четвъртък, 18 август 2016 г.

ИВО ИВАНОВ


 
Роден е на 30 юли 1966 г. в Перник. Заедно с Димитър Борисов са собственици на групировката Титан Интернешинъл Холдинг. Има участие в над 10 фирми, занимаващи се със строителство и сделки с недвижими имоти, събиране и извозване на битови отпадъци и др.
 

Офшорка и фирма на кредитен милионер делят печалбите от боклука . Две фирми държат бизнеса с боклука в България .

Митко Димитров
 Ако "Екуест" е пълен монополист в чистотата на София, то в страната бизнесът е поделен главно между две фирми, показа проверката на вестника. Безспорният лидер в тази дейност е фирмата "Титан-АС", създадена през 1997 г. Две години по-късно тя насочва интересите си към бизнеса с отпадъци. През първата година печели концесии във Велико Търново и варненските квартали "Одесос" и "Аспарухово". Оттогава продължава агресивно да завладява нови общини, завземайки все по-голям пазарен дял. Според интернет страницата на "Титан-АС" холдингът отговаря за сметта на 19 общини с общо население 1 142 360 души. Тези данни обаче не отчитат последния голям удар на холдинга - спечелената обществена поръчка за чистенето на Бургас, където дъщерното му дружество "Консорциум Титан Бургас" успя да се пребори за 15-годишен договор в конкуренция с други две фирми. Само по този договор фирмата ще получи 76.8 млн. лева. Собствениците на фирмата не са влизали под прожекторите на медиите и за тях се знае твърде малко. Самата фирма е собственост на "Титан интернешънъл холдинг" АД, в който дялове държат четири физически лица - Иво Иванов, Димитър Борисов и техните съпруги Румяна и Михаела. В някои от дъщерните фирми на холдинга участват като съдружници и местни лица. Така например в "Титан-Север", която оперира в Северозападна България, сред съдружниците е вписана и 83-годишна баба. "Във Видин имаме съдружник, просто майка му е носител на акциите", обясни Иво Иванов. Самият той има интересна биография. Бил сред основните акционери във фалиралата ТСБанк и "Прайм инвестмънт тръст", която според публикации в пресата е била един от големите вносители на захар в началото на 90-те години. След фалита на ТСБанк неговата фирма "Ровотел" ООД попадна в списъка на кредитните милионери заради отпусната необезпечена кредитна линия в размер над максимално допустимия по закон. Иванов твърди, че е издължил напълно кредита след публикуването на списъка.
 Любопитното е, че доскоро офисът на "Титан-АС" се намираше в сградата на столичния бул. "Витоша" 21, която беше собственост на убития преди две години Константин Дишлиев. На същия адрес са регистрирани и повечето фирми на Евелин Банев-Брендо, който наскоро беше арестуван по подозрение за пране на пари от наркотици. След убийството на Дишлиев фирмата се премести в друга сграда на бул. "Екзарх Йосиф" 66, която също е собственост на съпругата на Дишлиев - Десислава. По думите на Иво Иванов това е чисто съвпадение, а фирмата му няма нищо общо с бизнеса на Дишлиев и Брендо. "Ние просто сме наематели. Нито познаваме Брендо, нито останалите. Имаме си наш офис, който още се изгражда, затова сме под наем", заяви Иванов. Проверката на вестника показва, че собствениците на "Титан-АС" развиват и успешна строителна дейност по морето. Холдингът планира строителството на голям жилищен комплекс край Бяла. Дъщерната му фирма "Титан-Чистота" получи 20-годишна концесия върху плажа в Бяла. Същата фирма държи и концесията върху плажа в Кранево.
Конкурент на "Титан-АС" в национален мащаб е фирмата "Шеле България". Зад това име се крие бившата фирма "РЕБ - РВЕ Ентзоргунг - България" ЕООД, която нашумя в средата на 90-те и беше собственост на германския концерн РВЕ (RWE). Години по-късно немците решиха да се оттеглят от бизнеса с отпадъците в България, а дяловете им бяха прехвърлени на друга германска фирма - "ЦСЕ Шеле" (CSI Sheele GmbH), собственост на бизнесмена Герхард Шеле. През миналата година обаче собствеността отново беше сменена и германецът остана само управител. В момента фирмата е 100% собственост на русенското дружество РСБ ООД. Съдружници в него са българите Антон Антонов и Андрей Андреев, които заедно притежават 49% от акциите на фирмата. Останалите 51% са собственост на офшорната "РСБ партисипейшън лимитид", която по думите на Антон Антонов също е собственост на българи.
Фирмата успя да спечели договори за чистотата на варненския квартал "Младост", както и в градове като Добрич, Разград, Ловеч, Плевен и Ямбол. "Шеле България" имаше концесионен договор с община Русе, но той беше прекратен по взаимно съгласие, след като новият кмет показа недоволство от качеството на извършваните услуги.
 

Шокиращи разкрития за "Титан", ГЕРБ и кой спираше Гриша Ганчев да купи ЦСКА



В средата на февруари, когато десетки хиляди българи се вдигнаха на гладни бунтове, един профсъюзен митинг пред парламента в подкрепа на Бойко Борисов събра на едно място привърженици на ЦСКА, активисти на ГЕРБ и стотина мургави чистачки, предвождани от своя началник - боса на „Титан" и ЦСКА Димитър Борисов - Митьо Гърнето. „Всички лоялни привърженици на ЦСКА подкрепят правителството на Бойко Борисов, срещу него са само шепа провокатори като Дучето", гордо оповести в ефира на Би Ти Ви опечаленият от оставката на Бойко Димитър Борисов.
Бивши представители на борческата групировка ВИС-2 за Перник и кредитни милионери от зората на демокрацията, днес Митьо Гърнето и ортакът му Иво Иванов - Праховеца са узурпирали бизнеса с боклук в половин България. От 2009-а насам десетки кметове и общинари от ГЕРБ в цялата страна насочват 300 милиона лева годишно към сметопочистващата фирма „Титан". Тоталният монопол в бизнеса с боклук, установен от Митьо Гърнето и Иво Праховеца, някак си не се връзва с финансовия колапс, в който е изпаднал издържаният от тях футболен гранд ЦСКА.
Дългове за десетки милиони левове, стотици съдебни дела за неизплатени заплати и траншове по договори, съмнения за поголовно уреждане на мачове за „черно тото" - това е тъжната реалност в ЦСКА.
Как обаче е възможно при 300 милиона лева годишно, които държавата ти плаща, да си вечно под угрозата на фалит и перманентно да дължиш пари? Обяснението е елементарно - връщаш под масата голяма част от парите, като с тях захранваш офшорните банкови сметки на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Искра фидосова и десетки корумпирани кметове и общинари от ГЕРБ.
В това разследване „Уикенд" изнася потресаващи далавери за милиони и скандални корупционни практики в бизнеса с боклук, като следите водят към елита на ГЕРБ. Наш източник от ДАНС потвърди почти цялата информация и разкри нови шокиращи детайли за аферата с отпадъците. Информаторът ни разкрива, че до дни Искра фидосова ще бъде обвинена от прокуратурата за пране на пари заради получени 150 000 лева от „Титан".
Парите са преведени по банков път по сметка на фидосова на 15 декември 2007 г. Според нелепите обяснения на корполентната дама на ГЕРБ пачките са взети като заем и тя ги връща и до днес. Срещу нейната „честна" дума обаче се противопоставят десетки притискани от ГЕРБ фабриканти, които са подавали сигнали в прокуратурата, че лично фидосова ги е принуждавала силово да сключват договори с „Титан" за събирането на битови и промишлени отпадъци.
Сред рекетираните фабриканти е сливенският бизнесмен Виденов. През зимата на 2011-а, месеци след като Йордан Лечков бе детрониран като кмет, подкрепен от ГЕРБ, а властта бе поета от подкрепения от БСП генерал Кольо Милев, местната община разтрогна договорните отношения с „Титан". За да бъде обезщетен Митьо Гърнето, бизнесменът Виденов е привикан на разговор от Цветан Цветанов и Искра Фидосова. „Обявиха ми, че трябва да наема „Титан" да извозва и изхвърля и битовите, и промишлените отпадъци. Таксите за промишлени отпадъци, поискани ми от фирмата „Титан", бяха десетократно по-високи в сравнение с ценовата листа на конкурентите им...", жалва се в прокуратурата фабрикантът Виденов.
Други рекетирани от ГЕРБ собственици на заводи и фабрики, чиито имена засега ще спестим, разказват още по-ужасява-щи неща. Най-скандалните далавери обаче се случват в общинските съвети, където „Титан" се радва на радушен прием. „През 2009-а, когато Бойко Борисов стана премиер, Столична община превеждаше 60 милиона лева годишно за чистене на боклук. Тогава задължително условие за получаване на концесия бе камионите да събират по 3 пъти дневно боклука. Днес това условие е премахнато, а за 2012-та Столична община отдели 93 милиона лева за сметосъбиране. От тези пари „Титан" получава около 70 милиона като дружеството на Митьо Гърнето и Иво Праховеца чисти 14 района на София.
Девет от районите са на „Титан", а другите 5 са на „Заубермахер" - фирма, в която съдружници с равни дялове са Кирил Домусчиев, Димитър Борисов и Иво Иванов. Сред висшите началници на „Титан" е сърбинът Томислав Живкович, съпруг на Искра фидосова. Той получава 10 000 лева месечна заплата от Митьо Гърнето и чрез подставена фирма внася от Австрия и Англия камиони за „Титан", разкрива източник на „Уикенд". Скандалното обаче тепърва предстои - мъжът на Искра Фидосова участва и в схема за пране на пари наравно с Митьо Гърнето и Иво Праховеца. През пролетта на 2012-а Томислав Живко-вич измисля схема за подправяне на документи, чрез която „Титан" тегли 12 милиона лева кредит от Общинска банка и заблуждава Столична община за инвестиции, направени от боклукчийската фирма. „Мъжът на Фидосова купи от Австрия 24 камиона със сертификат „евро 2", които струват по 10-15 000 евро. Сертификатите на камионите бяха подменени на „евро 4"- един такъв боклукчийски камион струва 150 000 евро.
Прокуратурата съвсем скоро ще стартира разследване и ще провери техниката на „Титан" - така измамата ще лъсне наяве и доста висши столични общинари от ГЕРБ могат да се озоват в затвора", разкрива информаторът ни. След като „Титан" прибира 12 милиона лева от Общинска банка, а столичното кметство признава разходите за камионите, заместник-кметицата на София Мария Бояджийска се сдобива с вила в Добринище. Съседи по имот на г-жа „Титан", както наричат Бояджийска всички в общината, са Митьо Гърнето и Иво Праховеца...
Заместник-кметицата Бояджийска обаче е само дребна брънка от схемата за източване на държавната и общинските хазни чрез събиране на отпадъци. Силният човек в Столична община, който покровителства „Титан", е друга една заместник-кметица - Ирина Савина, особено близка до Иван Саздов от Банкя. 62-годишният Иван Саздов, бивш масажист на Тодор Живков и настоящ шеф на тенис клуба в Банкя, е най-довереният човек до Бойко Борисов и един от „черните касиери" на ГЕРБ. Саздов и Бойко са съседи по имоти в Банкя, а бившият премиер прекарва по-голяма част от времето си на тенис кортовете на верния си приятел. Иван Саздов е собственик на най-големия бетонен възел в Софийска област, откъдето всички строителни фирми пазаруват, ако искат да печелят обществени поръчки за строеж на пътища и обществени сгради. Саздов е неформален съдружник в„Главболгарстрой", където интересите му се представляват от мастит футболен бос, приближен до Бойко Борисов.
Масажистът на бай Тошо е и човекът, на когото босовете на „Титан" всеки месец предават рушветите за Бойко Борисов, носи се упорит слух в кулоарите на парламента. В първата седмица на всеки месец на тенис кортовете в Банкя се носят 1 милион лева в брой. На друга дата се носят още 150 000 лева, които обаче се предават на Даме Стойков, собственик на спортния клуб „Локомотив". „Въпросните 150 бона са за Цветан Цветанов и Искра Фидосова", твърдят запознати със заверения при нотариус в Лондон сигнал на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. „Емил Димитров е заверил при нотариус документи, от които лъсва черното финансиране на ГЕРБ и захранването на офшорни сметки на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Депутатът от Етрополе враждува с Митьо Гърнето и с Иван Иванов, откакто се опита да купи ЦСКА, а те с помощта на Цветанов и фидосова му спретнаха активно мероприятие", разкрива източник на „Уикенд". Друга схема, чрез която „Титан" източва милиони левове всяка година от Столична община, е свързана с кофите за смет. В район „Младост" например са фактурирани 3540 кофи за боклук. Кофите обаче са 2600 на брой. Столична община плаща по 5,60 лева за всяко вдигане на контейнер, като според договора сметопочистващата фирма събира боклука по 2 пъти дневно. Камионите на „Титан" обаче вдигат 1 път в денонощие контейнерите в „Младост", за което прибират 41 604 лева на ден вместо законните 14 560 лева. „Всеки ден Митьо Гърнето и Иво Праховеца печелят само от „Младост" 27 000 лева. А има квартали в София, в които камионите им минават веднъж на 3 дни...", разкриват запознати.
Другата апетитна схема за кражби е за снегопо-чистването. Тази зима сняг не валя, но въпреки това от „Титан" прибраха 5 650 000 лева за „риене на сняг на трасета", фирмата на бившите висаджии отговаря за най-апетитните „трасета" - „Цариградско шосе", булевард „България", високоскоростния път около Телевизионната кула. През въпросните булеварди трафикът на автомобили е най-силен. Всяко едно „осоляване" на „Цариградско шосе", извършено от „Титан", се заплаща солено от Столична община - по 60 000 лева. За осоляване на София тази зима от „Титан" са прибрали над 5 милиона лева...
Подобни скандални схеми се вихрят в половин България и все там, където „Титан" отговаря за събирането на боклука. „В много градове, където кметуват хора на ГЕРБ, „Титан" не отговаря на условията за концесия. За общински град е необходимо да имаш 15 камиона - 5 за снегопочистване и 10 за сметоизвозване. С една и съща техника обаче от „Титан" чистят три съседни града, като камионите им въртят денонощно. Друга от стотиците далавери свързани с боклука, е за нафтата - от военни поделения и от БДЖ се изнасят тонове гориво, които Митьо Гърнето и Иво Праховеца плащат контрабандно 50% от реалната цена. Тези пари обаче не се осчетоводяват а отиват за черната каса на ГЕРБ.
По темата е и следната публикация на колегите от "Всеки ден, в която става ясно, че Румен-Вълка ще стане основен спонсор на ЦСКА: Румен Гайтански-Вълка ще бъде един от хората, даващи пари за новия ЦСКА, ако Гриша Ганчев успее да се разбере с Димитър Борисов и Иво Иванов. Вълка се надява да спечели концесията за сметопочистване на София за следващите четири години. "Ако това стане, Гайтански и неговата фирма "Волф" стават основен спонсор на ЦСКА и ще дават по 2.5 милиона лева на сезон", разкри източник от обкръжението на Вълка пред вестник "Всеки ден". За четири години това прави общо 10 милиона лева.
Румен Гайтански се навил да дава пари, тъй като имал Гриша Ганчев за много сериозен човек във футбола, който знае как да харчи всеки лев от бюджета на клуба си. Говори се, че всяка от двете титли на Литекс през 2010 и 2011 г. е била спечелена с годишен бюджет от 6 милиона лева. В същото време ЦСКА и Левски пръскали по 12 милиона и повече за тоя дето духа. На Гришата не му минават и мениджърски игри като тези, с които ЦСКА се източва години наред.



В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря  Венцислав Стефанов .

1 коментар: