понеделник, 18 септември 2023 г.

РОСИЦА ЛЮБЕНОВА КИРОВА

Росица Кирова е родена на 1 януари 1970 година във Видин, България. Завършва гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. Получава магистърска степен по филология от Великотърновския университет. Специализант на Технически университет по „Маркетинг и бизнес“, специалност "Мениджмънт.

Професионалното ѝ развитие е свързано с управление в частния бизнес. Била е председател на Съвета на директорите на „Дунавски драгажен флот Видин“ АД.

„Декларирам конфликт на интереси, защото аз съм собственик на пристанище и притежавам 11 плавателни съда, кораби, които извършват различна дейност“, обяви Росица Кирова, депутат от ГЕРБ, понастоящем и зам. председател на Парламента .

Дамата сигурно щеше да остане незабелязана и със 100 кораба, ако не беше скочила от партията на Слави в джипката на Бойко преди поредицата от парламентарни избори. Но за всяко нещо си има обяснение. А при Росица те са много – кораби, пари, тъмно минало и жажда за власт, пише „Галерия”. Всъщност главната причина 52-годишната дама от Видин да стане от протестър срещу Бойко – негов депутат, е точно бизнесът с корабите. Дамата и брат й Константин Любенов, наричан в града Коци, държат местния драгажен флот. Известният наркобос Христофорос Никос Аманатидис - Таки и братът на Росица Кирова Константин Любенов Върбанов са разследвани в чужбина по дело за пране на пари и финансиране на тероризма, научи BIRD.BG в рамките на голямо трансгранично разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ.

Колеги от ICIJ са се запознали със съдебните документи, в които присъстват имената на двамата българи. Копия от техните паспорти в PDF формат са открити в иззетия компютър на главния заподозрян.

Росица Кирова, която се закле като депутат от ГЕРБ, е съдружник на прочутия косовски наркобос Исмет Османи – Цури, арестуван през 2019 г. в Прищина, разкрива сайтът bird.bg. Дамата от Видин , за която 19’ неведнъж ви разказва и станала известна, след като бившият премиер Бойко Борисов я повози в джипката си и я назначи за водач на листата на ГЕРБ. Преди да се афишира публично с Борисов, Кирова беше координатор на Има такъв народ за Видин, предлагала се е и на Мая Манолова.

Кирова и Османи заедно с още две лица са създали акционерното дружество Цитадела БГ АД през ноември 2004 г. В него Османи участва с 20% от акциите. Предметът на дейност е производство на строителни материали, лепила и сухи смеси, както и строителство.

Три месеца след като става акционер в Цитадела БГ, немското разузнаване BND пише за Османи следното: ОСМАНИ Исмет, наречен Цури, косовски албанец с база в КОСОВСКА МИТРОВИЦА, занимава се с контрабанда на цигари, наркотици и гориво (марихуана, хероин) и се счита за особено опасен. Поддържа тесни връзки с UCK и с ТАЧИ, когото през 1998 трябва да е поддържал мощно финансово, както и с ИБИШИ Нуредин (контрабанда).

Преди това Исмет Османи е споменат и в доклад на сръбската полиция известен като “Бяла книга на сръбската организирана престъпност”, изтекъл през 2000 г., цитиран от партньорите на OCCRP от сръбския разследващ портал Krik.rs. Според него Османи е лидер на престъпна организация, участваща в международни канали за трафик на наркотици, а в Сърбия работи в тясно сътрудничество със Звонко Вееселинович, който купува наркотиците от Османи и ги пренася в Сърбия, а в обратна посока продава на албанците оръжие.

По изборите през 2015 г. лично Росица Любенова Кирова е заснета да бие жена от екипа на влиятелния американски всекидневник Уолстрийт Джърнъл, дошъл да прави разследване за купуването на гласове във Видин. Екшънът, увековечен от камерите на ресторант Бонония, разиграл се между местни мутри под диригентството на бизнесдамата и гостуващите журналисти. Това не пречи на Кирова да се класира втора на вота и да оглави опозицията във видинския парламент, докато получава еврофондове и сключва договори с местното ВиК за сериозни суми. Както не й пречеше лятото да бъде на протестите срещу Борисов, а есента и зимата да се качи на джипа му и да се пробва за негов кандидат на изборите.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Григор Фиданов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар