сряда, 5 април 2017 г.

ТЕОДОР ДЕЧЕВ








Теодор Дечев

Роден е през 1962 г. в София.

През 1984 г. завършва Висшия институт по архитектура и строителство (ВИАС), специалност „Строителен инженер". През 2003 г. защитава магистърска степен по политология от Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 2005 до 2007 г. е докторант на свободна подготовка в Института по социология при БАН. 2007 г. - доктор по социология.
От 1990 г. е активист и член на ръководните органи на БСДП. 1993 г. - председател на Социалдемократическия младежкия съюз. 1993 - 1997 - главен редактор на в. "Свободен народ" - печатен орган на БСДП. На 41-ия конгрес на БСДП през април 1995 г. става член на Националния партиен комитет и заместник-председател на БСДП. На следващия конгрес на партията Дечев е конкурент на д-р Дертлиев за лидерския пост.
След 1997 г. напуска партията на д-р Петър Дертлиев. Член е на Инициативния комитет за свикване на извънреден конгрес на БСДП, в който влизат около 30 членове на Националния комитет на БСДП, недоволни от провежданата от Дертлиев политика на сближаване с левите партии. Член е на ръководството на новосформираната социалдемократическа партия начело с Йордан Нихризов, избран за председател на проведения от Инициативния комитет извънреден конгрес на БСДП на 24 октомври 1998 г.
През 1998 г. става заместник-министър на труда и социалните грижи в кабинета на ОДС начело с Иван Костов. Отговаря за сферата на индустриалните отношения. На този пост е до 2001 г., когато парламентарните избори са спечелени от Национално движение Симеон ІІ, което съставя новия кабинет, начело със Симеон Сакскобурготски.
От 2001 до 2003 г. е съветник на председателя на КНСБ. В периода 2002-2003 г. е експерт на Европейската комисия по въпросите на социалния диалог. От 2003 до 2005 е член на Икономическия и социален съвет на Република България. Заместник-председател на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и председател на Съвета на браншовите организации при ССИ. Член е на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Титуляр на дисциплината "Трудови конфликти и индустриални отношения" в бакалавърска и магистърска програма на Нов български университет.
Член на програмния съвет на Университетския интердисциплинарен център по делови решения и управление на риска в Югозападния университет, директор „Индустриални политики” в Асоциацията на индустриалния капитал в България
Женен, с една дъщеря.
Основният подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров ще бъде съден и за пране на пари. съобщи "Правен свят". Делото е за изпиране на 3.3 млн. лева, които две фирми, свързани с Алексей Петров, са присвоили, но не става ясно откъде.Според обвинението престъпленията са извършени в периода 2006-2008 г. Подсъдими с Петров ще бъдат още двама – Явор Джиев и бившият председател на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев. Разследването срещу тях е започнало през 2013 г.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Николай Галчев .

Няма коментари:

Публикуване на коментар