събота, 9 април 2016 г.

РУМЕН ПОРОЖАНОВ


Румен Порожанов е роден е на 17 август 1964 г. Той е защитил две магистърски степени - по „Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт“ и по „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт“в Университета за национално и световно стопанство в София. Има специализации по публични финанси, публично управление и структурни реформи в Joint Vienna Institute, Австрия, и в САЩ. Владее английски и руски език.
         Порожанов има дълъг професионален опит в Министерството на финансите. От 1992 до 2009 г. последователно заема експертни длъжности в отдел „Финансиране на специални дейности”; началник на отдел „Финанси, земеделие, търговия и услуги” и директор „Финанси на реалния сектор”. В периода 2009 – 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите.
         От март 2011 г. до края на август 2013 г. Румен Порожанов заема поста изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” – РА.
През 2014 г. е избран за министър на финансите в служебното правителство на проф. Георги Близнашки.
         На 27 ноември 2014 г. Управителният съвет на ДФ „Земеделие” единодушно избира Румен Порожанов за изпълнителен директор на институцията.
 

Нечувана наглост пред очите ни! Семейство Порожанови контролират активи на стойност близо 1 млрд лв.

09.04.2016
 
При това - само според данните на една банка.
Сумата, която е под контрола на Веска и Румен Порожанови, прибрана във влогове във фалиралата КТБ, е точно 835 093 900 лв и 10 стотинки
Това показват документите, свързани с вложителите в КТБ. Всички тези влогове са свързани с поименни акции на името на изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" и неговата съпруга.
Влоговете са свързани с добре познати фирми:
Армар корпорейшън дженерал техникал ко-оперейшън - една от основните фирми за търговия с оръжие и военна техника. Фирмата работи в тясно сътрудничество с производителите на оръжие в България.
Монбат АД - фирма от стратегическо значение. Една от най-бързо развиващите се и стабилни компании, свързани с братя Бобокови. Те пък са сред бизнесмените, които никога не са се оплаквали от властта.
София Булгартабак АД - дори не е нужна да коментираме фирмата, която наскоро предизвика истински трус в държавата.
Трейс груп холд АД - абонираната за магистрали, пътища, метростанции и други държавни поръчки всевластна Трейс холдинг. Близка до властта, известна с това, че печели всеки конкурс за огромни суми, на който се яви.
Химимпорт АД и Централна кооперативна банка АД - и двете собственост на ТИМ, друга непоклатима и недосегаема групировка.
Влоговете на двамата Порожанови - фирмени и лични - са и в лева, и в евро, и в долари. През последната година изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" не е декларирал никакви промени в имущественото си състояние пред Сметната палата. Няма нито продажби на акции, нито дивиденти.
В предишни години някои от гореспоменатите дружества са присъствали в декларациите му, като е отбелязано, че акциите в тях са купени от спестявания от заплати - неговите и на съпругата му. В тазе дикларации фигурират и имена на други дружества, чиито авоари очевидно не са били съхранявани в КТБ - две винарски изби, Елхим Искра - Пазарджик и Албена АД.
Не е ясно и не може да бъде разбрано поради банковата тайна какви суми контролира семейство Порожанови в други български и чуждестранни банки.
Според задължителната декларация в Сметната палата на влог двамата заедно разполагат само с 32 700 лв и 12 855 щатски долара.
Припомняме, че
ЕС глобява България с 500 милиона заради кражбите във фонд Земеделие.  
Самият Румен Порожанов  има дълъг професионален опит в Министерството на финансите. От 1992 до 2009 г. последователно заема експертни длъжности в отдел „Финансиране на специални дейности”; началник на отдел „Финанси, земеделие, търговия и услуги” и директор „Финанси на реалния сектор”. В периода 2009 – 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите.

         От март 2011 г. до края на август 2013 г. Румен Порожанов заема поста изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” – РА.

През 2014 г. е избран за министър на финансите в служебното правителство на проф. Георги Близнашки.

         На 27 ноември 2014 г. Управителният съвет на ДФ „Земеделие” единодушно избира Румен Порожанов за изпълнителен директор на институцията.
Неговата кариера от 1992 г. е само в държавната администрация.
Сега сравнете предполагаемата му заплата на висш държавен чиновник със сумата във влогове, посочена горе.
Не е нужно да се търсят офшорки чак в Панама. Липсата на контрол позволява кражбите и далаверите да се извършват пред очите ни. 
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Людмил Стойков .

Няма коментари:

Публикуване на коментар