямал опит в строителството и нямал политически връзки. Засега съдбата на тази огромна сума в кеш е неизвестна. БРРД и “Зов Нюз” продължават с разследването на фирмите и лицата, използвани като “мулета” в схемата, която очевидно има общ команден център.

Тома Янков и Данаил Георгиев засега са единствените лица с политическо минало и то на ниско ниво, които са се сдобили с обвинение по Хемусгейт.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Виктор Серов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар