сряда, 12 октомври 2022 г.

КРАСИМИР ЛЮБОМИРОВ ВЕЛЧЕВ

Красимир Любомиров Велчев е съпредседател на парламентарната група на партия ГЕРБ в XLI народно събрание. Избран за мажоритарен депутат от 25-и многомандатен избирателен район – София град.

Кариерата му тръгва преди години в БГА Балкан като обикновен механик. Съветският възпитаник продължава издигането си като преминава на фронта на промишлената енергетика. След десетоноемврийския пленум на ЦК на БКП регистрира една от първите фирми занимаваща се повече от 20 години с промишлено отопление. Има 34% дял в ТЕХНОТЕРМ-ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД една водеща фирма за производство и монтаж на парни котли, газификация и екологични проекти преди време .

Той е едноличен собственик на капитала на КРАВЕЛ ЕООД - Търговска и външнотърговска дейност, покупка и продажба на движими и недвижими имоти, търговско посредничество и търговско представителство, комисионна търговия, мениджмънт, туроператорска дейност и посредничество, хотелиерство и всяка друга дейност в този бранш, транспортна и спедиторска дейност, рекламни и информационни услуги, строителна дейност, отдаване под наем на движими вещи и недвижими имоти

По образование е инженер със специалност „Автоматизация на производството“, а по професия бизнесмен. Завършил ВМЕИ, продължава да се квалифицира – в Милано, Цюрих, Токио и в УНСС.

Заместник – председателят на ГЕРБ е наричан от мнозина сивият кардинал на партията, но не заради косите и мустаците в този цвят. А понеже малцина го разпознават по лице и по име. Иначе той често може да бъде забелязан близо до Борисов. С Бойко Борисов се запознават на тенис кортовете през 1998 г. През 2005 г. е поканен от новоизбрания тогава столичен кмет в екипа му като зам-кмет на София, но Велчев му отказва.

В разположение на Фрогнюз попадна тънка папка с договор от 27.2.2015 г. между фирма „Технотерм сервиз” – представлявана от Даниел Красимиров Велчев и изпълнителния директор на Летище София” Христо Щерионов. С него се уреждат търговски отношение по абонаментно обслужване на 7 водогрейни котли на летището за срок от 2 години срещу 79 хиляди лева. Честно ли спечели обществена поръчка синът на Кр. Велчев от ГЕРБ? Ако се прави „далавера” при процедурата за обществена поръчка, практиката обикновено е следната: обявата за търга се помества в малко популярни медии, в процедурата участват примерно 2-3 „свързани фирми” – една дава завишени цени, но останалите са с още по-високи оферти и е естествено кой накрая ще спечели.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Юлиян Цолов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар