вторник, 14 март 2017 г.

СТЕФАН ХАДЖИНИКОЛОВ


Стефан Хаджиниколов е роден на 2 април 1949 г. в София. Завършил Електроника в МЕИ . Има дипломи за електронен инженер и за специалист по международни икономически отношения. Цялата му кариера преминава в авотомобилния бизнес. Започнал е през 1978 г. като стоковед в "Автокореком", където се издига до шефското кресло. От 1991 до 1993 г. е генерален директор на фирма "Варко" - първият официален дистрибутор на МАЗДА за България . Един от инициаторите за създаването на Съюза на вносителите на автомобили в българия (СВАБ). От 1995 г. е управляващ директор на "Сумит моторс" - официален вносител у нас на "Мазда" и "Киа". На 24.04.2014 г. в гр. София се проведе Общо събрание на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България /ААП /, на което бе отчетена дейността на УС през изтеклия двугодишен мандатен период. За изпълнителен директор на асоциацията бе преизбран г-н Стефан Хаджиниколов. Семеен, с две деца.
154 автомобила за НАП и ДАНС са доставени след конкурс по мярка на един-единствен кандидат.
Парите са отпуснати в последните дни на кабинета "Орешарски". Предложението е извън дневния ред и кабинетът отпуска 7,6 милиона лева. 3,6 милиона от тях са за закупуване на нови автомобили за ДАНС.
На 30 юни, в последния ден преди да влязат в сила поредните промени в Закона за обществените поръчки, Държавната агенция за национална сигурност обявява търг за покупката на 84 нови автомобила, 4 от които - луксозни джипове.  Параметрите на автомобилите са толкова конкретни, че в условията за участие е посочено с точност до 5 сантиметра колко да са дълги, колко широки, колко да е разстоянието между осите им. Посочени са подробности като цвят и технически детайли.
Изпълнителният директор на Асоциацията на автомобилните производители Стефан Хаджиниколов ни разказва, че има тенденция държавните ведомства да правят подобни търгове.   
„Отнема се пазарната основа с една единствена цел и всички се досещаме каква е тя. Отпадат всички останали и остава само избраният предварително”, разказва Хаджиниколов.
Цялата ирония в ситуацията е, че именно ДАНС е призвана да разследва корупцията при обществените поръчки.
Към 30 юни 2016 г. в България са регистрирани 4 130 195 превозни средства, като около 40% от тях са на възраст над 20 години. Новите (до 5 години) леки коли в България са едва 4,4 на сто.
Българският автомобилен пазар е изключително странен. Вносът и продажбите за година са много големи и неслучайно страната ни е на едно от първите места в Европа по регистрирани коли спрямо населението.
Проблемът е, че почти 90% от сделките са за потребявани коли, при това в голямата си част на преломна възраст. Това е причината градовете ни наистина да преливат от стари превозни средства и да се "задъхват" от газове и мръсотия. Затова и столицата ни се нарежда измежду най-мръсните градове в Европа.
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Теодор Дечев .


Няма коментари:

Публикуване на коментар