понеделник, 1 февруари 2016 г.

ДИМИТЪР ТАДАРЪКОВ


Бизнесмен със слава на кредитен милионер пое фонд “Земеделие” .
 
14.07.2007
 
Бизнесменът Димитър Тадаръков, станал известен покрай скандалите с приватизацията на “Булгарлизинг” през 1990-те, оглави Държавен фонд “Земеделие” по предложение на ДПС и с одобрението на премиера Станишев. Това стана в сряда късно вечерта на заседание на управителния съвет на фонда, а в четвъртък Тадаръков даде първата си пресконференция и обеща ревизия на сключени от разследвания му предшественик договори, както и “нулева толерантност” към корупцията. Той обаче ще може да поеме официално задълженията си, едва след като бъде одобрен от Брюксел, каквото е изискването за титуляра на Разплащателната агенция по САПАРД, за каквато е акредитиран фонд “Земеделие”..
Информирани източници твърдят, че назначението на Тадаръков е станало по изрично настояване на лидера на ДПС Ахмед Доган. Предложението бе внесено при Станишев още миналия месец от земеделския министър Нихат Кабил и според социалисти премиерът безуспешно се опитвал да отклони кандидатурата.
Тадаръков ще оперира с най-големите пари от ЕС, коментираха в четвъртък депутати и от левицата, и от опозицията.
Предишният шеф на фонда Асен Друмев, който също беше протеже на ДПС, бе отстранен по настояване на съда, тъй като е разследван за сключени неизгодни договори за наем за офиси. Поради тази причина от три месеца финансирането на проекти по САПАРД е блокирано и по груби сметки не са усвоени около 100 млн. лв. 
Европейската комисия има сериозни критики към работата на фонд “Земеделие”, а изразходването на средства се наблюдава под лупа особено след като Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) сигнализира за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД.
През лятото ЕК ще извърши оценка за това как България прилага контролните механизми за земеделските помощи и ще реши дали на страната да бъдат наложени финансови санкции, заяви в четвъртък говорителят на ЕК Марк Грей.
Сделката
Както премиерът Станишев съобщи в началото на месеца, оглавяваното от ДПС министерство на земеделието и горите ще бъде разделено, като горите бъдат обособени в отделна агенция. Тя ще е под шапката на БСП. Социалистите ще контролират и европейските пари по програмата за развитие на селските райони, където също има много сериозен ресурс, твърдят депутати от БСП.  Според някои това е “изгодна сделка”, според други обаче е пълен скандал.
Такива мнения са се чули на заседанието на ПГ на Коалиция за България във вторник, когато депутати изразили тревога, че спорният бизнесмен ще поеме парите по САПАРД в момент, когато от България се искат недвусмислени доказателства, че ще пресича дори съмненията за корупция. Това не се връзва и с насърчителното “Мистър Клийн”, с което американският президент Джордж Буш назова Станишев при посещението си в София. Това бе недвусмислен знак за подкрепа към започнатите от премиера рокади в кабинета във връзка с корупционните скандали.
Друг депутат напомни, че Тадаръков има доста съмнително бизнес минало, което не може да не се знае от Станишев, след като е известно на “цялата страна”. От левицата се опитаха да се разграничат от назначението, като казаха, че то си е на ДПС, което носи политическата отговорност.
Неговото “верую”
България няма да бъде отрязана от субсидиите на ЕС за земеделието. Това е моето верую и затова поех поста, врече се на първия си брифинг Тадаръков.
За да се наваксат закъсненията от последните три месеца, той обеща в следващите 30 дни служителите на фонд “Земеделие” да работят денонощно.
Другото му обещание е “пълна прозрачност на цялата дейност” и “нулева толерантност” към корупцията. Амбицията на Тадаръков е в най-кратки срокове да върне доверието на банките към институцията и парите по сключените договори да се изплатят на фермерите. Той се зарече да направи ревизия на всички сключени от предшествениците му договори и да ги преподпише.
Кой е Димитър Тадаръков
57-годишният Тадаръков има показателната биография на човек на прехода, направил в началото на деветдесетте години стремглава бизнес кариера чрез сръчната приватизация на държавно дружество – в случая – “Булгарлизинг”.  
Той има и завидна и политическа биография – от ревностен поддръжник и член на БЗНС, в последните няколко години стана близък до ДПС и Ахмед Доган, който от своя страна му се отблагодари, поставяйки го на държавни постове, свързани с контрола на големи финансови потоци. Тадаръков оглавяваше надзора на единствената държавна банка в България – Насърчителната, сложен на този пост пак с протекцията на ДПС.
За приватизацията на “Булгализинг” бе изписано много в медиите, предимно за “хватките”, с които Тадаръков е придобил собствеността като пионер в метода  “дълг срещу собственост”.
През 2002 г. по време на правителството на Симеон Сакскобургготски тогавашният министър на икономиката и сегашен член на кабинета “Станишев” Николай Василев отговаряше пред парламента законна ли е приватизацията на “Булгарлизинг”.
Дружеството е създадено през 1985 г. за “отдаване и наемане на сгради, машини и съоръжения” и с участието на 16 държавни стопански организации.  През 1990 г. то се превръща в акционерно дружество по тогавашния Указ 56, с капитал малко над 39 млн. стари лева, като 94.3% от него са собственост на 237 държавни предприятия, а 5.7% на АПК, ТПК и други обществени организации.
От учредяването на “Булгарлизинг” до 1990 г. Димитър Тадаръков е негов зам.-генерален директор. Той прави и първата стъпка към приватизацията му, като през 1992 г. го пререгистрира по Търговския закон в акционерно дружество и същевременно увеличава капитала му на 50 млн. стари лева.
В отговора пред парламента на Николай Василев казва дословно: "В периода след 1992 г. започва процес на разпродаване на държавното участие в "Булгарлизинг" на частни физически и юридически лица. Преди това обаче отделните държавни търговски дружества по силата на разделителни протоколи при закриването на стопанските организации, съществували до 10 ноември 1989 г., наследяват задължения по лизингови договори, сключени с "Булгарлизинг".  Акционерите - държавни предприятия, имащи задължения към лизинговата фирма, я упълномощават да продаде част или всичките им акции и с получените суми се намалява дългът към "Булгарлизинг". Оставащата част от непогасените вноски са основата на множеството съдебни искове за несъстоятелност срещу десетки предприятия от сферата на промишлеността”.
Това е именно и основанието на Тадаръков като шеф на вече частния “Булгарлизинг” да иска фалита на десетки държавни дружества.
В отговора на министър Василев от 2002 г. се казва още: “При тези продажби са допуснати редица нарушения на тогавашния приватизационен закон, за които Министерството на търговията още през 1994 г. е сезирало МС. В съхраняваното досие на "Булгарлизинг" има акт от финансова
ревизия, извършена през 1995 г. от тогавашното Столично управление на Държавен вътрешен финансов контрол. В акта подробно се посочват редица факти по продажбата на акциите на "Булгарлизинг", от които е видно, че са накърнени държавните интереси”. Според Николай Василев с писмо от 18 януари 1993 г. Агенцията за приватизация сезира МС и Главна прокуратура за допуснатите закононарушения при продажбата на акциите на акционерите - държавни предприятия, в "Булгарлизинг".
“От тези документи става ясно, че още тогава е имало данни за накърняване на държавните интереси”, са казва още в изложението пред депутатите, направено от Николай Василев.
В четвъртък Димитър Тадаръков опроверга той самият да е задлъжнявал като собственик и шеф на “Булгарлизинг” към банкови институции, които впоследствие са фалирали. Името на “Булгарлизинг” фигурира в Бялата книга за фалита на банките като кредитен милионер, а не моето, каза още Тадаръков.
Имахме дългове, но сме ги върнали, заяви още той и каза, че ако е бил кредитен милионер, нямало да получи сертификат за банкова дейност и да бъде член на УС на Насърчителна банка.
Той допълни, че в сряда е подал заявление за излизане от всички фирми, в които участва. 
Според него преди да го назначи, премиерът е пуснал името му за проверка по всички структури, по които трябвало да мине, като Комисията по досиетата.
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Димитър Борисов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар