събота, 20 февруари 2016 г.

СТЕФАН РАЙЧЕВ



 Роден в Силистра 22.09.1954 . Женен със син и дъщеря. Предполагаемо състояние 39 000 000 лв. Участия в публични компании Меком АД Силистра - около 90% на стойност около 39 000 000 лв. Стефан Райчев е популярен в Силистра като "Сапарт мен". Той е обявен за бизнесмен на 2005 год. Известен е също с масовите угощения с кебапчета по случай 100 годишнината на Меком.

“Меком” завлякла три банки, десетки фирми и румънски бизнесмен.Над 100 млн. са източени от дружеството за последните 2 г.

15.10.2012

Десетки фирми, три банки и един румънски дипломат са сред завлечените от силистренската месопреработвателна фирма "Меком", в чиито складове бяха открити тонове стари мръвки. Според запознати предприятието, което до 2010 г. беше в разцвета си и изнасяше голямо количество продукция по цял свята, е започнало да се източва преди около 2 г. През март 2010 г. то регистрира увеличение на капитала, с парите от които е трябвало да се купят машини, оборудване и да се създаде ферма. Нищо от това обаче не е направено, разказват източници на "Стандарт". Вместо да се развива предприятието, парите се изтеглят към дъщерни дружества. Теглени са и 40 млн. лв. кредити от три големи банки. Всички машини, включително тези, купени с пари по програма САПАРД, са разпродадени. Разпродадени са и останалите активи на компанията и така новият собственик "Дар Финанс" реално купува кухо дружество с милиони задължения. Не са плащани дори и сметки за ток.

Инвеститорът наема наша инвестиционна компания, която помага при придобиването на акции от "Меком". Новите собственици от "Дар Финанс" решили сами да управляват придобивката си. Според предварителните данни предишният стопанин Стефан Райчев системно източвал фирмата. В последните дни преди съдия-изпълнител да прехвърли дялове от "Меком" на "Дар Финанс", бизнесменът от Силистра натоварил дружеството с нови 50-60 млн. лв. задължения. Това станало през второто тримесечие на 2012 г.

"Меком" струва и едно разбито сърце на румънски дипломат у нас, както и доста сериозна сума от личния му бюджет, разказват близки до семейството на бившия собственик на "Меком" Стефан Райчев. Дъщерята на силистренския бизнесмен Галя Райчева е била възлюбена на един от висшите служители на посолството на Букурещ у нас, разказват източниците на "Стандарт". Според тях семейство Райчеви са използвали връзките на този дипломат, за да развият бизнеса си в северната ни съседка.

Посредством неговите контакти "Меком" пробива и става основен доставчик на телешко за всички обекти в Румъния на голяма международна верига бензиностанции. В същото време влюбеният румънец успява да уреди Райчеви и с връзка с ферми за конско месо. Мръвката била изнасяна от българската фирма към Италия срещу доста добри пари. Накрая обаче любовта прегаря, а румънският дипломат остава не само без любима, но и без сериозна сума, инвестирана в бизнеса на бившата си изгора, разказват запознати.

Междувременно Стефан Райчев е купувал апартаменти в Лондон, в които са вложени част от милионите от увеличението на капитала на "Меком", твърдят източници, пожелали анонимност. Предполага се, че част от парите са инвестирани и в имоти в САЩ, където учи синът на Стефан Райчев, допълват те. Понастоящем фирмите, които са завлечени от бившите собственици на "Меком", масово подготвят искове в съда, за да се опитат да вземат поне част от сумите, които са потънали в месопреработвателното предприятие.

Война на акционери докарала проверката

Войната в "Меком" избухна през юни тази година, когато частният съдебен изпълнител Уляна Димоларова прехвърли 41% от акциите на дружеството, притежавани дотогава от мажоритарния му собственик Стефан Райчев, на фирмата "Дар финанс" ЕООД. Тя е собственост на бившия банкер Атанас Тилев, приближен на експремиера Симеон Сакскобургготски. Транзакцията бе оформена като прехвърляне на собственост срещу удовлетворяване на кредитор. Влизането на нови акционери в "Меком" провокира серия скандали. В средата на юли бе огласен финансовият отчет на силистренския месокомбинат. От него стана ясно, че заради загуби и обезценка на активите само за 3 месеца дружеството е стопило 63 млн. лв. от своя капитал и по последна оценка стойността му възлиза на 10,9 млн. лв. Новината хвърли в паника инвеститорите и за един ден акциите на фирмата, търгувани на Българска фондова борса, спаднаха с 15%.

Няколко дни по-късно новите собственици обявиха, че оповестеният от името на "Меком" консолидиран финансов отчет е лъжлив. И обвиниха бившия мажоритарен акционер Стефан Райчев в документна измама. Заедно с него под прицел се оказаха бившата изпълнителна директорка на месокомбината Маргарита Стоянова и Десислава Дечева, които с фалшив подпис са валидирали неверния финансов отчет.

Сагата с представителството и правомощията за управление на компанията прерасна в нов скандал в началото на октомври. Тогава общото събрание на акционерите, проведено в отсъствието на Райчев и неговите хора, отказа да ги освободи от отговорност за миналите им действия във фирмата. Седмица по-късно при проверка на ветеринарните власти в складовете на "Меком" бе открита негодната суровина, чийто произход тепърва ще се изяснява.

Местни наблюдатели в Силистра подозират, че акцията на Агенцията за защита на храните в месопреработвателната фабрика е провокирана от сигнал, подаден от някоя от спорещите за собствеността и правомощията на управление страни. Отговорът дали това е така, ще стане ясен едва след като разследването установи кой е доставил негодните мръвки, от колко време те стоят на склад в хладилниците на предприятието и какви са били плановете за тяхната употреба.

Какъвто и да е резултатът от предстоящите проверки обаче, скандалът със сигурност ще хвърли петно върху името на една от най-големите преработвателни компании в месарския бранш у нас. И това ще стане в момент, когато компанията, по думите на новия й директор за връзки с инвеститорите Даниел Крумов, усилено търси нови пазари в чужбина.



В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Младен Михалев - Маджо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар