сряда, 7 септември 2022 г.

БОРИСЛАВ ГУЦАНОВ

55-годишният възпитаник на военно-морското училище „Никола Йонков Вапцаров“ Борислав Гуцанов е една от емблематичните фигури във Варна. Веднага след дипломирането си във ВВМУ Борислав Гуцанов започва работа като помощник-капитан в Параходство „Български морски флот“. След това дълги години трупа опит в корабния бизнес.

Става член на партията през 1988 година. През 1995 г. е избран за член на Градския съвет на БСП-Варна. През същата година става общински съветник. През 2005 г. е избран за председател на Общински съвет-Варна. Заема този пост и след местните избори през 2007 г. Същата година, 2007 г., става председател на УС на Националната асоциация на председателите на Общински съвети в Република България. На 47 конгрес на БСП е избран за член на Висшия съвет (след промените в устава – Национален съвет) на БСП. На 48,49 и 50 конгрес на БСП е избиран за Националния съвет на БСП. От 2009 г. до 2014 г. член на Изпълнителното бюро на БСП. От 2016 г. е председател на Съвета по финанси и икономика на БСП. Председател е на Градската организация на БСП във Варна от 2007 до 2013 г., когато става народен представител. След градската конференция на БСП – Варна през 2016 г. отново става председател на градската организация на БСП. От октомври 2020 г. е председател и на Градския съвети на Областния съвет на БСП, както и член на ИБ на партията. Избран е за народен представител на 12 май 2013 г. в XLII НС от Коалиция за България(БСП). Бил е зам.-председател и председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление и член на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения. Избран е за народен представител на 04.04.2021 г. в XLV народно събрание от коалиция „БСП за България“. Избран за народен представител на 11.07.2021 г. в XLVI народно събрание от коалиция „БСП за България. Избран за зам.-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление“. Избран е за народен представител на 14.11.2021 г. в XLVII народно събрание от коалиция „БСП за България“.

Синът на капитан I ранг Гуцан Гуцанов – бивш командир на дивизион „Подводници“ във военноморския ни флот, днес живее като Крез. Неприлично богат за „другар“ от столетницата, той използва партията единствено за трамплин, коментират социалисти от града. Яхтата и скъпите имоти в морската столица и чужбина са само част от придобивките на този Остап Бендер на прехода. Готов да играе с всеки за всичко, богаташът, който изненадващо използва твърде евтина боя за коса, не дели хората на политически противници и съпартийци. Важно е да пробива и да отваря врати. Политиката е за пред наивниците, които ходят по партийни събрания. Те са досадният, но така нужен фон, който изпълнява функцията на трамплин в бизнеса.

Първият сблъсък на Борислав Гуцанов с правосъдието е кратък, но запомнящ се, защото едва 32-годишен е арестуван и задържан с шефа на варненския клон на „Елитбанк“ Пламен Георгиев по обвинение за присвояване на 9 милиона неденоминирани лева, отпуснати като необезпечен кредит на морската му фирма „Блек сий шипинг“, на която нашият герой е изпълнителен директор. Поводът са неизгодни сделки с рециклирани автобуси от Франция и Германия. Гуцанов е разследван за това, че при закупуването на въпросните автобуси е ощетил дружеството с 300 хил. лева. Това става повод политикът да бъде свален от поста председател на Общинския съвет във Варна и остава в ареста повече от два месеца.

През следващата 2011 година бяха открити 510 мастербокса цигари във фирмата му „Транспортно-спедиторска кантора“ ЕООД. Цигарите са намерени, след като е проследена документация на микробус, пътуващ за Западна промишлена зона. Тогава Гуцанов заяви, че няма нищо общо с цигарите и за пореден път някой се опитва да злоупотреби с името му, а складът вече не бил негов. И разследването се водеше срещу неизвестен извършител.

Три години по-късно в София показно бе разстрелян варненският бизнесмен Борислав Манджуков, който се смята, че е убит заради контрабанда или крупни измами с ДДС. Според информация на Сметната палата става ясно, че през 2006 година Манджуков е дарил 4900 лева на БСП. Тогава Гуцанов, който е лидер на партията в града, се опитва да опровергае информацията, но тогавашният депутат и бивш министър Петър Димитров я потвърждава.

От известно време насам нашироко се говори за инхаус поръчките, чрез които са раздадени милиарди левове авансово на строителни компании за изграждането на автомагистрала „Хемус“. Най-любопитното от всичко обаче е това, че тази законова възможност се появява през 2014 година, когато Борислав Гуцанов внася изцяло своя проект на инхаус поръчките, който минава лесно през правната комисия на парламента и от раз в пленарната зала. Тогава Гуцанов го защити с аргумента, че ще се улесни работата на военните структури например, които ще могат директно да възлагат ремонти на „Терем“, вместо да обявяват търг, на който ще се яви само един кандидат.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Вълко Вълев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар