четвъртък, 10 март 2016 г.

КРАСИМИР УЗУНОВ

 
 
 
Пътят на Узунов - от гаражите до мола . Инвестицията в Varna Mall ще надхвърли 30 млн. евро, твърди изпълнителният директор на "Интерсервиз Узунови".
 
18.08.2006
 
"Интерсервиз Узунови", мебелна къща "Ралица", Project Management Company, "Интерсервиз Недвижими Имоти" и още десет компании. И зад всички тях стои един човек - Красимир Узунов. Доскоро името му се свързваше предимно с японската марка Sharp, на която е ексклузивен представител за страната, но от няколко месеца "Узунов" означава и Varna Mall. Казва, че бизнес кариерата му може да бъде определена съвсем кратко: "От гаражите до мола". А по-дългата версия е низ от разкази с начало "Започнах случайно". 
"С бизнес започнах да се занимавам случайно, иначе съм завършил военноморското училище във Варна. Напуснах флота през 1988 г. и тогава един от моите приятели съвипускници, капитан на кораб, ми даде идеята да си купя две копирни машини на старо и да започна да правя частен бизнес", започва първият си разказ пред "Политика" Узунов. В самото начало двата Canon-а, с които обзавежда един гараж, му изглеждат като космически кораби. Но скоро се научава да ги "управлява". И така по 14 часа на ден през тях минават стотици учебници и студентски пищови. "Прибирах се вкъщи с по 300 лева, а тогава нямаше нито фактури, нито ДДС", казва с усмивка Узунов. После открива още няколко ателиета, наема персонал, но след година и половина вече се появява и силна конкуренция. "Мода, какво да се прави. Както беше и при фурните. И аз направих една фурна, де, да не мислите, че съм минал метър", полу на шега, полусериозно казва бизнесменът.
Следва история с гъби. "Едно приятелче от Белица ме покани да изнасяме диворастящи гъби за Швейцария. Пък аз дори не знаех как изглеждат", разказва в типичния си стил Узунов. За сметка на това обаче той владее немски и английски, така че се комбинират и скоро успяват да продадат един камион с диворастящи сушени манатарки. Печалбата им достига около 100 хил. долара. Идва и решението да се разработи и този бизнес. Така се появява първата му фабрика за гъби. Получава помощ от Bayerische-Bulgarische Handelsbank GmbH, която навремето е създадена като съвместна банка на Bayerishe Vereinsbank и Българска външнотърговска банка (Булбанк). Сега вече е собственик на четири такива фабрики. Компанията, която се свързва с тази дейност, се казва Bulgarian Natural Foods и през пиковите периоди в нея работят над 250-300 души.
Една от известните фирми, включени във фамилното акционерно дружество, е мебелната къща "Ралица". И тук има интересна история, която няма как да не започне случайно. Узунов прави услуга на свой познат от Германия, като му намира помещение за мебелен магазин. След половин година обаче той се отказва от бизнеса и предава ключа от обекта на българския си съдружник. Така по стечение на обстоятелствата Узунов започва да продава и мебели. Казва, че взема стратегическото решение да отвори мебелни магазини "тук-там" и да създаде първата верига в сектора. С разочарование споделя, че за тази си дейност вече не е получил подкрепата на банките, които се оказали силно притеснени от бъдещото навлизане на  шведската верига магазини за мебели и стоки за дома IKEA. По думите му обаче средиземноморският и балканският манталитет много трудно ще възприемат мебели, които пристигат, опаковани във фолио. "Българинът обича всичко да му е добре подредено и уютно дори ако трябва да плати по-висока цена за това", казва Узунов. Наскоро е подписал договор с водещия производител на кухненски мебели Scaolini, а през следващата седмица на последния етаж на City Center Sofia в шоу рум ще бъдат монтирани 4 кухни на фирмата, като всяка една от тях струва минимум 10-15 хил. евро.
Хронологически магазините с мебели са след тези за техниката. След копирните машини Узунов решава да използва средствата, които е натрупал, за да закупи нови и вече да ги продава. По време на едно изложение в Пловдивския панаир той се запознава с мениджърите на Sharp, които предлагат на още три фирми правата за представителството на марка им в България. Впоследствие обаче се спират на фирмата на Узунов, понеже тя е с най-голям годишен оборот.
Вече в наши дни консолидираният баланс от дейността на двете фирми - за техника и мебели, е около 23 млн. лева. А освен във фирмените магазини те ще се продават и на 700 кв. м търговска площ във великотърновския мол. В собствения си търговски център Varna Mall Узунов е запазил за тях около 1500 кв. м или 10% от площта.
Споделя, че молът в морската столица е най-големият проект, с който се е захващал досега. И пак случайно. Той купува терена преди около година и половина, като целта му е да го препродаде на Landmarkt PLC, за да изградят мол в морската столица. Тъй като впоследствие се отказват от намеренията си, Узунов решава сам да разработи идеята. И я довежда до финалната права. Вече са осигурени нужните финансови средства чрез заем от Райфайзенбанк, като общата инвестиция ще надхвърли 30 млн. евро. Строежът започва през следващата седмица, а плановете са той да бъде завършен до края на ноември 2007 г. Договорите с наемателите пък трябва да бъдат подписани до края на тази година. Към момента заявеният интерес към пететажния търговско-развлекателен комплекс е изключително голям - за над 150% от наличните помещения. За всяка ключова площ има поне по два потенциални наемателя. Около 70 на сто от отдаваемата площ ще бъде предназначена за модни стоки. Очаква се за пръв път във Варна да стъпят световноизвестни английски и италиански марки. "Всички приятели ме питат дали ще има кина. Малко странно е, но във Варна няма едно истинско кино. Там ще има 6 кинозали с 1300 места", им отговаря Узунов. В увеселителната част ще има и боулинг зала. Това, което е много специфично за мола, е, че всеки етаж ще има свой профил. Това е концепция, която ще помогне както на наемателите, така и на клиентите да намерят своето място. Например един от етажите е предназначен за семейството. Това означава, че докато жената е на солариум, съпругът й може да отиде в Интернет залата, а детето да се позабавлява в детския кът.
Проектът на сградата е разработен от световноизвестната компания Chapman/Taylor, които са автори на около 120 такива сгради. "Когато искаш хляб, отиваш при хлебаря", казва лаконично Узунов за финалния си избор.
Въпреки любовта, с която работи за Varna, Mall Узунов е категоричен, че ще се стигне и до неговата продажба. Това по всяка вероятност трябва да стане след окончателното завършване на строежа на сградата. Към момента води преговори с четири инвестиционни фонда. А после? "Дейността, свързана с бизнес имотите, е много атрактивна, така че най-вероятно ще се насоча и натам", казва Узунов. Категоричното му решение говори единствено, че това начинание вече няма да е случайно. По всяка вероятност обаче и на тази история ще сложи happy end.


Номиниран в категория „Мистър Икоомика”

27.11.2012
 
Красимир Узунов е роден на 10 септември 1953 г. в гр. Русе.
През 1972 г. завършва ТРКК /сега ПГ по речно корабостроене и корабоплаване/ в родния си град. През 1977 г. завършва ВВМУ „Н.Й. Вапцаров” и до края на 1989 г. е офицер от Военноморските сили.
В началото на 1990 г. започва собствен бизнес като основава една от първите частни фирми във Варна – „Интерсервиз Узунов” ЕТ. През октомври фирмата се трансформира в „Интерсервиз Узунови” АД с основни акционери членовете на сем. Узунови.
Чрез дружеството си „МОЛ Варна” ЕАД изгради и успешно продаде МОЛ Варна за 120 млн. евро, което е обявено за най-голямата инвестиция в търговски площи в България за 2007 г.
Красимир Узунов е член  на Варненската търговска-индустриална камара  и Заместник-председател  на Политическа партия „Гражданско движение  ГЛАС” във Варна, както и общински съветник от същата квота.
Гинка и Красимир Узунови членуват в Сдружението на семейния бизнес – България, а дъщеря им Ралица е председател на организацията „Некст дженерейшън” /”Следващото поколение”/ в сдружението.
През 2011 г. Красимир Узунов откри соларния парк в с. Равна гора, в който инвеститор e Интерсервиз Узунови АД. Паркът включва 44 хиляди фотоволтаични панели в община Аврен до Варна.
Около 2,2 млн. лв. са планираните годишни приходи от инвестицията, а общото вложение е 15 млн. евро, от които 3 млн. са за покупката на земята от община Аврен. Фотоволтаичният парк е с мощност 5 MWp, разположен е на 309 дка, от които 200 са използвани за разполагане на фотоволтаични модули.
От 18 юни 2012 г. акциите на „Интерсолар Варна” АД вече се търгуват на Българска фондова борса-София. Размерът на емисията е 26 073 000 лева.


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря  Васил Василев .
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар