събота, 29 октомври 2022 г.

ХРИСТО ТОМОВ

Вече 18 години предприемачът Христо Томов развива концепцията на затворените квартали в Пловдив. той инвестира в затворения тип комплекси, базирани на комфорта, безопасността и сигурността на своите обитатели. Обикновено Томов залага на целесъобразните ходове в инвестициите и този подход не го е подвеждал през годините. Завършва „Маркетинг и реклама” и „Стопанско управление” в Бургаския свободен университет. Влиза в частния бизнес през 1998 година с търговия с дървообработващи инструменти.

Строителният бизнес на Христо Томов започва през 2004 година със създаването на дружеството му „ Стройколукс“. Работи основно на пазара в Пловдив . В града има вече има построени 8 комплекса . Началото е положено с „Райски кът 1” в кв. „Смирненски“ , а последният е комплекс „Томов Плаза“ , на мястото на бившата Мебелна къща , с над 550 жилища и 74 хил. кв. м. разгърната застроена площ.

Друг мегапроект на предприемача е пловдивският комплекс „Корона“ на Пещерско шосе , който е завършен през 2018 година . Състои се от шест жилищни сгради и една търговска с обща РЗП 37 хил.кв.м.

В момента чрез „Ахат Девелопмент“ довършва комплекса „Каза Модерна“ в квартал „Остромила“ разположен върху 16 хил.кв.м. , който ще има над 200 жилища . В дружеството Томов е съдружник с Ангел Андреев , като чрез това дружество са построили в съседство комплекса „Каза Миа“. Христо Томов е сред най-успешните бранша не само в Пловдив, а и в страната. Името му стои зад редица реализирани проекти: „Райски кът 1”, „Райски кът 2”, „Тракия Плаза” и “Тракия Каза” , „Екохом София“ , „Белмекен Резиденс“ . От 2009 година влиза и в туристическия бранш с хотел “Primea beach residence" - на самата плажна ивица в курорта Царево. А от декември 2016 г. отваря врати и петзвездният хотел Аrte Spa & Park Hotel във Велинград. Пловдивският строителен предприемач и хотелиер Христо Томов е новият собственик на хотел „Велина“ , като е придобил през борсата 94% от дружеството "Велина" АД, което е собственик на четиризвездния спахотел, става ясно от обявление в бюлетина Investor.bg.

От 2013 г. той развива успешен бизнес в Маями, САЩ . През 2015 г., Христо Томов завърши първият си USA проект - тузарско имение с внушителните 1000 квадрата, разположено в терен от 4 дка. Нещо повече, световноизвестната аукционна къща Sotheby's пряко се ангажира с продажбата на имота. От там снимат клип с дрон и после го завъртат в YouTube, с което привличат вниманието на своите клиенти. Огледи на скъпото имение правят известни спортисти, сред които баскетболист от NBA, играч по американски футбол и заможен венецуелски фабрикант. В крайна сметка собственик на къщата става богат мексиканец , известен медиен бос.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря , проф. Николай Вълканов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар