четвъртък, 25 август 2016 г.

ВЕНЦИСЛАВ СТЕФАНОВ


 
Венцислав Стефанов собственик на Ф.К. „Славия“ – авоари в Панама и Кипър .
Венцислав Стефанов е известен с връзките си с криминалните среди, един от първите СИК - аджии през 90 - те. В този период, заедно с лица от престъпния свят има общи бизнес интереси и дейности. Една от тях е търговията с горива с известните от онези години Младен Михалев-Маджо, Румен Гоцев, Красимир Маринов (братя Маргини), Дмитрий Минев-Руснака и Милчо Бонев. Президент на ПФК Славия (София). Роден е на 28 ноември 1958 г. в София.
На 7 ноември 2005 година синът му е отвлечен посред бял ден. 23-годишният Димитър Димитров е похитен около 11,30 ч. пред собственото му кафене до блок 113 край хотел "Плиска" в София. Според очевидци Димитър Димитров излиза от заведението си и преди да се качи в колата си на близкия паркинг, е напъхан в друг автомобил от четирима души. Бандитите са били с полицейски униформи, съобщават от МВР. Информацията за марката на колата е противоречива, знае се само, че е светла. Свидетелите не могат да дадат и добро описание на похитителите.
Венци Стефанов: Загубих надежда за сина ми Митко!
Тежки подозрения налегнали боса на Славия Венци Стефанов за отвличането на сина му Митко през 2004 г. За престъплението днес се разследват хора на Йосиф Йосифов – Йоско, лидер на групата за мокри поръчки „Килърите 4″. Ключова роля в насоките, в които Стефанов да търси виновниците, има тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов.
Йоско обаче твърди на разпитите, че няма нищо общо с покушението, както разказвал анонимен свидетел. В същото време Венци Стефанов още не бил разпитван за новото разследване за отвличането на сина му. Според източници той няма да даде показания.
За Венци случаят е приключен. Синът му е мъртъв, похитителите и убийците му – също“, лаконичен е запознат с мнението на президента на „Славия“ и доверено лице на Младен Михалев – Маджо, без да уточнява какво има предвид. Със сигурност обаче бащата не се интересувал от обвиненията към Йоско за отвличането на сина си и едва ли щял да съдейства на правосъдието. В същото време обаче съжалявал, че навремето се предоверил на Бойко Борисов за хода на разследването и евентуалните извършители.
Момчето е похитено от бандити, облечени в полицейски униформи, до заведението си в кв. „Изток“. По това време групировката СИК е в процес на разцепление и конфликти между основателите. Бащата Венцеслав Стефанов е в лагера на Маджо и убитите по-късно Стоил Славов и Бай Миле.
В другия лагер са Маргините и Димата Руснака. Още в първите дни след отвличането на Митко подозренията падат върху Маргините, но след редица разговори и совалки става ясно, че те нямат нищо общо със случая.
Главен секретар на МВР по това време е Бойко Борисов. Той е близък с Венци Стефанов от общата им работа в СИК. Редовно са засичани да разговарят в хотели около НДК. Венци Стефанов търсил информация за сина си, а Борисов му казвал какво знае по случая. Според източници, които по това време са били част от екипите в МВР, работили по случая, течът на информация от Борисов към Стефанов и оттам към Маджо попречил фатално на това да бъдат хванати престъпниците. Още тогава Йоско от Костинброд е сред заподозрените за отвличането. И по-точно приятелят му Асен Петров – Шаки от софийския квартал „Княжево“.
Точно за него се предполага, че е в дъното на отвличането на Митко Стефанов. Докато тече разследването на случая обаче, заподозреният Шаки е разстрелян в пункт на „Еврофутбол“ в кв. „Княжево“. Това се случва 4 месеца след отвличането на Димитър Стефанов. Подозренията още тогава са към Йоско, който е сред най-близките приятели на Шаки. Двамата са прибрани и след разстрела на Филип Найденов – Фатик. По-късно става ясно, че Йоско и Шаки не са действали винаги в синхрон. За убийството на Шаки е арестуван хърватинът Иван Може, който е част от бандата за убийства на Роберт Матанич. Той е оправдан за това престъпление и след излизането му от ареста за последен път е забелязан в компанията на Йоско от Костинброд. Йоско го е питал дали наистина той е убил приятеля му, но Може отричал. Убийството на Шаки 4 месеца след отвличането на сина на Венци Стефанов все още не е разкрито. Той обаче е подозиран за това престъпление още тогава.
Бивши криминалисти предполагат, че при срещите на Бойко Борисов с Венци Стефанов тази информация е изтекла и възмездието е настигнало Шаки преди правосъдието. Участието му в отвличането на Митко обаче така и не се доказва категорично. Там се къса и връзката между Йоско и Шаки. Запознати с делото срещу Йоско твърдят, че обвиненията срещу него за отвличането на сина на Венци Стефанов няма да издържат. Освен за това престъпление той е в ареста и за стрелбата по Киро Японеца и убийството на Фатик.
Според Петър Христозов, офицер от съветското военно разузнаване /ГРУ/, работил  на прикритие в САЩ, Франция, Швейцария, Ватикана и Израел -
„Цялата схема е изпипана. Аз например твърдя, че синът на Венци Стефанов не е отвлечен. Авансово е преведена някаква сума чрез фондация, сменил си е името и си живее живота в някое райско кътче по света. А легендите за някакъв платен фантастичен откуп е един вид пране, т.е. скрива се истината за произхода на бащините пари.“
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарите Емил и Бойко Георгиеви .
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар