понеделник, 28 март 2016 г.

БОРИСЛАВ ДИОНИСИЕВ


     

06.11.2013

 
Две важни фигура, свързани с разпределението на крупни капитали през българския преход се оказаха поредните бизнесмени, с агентурно минало в Държавна сигурност.
Борислав Дионисиев, един от съучредителите и двигателите на основания през 1993 г. Г-13, клуба на едрия бизнес в България "Възраждане" в началото на прехода и Радослав Ненов, бивши синдикалист в КТ „Подкрепа”, а след това вицепрезидента на „Мултигруп” се оказаха агенти на Държавна сигурност. Тяхната принадлежност към репресивния апарат на БКП преди 10 ноември 1989 г. беше оповестена днес от комисията по досиетата при проверката на "Централна кооперативна банка" АД (ЦКБ) и свързаните с нея банкови институции, които тя придобива впоследствие (решение №2-254 от 6 ноември 2013 г.).
Борислав Дионисиев е вербуван през 1981 г. от Второ главно управление на ДС като агент под псевдонима „ХРИСТОВ”. Използван е по американска линия. Годината на вербуването му съвпада с работата му в международния отдел на сп. „Отечество” от 1981 до 1989. Досието му е запазено.
Проверен е в качеството си на член на Съвета на директорите на „Капитал банк” в периода 1993-1998 г. „Капитал банк” е обявена в несъстоятелност през 1998 г. и е придобита от ЦКБ през 2005 г.
Борислав Дионисиев е роден през 1947 в София. Завършил е международни икономически отношения в някогашния ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС). Следвал е и в Киев. Втората му съпруга е руския Олга Шчербика. През 1979 г. е специализирал в университета в Осло, Норвегия. От 1975 до 1981 г. работи в Института по съвременни социални теории. В периода 1981-1989-а е редактор и завеждащ международен отдел в сп. „Отечество”. След промените се впуска в частния бизнес. От 1989 до 1991 г. е представител на гръцката икономическа групировка „Вардиноянис” за Източна Европа. Впоследствие Борислав Дионисиев се разделя с Вардиноянис и от управител на чужди пари се превръща в инвеститор в различни сектори на българската икономика.
През 1992 г. създава „Булвария холдинг”. През 1999 г. обединява “Електроимпекс” и „Машиноекспорт” в “Електромашинари холдинг”. През 2000 г. става председател на съвета на директорите на „Софарма”.
През 2003 г. е избран за член на надзорния съвет на корабостроителницата “Булярд”.
В средата на миналото десетилетие Дионисиев се нарежда в топ 10 на най-богатите мъже в България. През 2008 г. дружествата на групата „Софарма”, контролирана по това време от Борислав Дионисиев се оценяват на борсата на 929 милиона лева. Бизнесменът Борислав Дионисиев ("Приста Ойл холдинг", "Бест тур", "Ремис-92", "Електромашинари холдинг", "Електроимпекс", "Би Ейч Ди кансълтинг", Боровец-газ", "Булвар ентърпрайсиз", В.Н.Д.- "Борислав Дионисиев" и др.) е почетен консул на Малдивите.
 
Пръв братовчед на известния български бизнесмен Борислав Дионисиев обвинен в САЩ за подкупи срещу Саддам .
14.04.2005
Българинът Людмил Дионисиев е подведен под отговорност в САЩ заради предполагаемо участие в схема за изплащане на милиони долари подкупи на иракския режим на Саддам Хюсеин по програмата на ООН "Петрол срещу храни". Това потвърди за Mediapool главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, след като по-рано в четвъртък световните агенции съобщиха, че обвинения са били повдигнати към американския бизнесмен Дейвид Чалмърс и британеца Джон Ървинг.
По комунистическо време Дионисиев е бил търговски директор, отговарящ за нефта, а впоследствие и заместник – генерален директор на Химимпорт.
“Най-добрият специалист по нефта в България”
Бившият шеф на държавната фирма Бело Белов заяви пред Mediapool, че Дионисиев е бил най-добрият специалист по нефта в България и е държал връзките с целия Близък Изток – Ирак, Иран и другите арабски страни.
Той заяви, че малко преди промените през 1989 г. Дионисиев, който е пръв братовчед на известния български бизнесмен Борислав Дионисиев, е заминал за САЩ с цялото си семейство и се установил в Хюстън, където живее и до ден днешен.
Въпреки че е в САЩ, през 1990 г. Людмил Дионисиев оглавява учреденото по идея на Андрей Луканов външнотърговско дружество Нефтоимпекс. То е създадено с цел да осъществява износа на бургаската рафинерия Нефтохим, но така и не проработило.
Първоначалните информации, че Дионисиев е бил шеф на Нефтохим в периода 1994-95 г., не бяха потвърдени.
Американските власти са повдигнали обвинения срещу него заради сделките на базираната в Тексас компания Бейойл (Bayoil), за която той работи. Шеф на Бейойл е Дейвид Чалмърс, който е арестуван в четвъртък и по-късно същия ден се очаква да бъде изправен пред съд, съобщи Си Ен Ен.
Ген. Борисов заяви за Mediapool, че в рамките на доброто сътрудничество с ФБР София е предоставила информация на американските власти и работата по случая продължава. В 17.30 българско време (10.30 вашингтонско) специален агент на ФБР е уведомил посолството ни в САЩ, че е в Хюстън, щата Тексас, е задържан българският гражданин Людмил Александров Дионсиев. В информацията, предоставена от ФБР, няма данни и основания за задържането. Посолството продължава да търси контакт с американските власти за повече информация, съобщиха от МВнР.
Нелегални подкупи за режима на Саддам
Чалмърс е обвинен за плащането на нелегални подкупи на режима на Саддам Хюсеин за иракски суров петрол, разпределян по програмата на ООН “Петрол срещу храни”.
Бейойл е петролна рафинерия в Хюстън, която дистрибутира и търгува с петролни продукти. Тя е една от малкото американски фирми, които, взети заедно, са получили по-малко от 1 процент от общите петролни продажби по програмата, възлизащи на 64 милиарда долара.
Бейойл е закупила близо 6 млн. барела иракски петрол за около 100 млн. долара през 1997 г., малко след стартирането на програмата “Петрол срещу храни”, сочат данните в иракското петролно министерство.
Чалмърс е обвинен за измами, включително и финансови трансакции с държава, спонсорираща тероризма, както и за нарушаване на икономическото ембарго върху Ирак.
Ървинг и Дионисиев са съдружници на Чалмърс. Те са ръководили сделките на компанията с Багдад.
Подкупите били плащани с пари, предназначени за хуманитарна помощ, съобщи прокурорът Дейвид Кели. Прокурорът ще даде пресконференция по-късно в четвъртък, на която заедно с представител на ФБР ще обяви обвиненията, посочва АП.
Криминални обвинения са повдигнати срещу Бейойл САЩ и дъщерната й компания, регистрирана на Бахамските острови.
Ако бъдат признати за виновни, всеки от тримата съдружници може да получи присъда до 62 години затвор и да бъде глобен до 1 милион долара.
За последен път Людмил Дионисиев е бил в България през февруари т.г., по данни на МВР.  
За Людмил Дионисиев е известно още, че през 80-те години като шеф на Химимпорт е бил замесен в схема за контрабанда на преработени нефтопродукти в ЮАР по време на санкциите. България е купувала нефта от Русия и чрез гръцкия бизнесмен Вардиноянис е продавала готовите продукти на ЮАР.
“Петрол срещу храни” приключи през 2003 г., след американската инвазия в Ирак. Най-мащабната хуманитарна програма на ООН целеше приходите от ограничени продажби на иракски петрол да се използват за внос на храни, медикаменти и други стоки от първа необходимост, за да се облекчи положението на иракския народ по време на международните санкции.
Според американски разследващи комисии в Конгреса, Саддам е успял да се облагодетелства със суми от порядъка на 2 - 4,5 милиарда долара чрез нелегални надбавки върху продажбите на петрол и от подкупи за осигуряване на договори за внос на стоки.
Отделно от това режимът е придобил между 6 и 8 милиарда долара от заобикаляне на санкциите за продажба на петрол през съседните на Ирак държави Йордания, Турция, Сирия.
Прокурорът Дейвид Кели ще повдигне и обвинение срещу южнокорейски гражданин за заговор с цел да се представи в САЩ за служител на иракското правителство, който работил по създаването на програмата "Петрол срещу храни".
На 18 януари американски бизнесмен от иракски произход, обвинен в отклоняване на парични средства от програмата на ООН, се призна за виновен по обвинението, че е нелегален агент на правителството на Саддам Хюсеин. 64-годишният Самир Винсънт от Анандейл, щата Вирджиния, е първият обвинен в разследването на Държавния департамент на САЩ по програмата.
По програмата "Петрол срещу храни" се води и независимо разследване, като окончателният доклад ще излезе през юни. То най-вероятно ще доведе до обвинения срещу десетки лица от различни в корупция, нарушаване на санкциите срещу Ирак, пране на пари и измама, отбелязва АП. Разследването обхваща десетки правителства и над 4000 фирми, които са получили изгодни договори по програмата.
В списъка с нелегалните подкупи на Саддам фигурира и БСП, чийто лидер в указания период е бил сегашният президент Георги Първанов.
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря  Емил Райков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар