сряда, 2 март 2016 г.

ГЕОРГИ АГАФОНОВ


 
Георги Симеонов Агафонов (р. 1961 г.) е български предприемач и политик. През 90-те е в управлението на банка „Славяни“. Народен представител в 38-то Народно събрание (1997 – 2001). Собственик на телевизии „7 дни“ (от 2005 „7 дни ТВ“), „Вяра“, „Здраве“, „Джипси ТВ“.
В началото на 90-те години на 20 век Агафонов е основен акционер и участва в управлението на банка „Славяни“. През 1996 година БНБ поставя „Славяни“ под особен надзор заедно с осем други банки.Агафонов е обвинен от прокуратурата заради отпуснати от банката необезпечени кредити. Агафонов твърди, че при събирането на кредитите на банка „Славяни“ са взимали контрола над определени фирми с цел да запазят имуществото на банката.
Влиза в парламента като водач на листата на Българския бизнес блок в 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район. На 5 септември 1997 г. напуска групата на БББ, с което тя престава да съществува поради правилото изискващо групите да бъдат съставени от минимум 10 члена. Причина която Агафонов посочва за напускането си е несъгласие с нарушаването на устава на БББ и на правилника за работа на парламентарната група на партията.
С решение от 4 септември 2007 г. Комисията за досиетата разкрива, че Георги Агафонов става агент на Държавна сигурност през октомври 1980 г. и сътрудничи под псевдонима Здравков към Управление 03-ДС, отдел 10, отделение 04. Снет е от действащия оперативен отчет през 1982 г. Досието му е унищожено с протокол през 1990 г.
На 27 септември 1997 с мерцедеса си претърпява пътнотранспортно произшествие, при което загива човек. Агафонов е обвинен в убийство по непрадпазливост, но през 2004 г. е оправдан. Софийският градски съд решава, че виновен е другият участник в катастрофата, тъй като е карал в пияно състояние.
 

Карибска мистерия с ексбанкера Георги Агафонов.Полицията го издирва заради изчезналата му приятелка, той твърди, че с нея имат само имотен спор .

07.09.2006
 
Полицията в Доминиканската република издирва бившия български депутат и собственик на банка "Славяни" Георги Агафонов.

"Той е заподозрян от властите в Санто Доминго за изчезването на бившата му съпруга Надя Георгиева (29 г.)", съобщи местният в. "Ел Насионал". На 31 август Агафонов се изплъзнал от агенти на летище "Грегорио Луперон" в град Пуерто Плата и се завърнал в родината си. Затова прокурорът Доминго Антонио Белиард го обявил за издирване.

От българското външно министерство казаха, че не е получавано искане за Агафонов. "Сега" откри ексбанкера вчера в София и той представи съвсем различна версия за проблема.

Според "Ел Насионал" в неделя, 27 август, бившият депутат от БББ отишъл в имение в района Чоко край град Сосуа, принадлежащо на Надя. Той я качил в джипа си и оттогава от нея нямало и следа. Ден по-късно Агафонов бил арестуван, но след часове освободен, тъй като нямало очевидни доказателства за престъпление. На 31 август българинът напуснал хотел "Дорадо Иберостар" в Пуерто Плата и отлетял за България.

Надя Георгиева имала и доминиканско гражданство. Според нейни познати там тя твърдяла, че на два пъти Агафонов искал да я убие. Освен това Георгиева била свидетел по дело за измама за 2 млн. германски марки срещу няколко български банки, когато Агафонов бил депутат. Именно по тази причина Надя се скрила в Доминиканската република. В публикацията е посочен и адресът на жената в София, на който се оказа, че живее самият Агафонов. Той твърди, че никога не е бил женен за Надя Георгиева, а само съжителствал с нея през 1997-1998 г. Това потвърди пред "Сега" и нейната сестра Даниела, присъствала на вчерашния разговор.

"В действителност Надя се опитва да обсеби моя имот в Чоко, който купих през 1993 г.", каза Агафонов. Тя стъпвала там само веднъж, през 1998 г. А преди година отишла в карибската държава сама и започнала работа. "През март т.г. Георгиева си извади фалшив нотариален акт и ипотекира имота за 160 000 долара", твърди бившият член на управителния съвет на банка "Славяни" и един от учредителите на телевизия "7 дни".

"После тя се оправда, че трябвало да си прави операция. А истината е, че е задлъжняла с такава сума на фирмата за даване на коли под наем "Колядо моторс". Аз съм информирал за всичко българската главна прокуратура", каза Агафонов.

Той отишъл в Доминиканската република в средата на август и наистина се срещнал с Надя на 27-ми. "Видяхме се пред входа на имота. Аз бях с джип, а тя и хората й бяха дошли с два джипа. Говорихме не повече от две минути и се разделихме", твърди той. На другия ден Джаки - местна жителка, с която Надя дели квартира в град Сантяго, се обадила в полицията. Джаки съобщила, че българката не се прибрала вечерта и натопила Агафонов. Той бил открит от полицаи в хотела, но след кратък разговор те си отишли, без изобщо да го търсят. Според него всичко е целенасочена кампания срещу него, предприета от Надя.
 
 

Синът на ексбанкера Георги Агафонов поема концесията на спирките в Бургас .Създадена е нова фирма, а заради дългове „Пиеро 97” вече няма да може да е страна по договора с Общинския съвет .

 

01.08.2015

 

Доскорошният концесионер „Пиеро 97“ АД, чиято собственост е скрита зад акции на преносител, но винаги се е свързвала с медийния магнат Красимир Гергов, е променила името си на „Медикон Консулт“ АД. Впоследствие е отделила активи за 4,07 млн.лв. в новоучреденото дружество „Про комюникейшънс“ ЕООД. Сред тях са и двамата 15-годишни договора за концесия на 181 спирки на територията на Община Бургас.

Според българското законодателство концесия не може да се преотстъпва на друга фирма, но в този случай става въпрос за правоприемник, което е допустимо. Изисква се само одобрение от Общинския съвет.

Докладната бе входирана като извънредна на юлската сесия. Трябваше да се разгледа в края на заседанието, но заради липса на кворум точката бе отложена. Изненадващо дисциплината в монолитната група на ГЕРБ се пропука, а и липсваха част от общинските съветници от опозицията, което провали разискването.

Според източници не е имало умисъл нито от страна на мнозинството, нито от това на опозицията. Совалка сред общинските съветници показа, че малцина са запознати с предложението на администрацията. Докладната бе представена минути преди заседанието на Общинския съвет и почти никой не я е прочел.

В случая пропускът не е фатален, защото се дава тримесечен срок в който правоприемникът да поиска промяна на концесията. Преобразуването е вписано на 2 юли и съответно срокът изтича на 2 октомври.

Промяната на концесионера се налага заради сериозните дългове на „Пиеро 97“ АД, в която очевидно са извадени лошите активи, а добрите прехвърлени в новото дружество. До миналата година компанията бе считана за най-големия български медиашоп.

Според отчетите на дружеството дълговете са над 30 млн.лв., основна част от тях е експозицията към фалиралата КТБ и свързаната с нея „Кент трейд“. В годините, когато КТБ бе не само банка, а и основен финансов механизъм за управлението на държавата, публична тайна бе, че интереси в „Пиеро 97“ АД има и Цветан Василев. Според публикации на „Капитал“ от този период, Василев е наложил свой човек в управлението на медиашопа – Венета Димитрова, която напуска фирмата почти веднага след фалита на КТБ.

Новото преструктуриране вади на преден план Иван Георгиев Агафонов, син от първия брак на Георги Агафонов. Младият мъж върви по стъпките на баща си и рано влиза в реалния бизнес.

 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Спас Русев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар