събота, 10 септември 2022 г.

ВЪЛКО ВЪЛЕВ

Любопитна интрига с корпоративен привкус се заформя на изборите за народни представители в Сливенско. Тя е около компанията „Мел инвест-холдинг“, която е важен работодател в региона. Дейността й е основно в сектор земеделие.

Както е известно, с акционерното дружество са свързани първата и втората в листата на ГЕРБ - Десислава Танева и Мария Белова, което може да се види и при историческа справка в Търговския регистър. Танева в момента е министър на земеделието. Белова пък я наследи като депутат и председател на ресорната комисия в парламента.

БСП на предните избори също излъчи двама депутати. На тези първи в листата е бургазлията и зам.-председател на партията Атанас Зафиров. Втори е Деян Дечев, както и през 2017 г. На трета позиция обаче е лекарката Събина Петканска-Вълева. И преди четири години тя се яви на изборите от БСП, но бе чак 11-а. От една страна, тя е известен детски лекар в региона. От друга, обаче, е свързана с шефа на борда на „Мел инвест-холдинг“ Вълко Вълев, с когото се ожениха шумно през 2016 г. Това не е маловажен факт, тъй като стотиците служители на компанията биха могли да наклонят везните в съответната посока с преференциален вот.

По всичко личи обаче, че най-голямата частна агроимперия у нас , сливенската групировка Мелинвест, появила се на бизнеснебосклона през 1995 г. и родила през 1996-а едноименния приватизационен фонд, сега ще отвори доста работана правоохранителната система. През февруари и март 1998 годинаса насрочени две съдебни дела в окръжната магистратура на Сливен. Това е само първото съдебно ехо от серията общи акционерни и скандални събрания на ПФ Мелинвест.

Окръжната следствена служба приключи продължилото месеци дело срещу шефа на "Мел инвест" Вълко Вълев и главната счетоводителка Момка Баралиева за присвояване в особено големи размери, съобщи в сряда първо радио Канал Ком. Сливенският мелничен комбинат беше първата приватизационна сделка в региона, сключена през 1993 г. Тогава при подготовката на баланса на дружеството били открити 6200 тона пшеница от наличното количество 28500 тона. В документите било вписано по-малко количество зърно. По това време цената на пшеницата се определяла на 17 милиона лева, което по сегашни тарифи се равнява на милион и двеста хиляди лева. 128-те работници, включени в състава на работническо-мениджърското дружество за приватизацията, е трябвало да платят в брой 36 милиона лева по сметките на земеделското министерство в срок от 10 години. РМД-то обаче е платило само първата вноска от 3,5 милиона лева. Останалите пари били погасявани с банкови облигации, купувани по 80 стотинки и продавани по 1 лев на Министерството на земеделието. Така с облигации от 15 милиона са погасени 22 милиона лева задължения. Според следователите, ако се изчислят лихвите, реално плащане почти няма. Обвинението срещу Вълев и главната счетоводителка е повдигнато по чл.203 от Наказателния кодекс за присвояване в особено големи размери и предвижда от 10 до 30 години затвор. Сливенската мелница не само беше първото приватизирано държавно предприятие в нашия район, но и стана основа на приватизационния фонд "Мел инвест", който набързо купи стотина предприятия в цялата страна, между които и хотел "Сливен". Преди две години най-мощната финансова частна институция в Сливенско започна да разпродава повече от половината си собственост. По това време Сливенски НОВИНИ по данни на следствието писа, че шефът на холдинга Вълко Вълев е получавал 22 милиона лева /стари/ заплата, нещо, което не бе опровергано от "Мел инвест". От тогава насам той минава за най-заможния бизнесмен в Сливенска област. На близо 70-те хиляди притежатели на бонови книжки в холдинга правеше впечатление постоянната смяна в холдинга и надзорния му съвет, като предимно няколко лица си разменяха ръководните постове. Според "Държавен вестник" Вълко Вълев участвал в стотина търговски дружества в страната:

МЕЛОР ИНВЕСТ БГ АД ВЪЛКО СТОЯНОВ ВЪЛЕВ - Съвет на директорите

ДОМИНА КОРП. ООД ВЪЛКО СТОЯНОВ ВЪЛЕВ - Съдружник ВЪЛКО СТОЯНОВ ВЪЛЕВ - Управител

Домина корп. АД Вълко Стоянов Вълев - Съвет на директорите

ВИТАПРОТ-СЛАВЯНОВО АД ВЪЛКО СТОЯНОВ ВЪЛЕВ - Съвет на директорите

МЕЛ ИНВЕСТ-ХОЛДИНГ АД ВЪЛКО СТОЯНОВ ВЪЛЕВ - Съвет на директорите

ХЛЕБОПРОИЗВОДСТВО АД ВЪЛКО СТОЯНОВ ВЪЛЕВ - Съвет на директорите

ЕНИГМА ИНВЕСТ АД ВЪЛКО СТОЯНОВ ВЪЛЕВ - Съвет на директорите ……

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Жорж Башур .

Няма коментари:

Публикуване на коментар