понеделник, 11 април 2016 г.

ЛЮДМИЛ СТОЙКОВЛюси - барманът, който стана индустриалец .
 
16.02.2007
 
Людмил Стойков е на 44 години. Роден е на 16 април в Перник. Той е бивш спортист, завършил е ВИФ.
Преди промените е бил барман в "Балкантурист". Според собствените му думи е започнал бизнеса си още през 1990 г. с търговия със сирене. В родния си град обаче е известен като представител на силовата групировка ВИС 2, макар никъде в регистрите и биографиите му да не се съобщава такова нещо. В средата на 90-те години регистрира фирма за изкупуване и търговия на скрап, като започва да работи с все по-големи обеми.
През 1997 г. регистрира модната агенция "Ивет фешън". Бизнесът му потръгва още повече, след като брат му Емил Стойков става шеф на митница Перник. Впоследствие той е сменен от длъжност, но пернишката митница остава благосклонна към него. Името на Людмил се свързва с различни схеми за внос на пилешки продукти и месо. По време на правителството на Иван Костов Людмил Стойков се насочва към туризма и индустрията.
През април 1999 г. той купува срещу 2.7 милиона долара курортното селище "Дюни". На 30 юни 1999 г. в консорциум с "Радомир леко коинвест" АД неговата фирма "Еврометал" ООД купува 75% от "Радомир - леяро-ковашки комплекс" ЕАД. Делът на Стойков е 34% и за тях той заплаща 4 милиона лева. Консорциумът трябва да обслужва и дълга на фирмата от 21 милиона лева.
През 2000 г. купува основното производство на фалиралото предприятие "Стомана" срещу обслужването на дълга му от над 42 милиона лева. По-късно във фирмата влиза гръцката "Виохалко", но Стойков запазва 14 на сто от "Стомана индъстри" и е зам.-председател на управителния съвет. Смесеното дружество е собственик и на поточната линия "Даниели", закупена от фалиралия "Камет".
"Еврометал" е съцесионер на близо 60 млн. лв. дълг към НЕК на Националната компания "Железопътна инфраструктура". Основният цесионер е офшорната Kingston Enterprises, за която се смята също, че е собственост на Людмил Стойков. Със случая се занимава парламентарната комисия по корупция в парламента.
Миналата година името му беше замесено в друг скандал. Той възникна по повод създаването на съвместно дружество между община Созопол и дружество "Дюни". Става въпрос за съвместна фирма "Градина" АД, в която Людмил Стойков има 75%, а община Созопол 25%. Скандалът възникна заради малкия дял на Созопол, който апортира земята за изграждането на хотелски комплекс срещу бензиностанцията на Созопол.
В Созопол развиват дейността си още две фирми на Стойков - "Евробилд" и "Евробетон". Втората е собственик на бетонния възел, който захранва строежите по Южното Черноморие.
Чрез "Еврометал" Стойков кандидатства и за фалиралата банка МБТР в съдружие с Корпоративна търговска банка, но отпадна от надпреварата. Участва и в няколко търга за приватизация на въглищни мини в пернишкия регион и "Брикел" - Гълъбово, но ги загуби (и в двата случая победен от Христо Ковачки). Опита да купи и Варненската корабостроителница, но и там не успя.
Само преди месец Людмил Стойков влезе в сблъсък и с хората от пернишките села Рударци и Кладница. Той заведе дела срещу 42 собственици на 125 дка в центъра на Рударци.
Людмил Стойков е в добри отношения с политиците от всички партии, особено когато са на власт. Той е председател на сдружението за местен бизнес "Съюз за Перник" и участва в президентската кампания на Георги Първанов. На сайта на БСП дори го има на снимка да чете приветствието към Първанов на площада в Перник.
Той е член на ръководството на Националния борд по туризъм.
 
Пернишкият бизнесмен Людмил Стойков излезе чист за източването на 7,5 млн. евро по САПАРД, Апелативният съд го оправда . Според експертизата по делото внесените от Марио Николов машини били уникални за България .
 
 
Пернишките бизнесмени Людмил Стойков и Марио Николов излязоха чисти от аферата със 7,5 млн. евро по САПАРД. Всички подсъдими по делото за изпирането на пари от измамата за 7,5 милиона евро от програмата бяха оправдани от Софийския апелативен съд (САС). По делото бяха подсъдими Людмил Стойков, Марио Николов и още шестима. Делото беше възобновено от Върховния касационен съд (ВКС), след като обвиняемите отново бяха оправдани от САС през 2012 г.
Според прокуратурата обвиняемите са участвали в схема, в която са източвали пари от програмата, като са купували стари месопреработвателни машини и са ги представяли за нови. Обратът по делото обаче дойде през юли, когато в съда беше представена съдебно-техническа експертиза, изготвена от доц. Венцислав Ненов и доц. Динко Йорданов – преподаватели в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Според становището на вещите лица внесените машини не само не са били стари, но и са уникални и с изключително високо за българските стандарти качество. Делото се гледа за втори път пред САС. През 2012 г. съдът отново оправда подсъдимите, което предизвика скандал в прокуратурата – наблюдаващият прокурор Стойчо Ненков оттегли протеста срещу оправдателните присъди на Марио Николов и Людмил Стойков. Той бе обвинен в престъпление срещу правосъдието, а делото срещу него беше прекратено едва преди година. Двамата германски граждани, участвали в същата схема, бяха осъдени преди години. Доказателствата, събрани в Германия обаче, явно не са били използвани също толкова ефективно от българската прокуратура.
Людмил Стойков се прочу като спонсор на Георги Първанов. Той беше член на неправителствена организация за издигането му за втори мандат, в която е участвал и друг пернишки бизнесмен – Феодор Феодоров-Голямата Федка, съдружник на Братя Галеви и Таки. Стойков е смятан за човека в сянка на схемата за източването и прането на парите, получени неправомерно по САПАРД. Предполага се, че част от тях са вложени в туристическия му бизнес. Партньорът му в бизнеса Марио Николов, който също се измъкна без присъда, беше защитаван в съда от Менко Менков, адвокат на Братя Галеви.
 
 

Кои са покровителите на Марио Николов и Людмил Стойков ?

 


Делото за източване на САПАРД е провалено от грешки в ратурата, установила ревизия на папките, научихме от достоверни източници. То умишлено е водено към провал по времето на ГЕРБ.
Подсъдим за източването на 7,5 милиона е бизнесменът Марио Николов с още 5 души. Има и второ дело – за прането на източените пари, където обвиняем е пернишкият бизнесмен Людмил Стойков – собственик на ваканционния комплекс „Дюни“. Той е близък както до Георги Първанов така и до приятелския кръг на Бойко Борисов „Котараците“.
Заради скандалния провал по делото прокурорът Стойчо Ненков се разследва за престъпление по служба, защото не е обжалвал оправдателните присъди на Стойков и Николов. Според него нямало престъпление.
Отскоро делото за източването на САПАРД е върнато за ново разглеждане, но вече в Специализирания наказателен съд. Това за прането на пари вече е неспасяемо, защото е приключило на последната инстанция. Една от странните грешки на прокуратурата още в началото била, че разделила делото на две.
Скандалът избухна през 2006 година, когато от ОЛАФ сигнализираха за измамата. Чрез схема за измама бизнесмените купили стари машини от Германия, които представили за нови и те били платени с пари от САПАРД.
Още в самото начало на разследването то било водено към провал, установили съдиите в апелативния съд през 2012 година, когато оправдали всички участници в далаверата. Причината е, че липсват доказателства, които е можело да бъдат събрани от прокуратурата, но това не било направено. Най-важните от тях са пристигнали от Германия. За това допринесъл и съдията Георги Колев, който при произнасянето на присъдата в градския съд допуснал съществени пропуски по начин, че тя да падне на втора инстанция.
Людмил Стойков се прочу като спонсор на президента Георги Първанов и негов приближен бизнесмен. Той е член на неправителствена организация за издигането му за втори мандат, в която е участвал и друг пернишки бизнесмен – Феодор Феодоров – Голямата Федка, съдружник на Братя Галеви и Таки. Мафиотите успяха да се изплъзнат от правосъдието, когато ГЕРБ управляваше страната, не пропускат да напомнят запознати свръзките в подземния свят.
Стойков е смятан за човека в сянка на схемата за източването и прането на парите, получени неправомерно по САПАРД. Предполага се, че част от тях са вложени в туристическия му бизнес.
Партньорът му в бизнеса Марио Николов, който също засега се измъкна от 10-годишната си присъда, пък е защитаван в съда от Менко Менков, адвокат и на Цветан Цветанов и на Братя Галеви.
Точно в дебелите връзки на подсъдимите с политически и мафиотски среди магистрати си обясняват противоречивия факт, че Стойков и Николов още не са в затвора.
Участниците в схемата от Германия отдавна получиха присъди, лежаха зад решетките и дори излязоха на свобода.
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Марио Николов .
Няма коментари:

Публикуване на коментар