вторник, 22 август 2017 г.

САВА ЧОРОЛЕЕВ

Собственикът на хотели по Черноморието и на бургаския производител на захарни изделия "Победа" Сава Чоролеев е  изпълнителен директор на един от големите фондове за имоти, чиито акции се търгуват на фондовата борса в София - "Прайм пропърти БГ", научи "Дневник".
Сава Чоролеев е познат и като собственика на най-голямото казино в Слънчев бряг "Платинум", както и на едноименния хотел. Според регистъра на Министерството на туризма хотелът се държи от свързаното с Чоролеев акционерно дружество "Българско туристическо дружество - Глобал тур". Той индиректно е и един от акционерите в концесионера на плажа "Слънчев бряг–север", едно от най-проблемните такива дружества, заплашено с разваляне на договора заради системни нарушения.
Концесионерът на плажа и  собственик на хотели Сава Чоролеев се очертава като основен ръководител и говорител на провокираните в последните дни бунтове в Слънчев бряг, срещу въвеждането на новите мерки за сигурност, законност и ред от страна на държавата. Това съобщиха днес от „Слънчев бряг“АД. От там заявиха, че персоналните му изяви по медиите будят недоумение, поради непознаване на законите, както и поради съмнителната представителност на Чоролеев, който не е ясно кого точно представлява, освен самия себе си. Според публичния регистър на Дакси, той не фигурира в ръководството на СНЦ „Съюз на собствениците“, но говори от името на тази организация. В същото време много членове на СНЦ „Съюз на собствениците“ са се подписали под Декларацията, подкрепяща всички действия на държавното дружество! В този случай се пита, чии интереси точно защитават Чоролеев и сие!?
Ръководството на Слънчев бряг АД, счита, че от страна на концесионера на северния плаж, в лицето на фирмата на Чоролеев „Сънинвест“ ООД, е грубо нарушена специалната схема по концесионния договор, сключен с МРРБ. Разположените множество търговски обекти по цялото протежение на концесионната площ не отговарят на даденото разрешение от държавата за стопанисване на плажната ивица. /приложение снимки/. Обектите спирали не само достъпа, но и изгледа към морето. Изискванията, според схемата на концесията, са нарушени .
„Слънчев бряг“ АД настоява за компетентна проверка от комисия на МРРБ, която да констатира, дали клаузите и схемата по договора за концесиониране на плажната ивица на Слънчев бряг се спазват и ако се установят сериозни нарушения, договорните отношения да бъдат преразгледани с тези концесионери.
„Заплахите, че Сава Чоролеев ще спира електричеството в собствените си хотели, подминаваме с усмивка, защото от 5 приватизирани хотела, той разруши 3, а останалите 2 са превърнати в общежития за обслужващия персонал в комплекса. На мястото на разрушените хотели и техните зелени площи има поставени сергии и платен паркинг. Десетките временни обекти, разположени върху терени на Чоролеев, нарушават по няколко точки Наредба 10 на Община Несебър, регламентираща реда и критериите за поставяне на временни обекти.
Като засегната страна „Слънчев бряг“ АД е подготвило жалба до РДНСК и до Община Несебър за произнасяне. Някои от нарушенията са фрапиращи, като разполагане на незаконни чейдж бюра, неспазване на нужни отстояния със съседни държавни имоти, навлизане в чужда територия.
Оправданията на Чоролеев, че не знае кому принадлежат незаконните обекти на негови площи, са абсурдни. Защо той не сезира отговорните институции за обектите в своите площи, които имат прокарани ток и вода, а в същото време „зорко“ следи за действията на дружеството и сезира РДНСК и медии? Ще настояваме Прокуратурата и МВР да установят, на кого плащат наем въпросните незаконни обекти, за които Чоролеев „не знае“.
 Сава Чоролеев става спонсор на Ботев Пловдив. Информацията потвърди самият бизнесмен пред Plovdiv24.bg. Финансирането на "канарчетата" ще се поеме основно от Румен Чандъров и Георги Самуилов. Първият е собственик на частната школа ДИТ, докато другият притежава петролната компания "Инса Ойл". Освен тях към издръжката на "жълто-черните" ще се присъедини хотелиер №1 Ветко Арабаджиев и собственикът на АСПИ ГРУП Владимир Кисьов.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Евгений Узунов .




2 коментара:

  1. Добре ,добре,много добре но защо са тези писания в обществените медии,това все пак не касае живота на сбикновенния поданик,да си гледа и управлява фирмите,защото всяко мое посещене и извършена услуга в моя полза полза ще заплатя без някой да ме пита за доходи и родословно дърво.

    ОтговорИзтриване
  2. Господин Чоро.ле.ев добре ли сте?
    За един приятел питам.

    ОтговорИзтриване