четвъртък, 13 октомври 2022 г.

ЮЛИАН ЦОЛОВ

Мъжът на Славена Вътова – Юлиан Цолов, известен като „българския Вълк от Уолстрийт”, най-вероятно ще бъде арестуван заради измама на свой съдружник за стотици хиляди левове. Жалба срещу него вече е подадена в полицията и прокуратурата, а покрай разплитането на аферата може да се окаже, че отклонените пари са милиони. Завлечените от него хора пък се множат непрекъснато.Юлиан Цолов се оказа наистина голям крадец и измамник, както се говореше упорито в бизнес средите в последните години. Бившият затворник в САЩ е търсен под дърво и камък в София, след като се оказа, че е измамил една дузина хора през последните месеци. Арестуваният заради финансови измами и впоследствие лежал 4 години зад решетките в САЩ, където не може да се върне, тъй като има забрана и черен печат, се е оплел в лабиринт от кражби и лъжи.

„ Думата „гаранция” на „Уолстрийт” е забранена“. Това каза Юлиян Цолов, обявен като българския Вълк от Уолстрийт, пред Нова тв. Той бил нает от „Леман Брадърс” през 2003 г. Като навлязъл в занаята, бил поканен от „Креди суис”, където направил първия си милион. Предложили му 550 000 долара само да започне работа при тях.

„На „Уолстрийт” можеш да напуснеш по всяко време, но може и да те уволнят по всяко време. Няма едномесечно предизвестие, тръгваш си в същия ден. Дават ти два кашона да си изнесеш вещите и си отиваш моментално. Целта е да нямаш достъп до данните, за да няма злоупотреби“, обясни Цолов.

Той бил нает след това в „Морган Стенли” за умопомрачителните 4,450 млн. долара.

В началото на кризата през 2008 г. обаче е арестуван в САЩ заради разследване за злоупотреби.

След 24 часа е пуснат в домашен арест. Той обаче решава да избяга в Испания.

„Това беше една от най-големите ми грешки. Инстинктът ми за самосъхранение надделя над разума. Тогава беше кризата и се търсеха изкупителни жертви. Говореше се за 30-40 години затвор“, спомня си Юлиян Цолов.

В Марбея, Испания, е бързо арестуван. След това наема суперадвоката Бенджамин Брахман, отървал Майкъл Джексън от затвор след обвиненията в педофилия.

Цолов обаче е осъден на 4 години затвор.

Ако не бях свалил гривната за проследяване и не бях избягал, щях да имам условна или минимална присъда, казва българинът. Това изтъкнал и съдията – близо 90-годишен старец.

През 2013 г. Юлиян Цолов е пуснат от затвора, завръща се у нас, а по - съсно се ожени за бившата миска Славена Вътова.

Градските легенди колко е богат достигат бързо до напористата и жадна за слава Славена Вътова. „Мис България” 2006 се прицелва в „милионите” на Цолов, като вижда отлична възможност да си оправи живота и да живее в лукс. Историята на бъдещата светска двойка, която в момента официално е семейство, е повече от банална. Той я лъже, че е богат, а тя го лъже, че той е единствения мъж за нея. Любовният им романс стартира през 2014 г., като двамата първоначално обясняват на приятелите си, че се запознават същата година в столично заведение. Истината обаче е различа, както обявява самия Цолов пред близките си при една от поредните им раздели.Ако се вярва на думите му, реалното запознанство с жена му Славена Вътова става в Милано, а не както се разказва по медиите от Мис България 2006.

Според източник на „Уикенд”, Юлиан Цолов е откраднал 660 000 лева от фирмата, с която работи през последните години като консултант на граждански договор.Последната схема на мошеника е следната: той заблуждава клиенти, че работи по техните онлайн магазини. Реално работата се извършва друга фирма, пълна с програмисти, правеща онлайн магазини за много клиенти. Измамникът има договор като консултант с тази фирма, като основната му задача там е продажби – да привлича клиенти, но с времето измисля схемата, в която при подписване на договора с въпросната фирма, подлага и договор с неговата „Алтегис” ЕООД, копие или много близък до този с реалната фирма. Това става без знанието на компанията, която е изпратила офертата и реално работи по задачите на клиента.Обяснението, което Юлиан Цолов дава при поднасянето на двата договора, звучи логично: „Ами ние така подписваме с две фирми, едната прави едни дейности, другата – други и т.н.”. Така започва да фактурира нищо неподозиращите клиенти и собственик на фирмата, която извършва услугата. Тази измама върви от август 2019 г. до септември тази година. Един от клиентите обаче се усъмнява и подава сигнал към реалната фирма. Така Юлиян Цолов е разкрит и прави самопризнания за случилото се в офиса на фирмата. Сумата от кражби само по документи възлиза на стойност 643 000 лв. Крадецът признава, че дори е взел и шестцифрена сума в брой от клиенти. Това не е всичко, тъй като Цолов прави два опита и да открадне целия бизнес, като търси тайно клиент, за да продаде платформата (софтуера), след като открадне кода. В тази завера той дори се опитва да забърка и програмисти от компанията. Той го предлага за над 1 милион лева на клиенти, като обяснява, че ще отмъкне и персонала на фирмата, за която е консултант. Отказано му е и от двете места с обяснението, че това е кражба на интелектуална собственост и въпросните бизнесмени не желаят да бъдат замесени в подобни брутални измами. И двамата бизнесмени съобщават това на собственика на фирмата и са готови да дадат показания за това пред съда. През това време се оказва, че негов близък приятел е излъган с 200 000 лева, тъй като му предлага да му направи мобилна апликация, защото бил експерт в тези неща. Измамата е разкрита след няколко месеца и се стигна до съд, където най-нагло Юлиан Цолов декларира, че не е взел нито един лев от въпросния човек, въпреки че преди това му обяснява как ще му върне парите.След като е разкрит преди седмица, мъжа на Славена Вътова признава за кражбите си и в типичния си стил започна да се вайка, а ден по-късно започва да се пазари и да се опита да лъже други клиенти, че с партньора му са в конфликт, но всички служители са с него и ще бъдат зад него, тъй като без него нямало бизнес.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Красен Кръстев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар