понеделник, 4 април 2016 г.

ЕМИЛ РАЙКОВ



Емил Райков е роден на 28.07.1972 г. в гр. Омуртаг .
Започва своята предприемаческа кариера през 1996 г., когато регистрира собствена консултантска фирма - ЕТ “ЕМРА”, гр. Варна. Фирмата предлага консултантски услуги в областта на счетоводството, анализа, административно-данъчни консултации, изработване на бизнес-проекти и др. През 1997 г. разширява дейността като създава “Емра комерс” ООД, която работи успешно в областта на търговията с горива и смазочни масла.
1998 г. е началото на изграждането на настоящата група от фирми. По това време Емил Райков е управител и акционер на “Кристера” ООД, гр. Варна, където преминава през длъжности изпълнителен директор, член на УС и член на НС.
От 2002 г. Емил Райков е Председател на НС и акционер на следните дружества от групата фирми:
“Кристера” АД, гр. Попово;
“Хлебозавод Корн” АД, гр. Варна;
“Хлебозавод Корн” АД, гр. Шумен;
“Корн – К” АД, гр. Варна.
Когато излиза през 2007 година на фондовата борса с "Агрия груп холдинг" Емил Райков вече е крупен играч на аграрния пазар в североизточна България. Той навлиза и на пазара на биогорива и все повече разширява мащабите на бизнеса си.
 
"Агрия груп" се разраства с още земи .Холдингът ще купи две дружества, с което ще се нареди сред най-големите собственици на земеделски площи .

24.04.2014

Варненският "Агрия груп холдинг" ще придобие още две земеделски компании, с което общата площ на обработваемите й земи ще нарасне на повече от 220 хил. дка. На 16 април ръководството на холдинга е сключило предварителен договор за покупка на варненските "БД Агри" и "БД Фарм". Компаниите имат стопански сгради, земеделски инвентар и земя в района на гр. Провадия. Тя е общо 24 535 дка като част е тяхна, а за друга имат договори за аренда. Очаква се сделките да бъдат приключени до края на октомври тази година. С покупката "Агрия груп" се нарежда сред най-големите собственици на земеделска земя в страната.

Датският продавач

Справка в Търговския регистър показва, че двете дружества са собственост на датската компания "БД Инвест". Тя е основана от група датски инвеститори, като "БД Агри" са собственици на земя, а "БД Фарм" арендоват и обработват, каза пред "Капитал Daily" изпълнителният директор на "Агрия груп" Емил Райков. Приходите на двете компании са малко над 4 млн. лв. за 2012 г.

От офиса на продавача обясниха, че в момента няма с кого да разговаряме за сделката, тъй като управителят отсъства и ще е възможно да даде коментар в средата на следващата седмица.
По информация на представители на земеделския сектор датските инвеститори са решили да се изтеглят от България, след като в последните години не са били доволни от бизнеса си тук. "Смятаха, че всичко ще е като в Дания, но тук пазарът е много по-различен и просто не успяха да се справят в българските условия, рентите се вдигнаха, имаха повече разходи", обясни управител на дружество за инвестиции в земя.

Засега стойността на сделките не е ясна – Емил Райков посочи, че предстои да се направи анализ, за да се изчисли колко точно ще бъде оценката. Това би трябвало да стане към края на юни - началото на юли. Финансирането най-вероятно ще е комбинация от собствени и заемни средства, като не е изключено и емитирането на дългови инструменти, добави той. Райков коментира, че с тази сделка поетите им ангажименти по инвестиционната програма през тази година могат да се смятат за изпълнени и вероятно ако има следващи придобивания, те ще са чак през идната година. В началото на годината "Агрия" обяви, че планира да увеличи обработваемите си земи до края на 2014 г. на близо 200 хил. дка, от които 50 хил. дка собствени.

Още няколко хиляди декара
След придобиването собствената земя на холдинга ще е 55-58 хил. дка, каза Райков. Това е една от големите сделки за покупка от страна на "Агрия", която преди няколко месеца придоби по-малкото дружество "Диасвет" и така получи право да обработва още 7 хил. дка собствени и арендовани земи. Цената за него беше 826 400 лв.

Последните договорени покупки ще направят "Агрия груп" един от големите собственици на земеделска земя в България, като преди него със сигурност се нареждат "Ромфарм къмпани" (над 1 млн. дка), "Уинслоу ленд инвест" (около 320 хил. дка), както и "Адванс терафонд" (228 хил. дка). Изпълнителният директор на "Уинслоу" и председател на Асоциацията на собствениците на земи каза, че поне в тяхната организация големите са тяхното дружество, което притежава около 320 хил. дка, и "Адванс терафонд", но не може да се ангажира с никакви данни кои са другите едри притежатели.

Големи собственици са и някои от най-големите арендатори в лицето на Светлозар Дичевски ("Октопод инвест холдинг") и фамилията Илчовски от района на Кнежа. На Светлозар Дичевски, който обработва между 1 млн. и 1.5 млн. дка земя, например се приписва собственост на поне 500 000 дка от тях. Източници от сектора обаче го описват по-скоро като едър арендатор, отколкото собственик, и твърдят, че пряко и през свързани дружества притежава не повече от 50 000 - 80 000 дка. Светослав Илчовски пък преди време потвърди пред вестника, че притежава над 100 000 дка. Земите обаче са пръснати между три отделни дружества, притежавани от различни членове на фамилията.
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарката Соня Кадиева.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар