събота, 23 април 2016 г.

ИВАН АНГЕЛОВ - ГРАДУСА

 
 
Градуса – приятел на Гоце, е кралят на птиците .
 
12.03.2012
 
42 000 000 разплодни яйца. Такъв е капацитет само на една от промишлените фирми на Иван Ангелов – Градуса. Това е олигархът или дори Кралят на яйцата и птиците в България. Ако се питате защо те поскъпват толкова – обърнете се към него. Или вижте ослепителните лимузини и спортни зверове в гаража му...
Иван Ангелов – Градуса не е придобил прякора си заради някакви алкохолни увлечения. Прозвището идва от името на основната му фирма, която се занимава с птицевъдство. Според списък, обявен от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Градус е трябвало
 
да възстанови 976 464 евро заради констатирани от Брюксел нередности
 
по усвояването на пари от фондовете на ЕС, разкри Супер 19’. Ангелов, когото наричат още Кралят на птиците, е бизнесменът, получил най-голямата еднократна субсидия по европейската програма САПАРД в размер на 4.2 млн. лева. Производителят на пилешки продукти бай Иван не е трън в очите само на ОЛАФ. В миналия парламент
 
неговият случай бе разглеждан и от комисията по корупцията.
 
Оказа се, че негова фирма е акционер в консорциума Тера груп, към който принадлежи и сливенската фирма Биндер АД. Тя нашумя при Тройната коалиция пак покрай проверка на ОЛАФ за измами. Името й стана известно чрез скандала Батко и Братко, разнищил как шефът на държавната пътна агенция Веселин Георгиев е раздал поръчки за 120 млн. лева за ремонти на пътища на фирми на своя брат Емил. Иван Ангелов попадна и на мушката на несебърската партия на справедливостта ДЕЛА. Тя разкри как старозагорски баровци са се сдобили с над 48 декара апетитни земи в Несебър от горския фонд чрез
 
скандални заменки .
 
Според шефа на партия ДЕЛА в морската община Атанас Терзиев, който се вля в редиците на ГЕРБ и вече е заместник областен управител, срещу златните парцели между Равда и Несебър, маститите бизнесмени дали на държавата чукари в Балкана. Апетитният имот на брега е оценен по десетина лева за квадратен метър. Ангелов бе замесен от в.Труд и в скандална заменка на другия край на България.
На 27 януари 2009 г. със заповед на съдения за корупция Стефан Юруков парцелите стават собственост на Велимир Иванов Магурев в съсобственост с Димитър Славчов Джупаров. Магурев е от Благоевград, но след скандали и съдебни процеси срещу него се изселва във Варна.
Има условна присъда за измами с недвижими имоти и конфискация на имущество, но делото е върнато за преразглеждане, пише Труд. Втори наказателен процес му е повдигнат от друг съдебен състав в Благоевградския районен съд по същите обвинения на 19 януари 2009 г.
При разследване на този случай обаче Труд се натъква на много интересна, макар и непряка връзка между историята и придобиването на 94 дка горски имот край резиденция Евксиноград до Варна от бившия зам.-министър на вътрешните работи в кабинета Костов Явор Хайтов на цена 28 лв. за кв. метър.
Явор Хайтов е и шеф на борда на рафинерията за олио Бисер Олива, собственост на братята Иван и Лука Ангелови от Градус. От регистъра Дакси се вижда, че Ангелови, Велимир Магурев и Боян Ангелов Бончев са съсобственици във фирма Волф - Стара Загора, където са и Бисер Олива, и Градус.
Нещо повече - Велимир Магурев урежда в Разлог имотна сделка, при която той и фирма Волф стават собственици на два парцела - 20,294 дка и 21,427 дка, предназначени за застрояване.
Помолен за коментар от Труд Иван Ангелов отговаря, че почти не познавал Велимир Магурев и изобщо не знаел, че е бил лихвар, нито че в родния му Благоевград е
 
подсъдим за измами .
 
ДДС врътки в земеделието за 20 млн. останаха неоповестени в медиите. Една страхотна операция на МВР не намери своята достойна разгласа в края на миналата година. В няколко области беше извършена масирана акция, озаглавена Схемите по подозрения за ДДС врътки в земеделието.
Не е тайна, че много производители правят различни галимации в тази област. Понеже секторът бележи рекорден ръст на износа, а икономистите твърдят, че голяма част от експорта през последната година е фиктивен, службата за борба с организираната престъпност естествено се зае да проучи нещата с изненадващи проверки на място.
 
 
 В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Красимир Стойчев .
 

1 коментар:

  1. Няма кой да контролира старозагорският мангал, умирисал света с гадните си отровни боклуци и окрал де що има.

    ОтговорИзтриване