неделя, 25 юни 2023 г.

АСЕН ЛЮБЕНОВ НАЙДЕНОВ

Състудент на Валентин Златев и Александър Чаушев от съветския институт МГИМО в Москва е обект на интерес в делото Барселонагейт, според източници на Биволъ и BIRD. Асен Любенов Найденов до момента оставаше под радара на разследващите журналисти, но той е ключова фигура, тъй като е доверено лице и на бившата спътница в живота на Борисов – Цветелина Бориславова. Панамските документи и Документите Пандора, до които Биволъ и BIRD имат достъп, като членове на международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ, разкриват ролята на Найденов в офшорните схеми на бившия шеф на Лукойл Валентин Златев.

Банкер на Златев и Борисов

Кариерата на Найденов е плътно свързана със Златев като представител на неговата фирма “Агрохолд”. Той се появява в управата на “Росексимбанк” когато в нейния управителен съвет е също така бъдещият гуверньор на БНБ Иван Искров. Асен Найденов представлява “Агрохолд” и като акционер в “Българо-руска инвестиционна банка”. Бил е определен за ликвидатор на българо-руското дружество по снабдяването на Нефтохим Бургас с руски петрол “Росбулнефт”. Присъствал е в ръководството на стратегически компании, работещи основно с руски капитали, като “Нефтоимпекс” и “Лукойл гарант брокер”. Ключовото му участие в редица стратегически руски бизнеспроекти ясно свидетелства за степента на доверие и значението на родения в Руската федерация и завършил Държавния университет в Москва финансист.

Чрез “Агрохолд” Найденов е също така акционер в СИБАНК на Славчо Христов, който я прехвърли преди години за символична сума на Цветелина Бориславова. Тогава се появиха публикации, че Христов е бил подложен на сериозен натиск от изгряващия Главен секретар на МВР Бойко Борисов да се раздели скоропостижно с банката си и да я предаде в правилните ръце. Найденов и Бориславова стават членове на Надзорния съвет на банката през 2002 г., сочи справка от Държавен вестник. Преди него член на Надзорния съвет е друг верен човек на Златев – адвокатът Михаил Любомиров Далаклиев. Ролята на Бориславова за финансовия и бизнес просперитет на Бойко Борисов е подробно разгледана в т.нар. “Швейцарски доклад” за престъпното минало на Борисов, публикуван първо от Биволъ. В него се появява и името на Асен Найденов като част от структурите на СИБАНК.

В по-ново време Асен Найденов присъства като управител или представител на редица офшорни фирми в основните компании на Валентин Златев и неговия баща. От изтеклите документи в Панама и Пандора пейпърс могат да се проследят и офшорки, в които е неоткриваемо името на Асен Найденов, според българския регистър. Именно там бе намерен и неговият международен паспорт, от който ясно се вижда, че родното му място е в Руската федерация.

Найденов и Златев са състуденти от съветския университет за международни икономически отношения МГИМО. Счита се, че той е люпилня за кадри на руското външно разузнаване СВР. От американските дипломатически доклади изтекли в Wikileaks и публикувани от Биволъ стана ясно, че Валентин Златев е считан от американците за резидент на руските служби у нас и основен финансов гръб за политическата кариера на Бойко Борисов. Близките отношения между двамата са демонстрирани многократно както от Златев, така и от Борисов, а при управлението на ГЕРБ “Лукойл” се ползваше от политически чадър, за да избягва данъци за милиарди. Още в началото на управлението на Борисов “Лукойл” получи на концесия и пристанището “Росенец”, което доби славата на “руски анклав” в България и Европейския съюз.

Офшорни схеми

Проверка в Търговския регистър показва, че Найденов се явява представител на няколко кипърски фирми свързани с фирмите на Златев и неговия баща – “Тера Уей Холдинг Лимитид” и “Агриуей Холдингс Лимитед”. Там обаче липсва информация за офшорката “Стийнбок Холдингс”, която също се управлява от Найденов. Това се установява от Панамските документи и Документите Пандора, в които има и факсимиле от паспорта на финансиста. Вижда се, че за контакт с Найденов и другите директори има адреси както в Кипър, така и в Дубай.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Тома Янков .

Няма коментари:

Публикуване на коментар