понеделник, 6 юни 2022 г.

БОРИСЛАВ АТАНАСОВ

45-годишният мъж отдавна се спряга за един от основните играчи в наркотрафика и неведнъж е свързван в миналото с кокаиновия крал Евелин Банев – Брендо .

На 2 март заедно с Боби Мекото са арестувани общо четирима българи – Марио Васев, Атанас Биков и Асен Иванов, един словенец и петима граждани на Мианмар. На кораба им, който е боядисан в цветовете на българския флаг, са намерени 935 кг кокаин. Освен Боби Мекото от четиримата известен е само Марио Васев.

След отвличането на Боби Мекото една от версиите е за неуредени отношения в престъпния бизнес. По това време бандата на „Наглите“ още не е разкрита. Атанасов прекарва 15 дни в плен, а за живота му са платени 500 000 лв. Зад гърба му са и грабежи, и притежание на взривни вещества, лежи и в затвор в Германия за източване на банкови карти. Вече е бил арестуван за наркотрафик от Перу за Европа. Името му се свързва с Брендо, но досега не са намерени доказателства за връзка между двамата.

Всъщност, историята е малко по-различна. Първоначално адвокат Добрин Додев, който е имал среща с Георги Стоев, разпознал Васев по фоторобот на разследващите. На очната ставка по-късно обаче Додов не припознал в "живия" Васев познатото му лице от полицейския фоторобот. Борислав Атанасов пък се прочу през 2009 г., когато беше отвлечен от "Наглите" и пуснат след две седмици срещу откуп от 500 000 евро. Преди това собственикът на строителната компания "АКБ Пропърти" е бил свързан с кражби на автомобили, грабежи, незаконно притежание на оръжие, твърдеше тогава МВР.

През 2010 г. Атанасов споделя пред журналисти: "Тези изроди ме върнаха с 10 години назад, нека да имат късмета някой ден да ги пуснат от ареста - свят ще им се извие, бедна им е фантазията какво ги чака. Те ме съсипаха, ще им го върна тъпкано."

Твърдостта на заканата няма нищо общо с прякора на Атанасов - Мекото, с който е известен в подземния свят. А там още тогава се шушукаше, че Мекото има апетити в кокаиновия бизнес, заедно със съдружника му в строителната компания и близък приятел Александър Н. Торбов.

Покрай разследването на отвличането, службите разкриват, че Атанасов и Торбов са лежали 2 години в германски затвор за източване на банкови сметки с фалшиви карти. Освен това разбират, че Торбов е бил обвиняем за трафик на кокаин от Южна Америка за България през 2003 година. А приятелчето му Боби Мекото участвал в далаверата като набирал "мулета" за трафика. Според оперативната информация печалбите от този бизнес двамата препирали през строителната си компания.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Васил Иванов - Лучано.

Няма коментари:

Публикуване на коментар