сряда, 4 май 2016 г.

ВАНЬО АЛЕКСИЕВ

 
 
Кой е Ваньо Алексиев?Уникално черно Ламборгини Авентадор на стойност 450 хиляди евро паркира редовно пред столичния хотел "Маринела", известен още като Японския. Който има търпение да изчака и да види кой е собственикът, установява, че в него се качва средно висок мъж, облечен в изискан скъп костюм. Той се придвижва, заобиколен поне от петима охранители. Всичките момчета са яки, еднакво високи, със сходно телосложение и в черни дрехи.


Собственикът на впечатляващата кола е един от най-известните в публичното пространство мъже. Казва се Ваньо Алексиев и е собственик на голямата транспортна компания "Биомет" и на най-голямата спедиторска фирма в България, пише столичен всекидневник.

Освен топ модела на Ламборгини той притежава още 2 уникални автомобила "Ролс-Ройс". Ламборгинито му често се ескортирало от черно БМВ Х5, също пълно с охранители.

Ваньо Алексиев е собственик и управител на "Биомет" от 1991 г., създава я веднага след като завършва. Компанията е един от най-големите български превозвачи и извършва почти всички видове транспорт – пътнически, товарен, международен, както и специализиран с хладилни камиони. Сред по-големите клиенти на "Биомет" са "Кауфланд", "Пени маркет", "Шел" и "ОМВ". Алексиев е завършил "Електронна техника" в Техническия университет в София, след което е специализирал "Международни икономически отношения".

Управителят на „Биомет" е 13-ият „Мистър Икономика".

Инж. Ваньо Алексиев печели приза в категорията за цялостен принос в развитието на българската икономика в спор с шефа на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов и проф. д. ик.н. Гарабед Минасан от Икономическия институт на БАН.
Ваньо Алексиев не е германец. В рода му никой не е. Всъщност е роден в Уругвай, но родителите му са чисти българи. Въпреки това у собственика и управител на транспортната компания "Биомет" определено има нещо много немско - изостреното чувство за ред и дисциплина. Често го определят като авторитарен, но той не харесва тази дума: "Просто се опитвам да контролирам нещата максимално", обяснява той. Все пак във фирмата му има наченки на демокрация: по думите на самия Алексиев той взима сам само... 99% от решенията. И така вече 19 години.

Управителят на "Биомет" беше един от десетимата финалисти в конкурса на "Капитал" и "Нова телевизия" "Бизнес личност на годината". Макар че не получи наградата, той се гордее с факта, че печалбата на неговата компания за 2009 г. е по-голяма, отколкото на деветимата му конкуренти, взети заедно. Една от причините за сериозния финансов резултат е широкото портфолио от транспортни услуги, които "Биомет" предлага – товарен транспорт - вътрешен и международен, хладилен транспорт, на течни горива и превоз на пътници. От 2005 г. компанията вече е и в логистичния бизнес - с единствения си засега такъв център в Севлиево, изграден за нуждите на предприятията от групата на "Идеал Стандарт". Със своите 200 камиона, цистерни и автобуси, които поддържа в собствен сервиз, фирмата е сериозен конкурент във всички транспортни сегменти.

"Биомет" е единствената компания, в която Алексиев някога е работил. Основава я през 1991 г., веднага след като завършва висшето си образование. Може би затова за него тя не е просто бизнес, а има и сантиментална стойност: "Създал съм я наистина от нулата. Затова, макар и трудно, макар и понякога затормозяващо, се радвам, като работя. При някои хора удовлетворението идва от повечето свободно време, при други от пътуванията и почивките, при мен идва от работата. Не бих издържал дълго, без да работя", казва той и звучи съвсем искрено. Това е и причината мениджърът да откаже да продаде компанията, въпреки "фантастичната сума", която преди няколко години по време на икономическия бум настойчиво му предлага един инвестиционен фонд.

Алексиев продължава да държи на "Биомет" и при последвалия срив на пазара. Всъщност той не се оплаква кой знае колко от кризата - намерил е начини да запази фирмата си жизнена и конкурентоспособна. Само дето в България не вижда почва за истинска конкуренция. 






В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря
Стефан Шарлопов .
 


4 коментара:

  1. Баща,полковник Георги Алексиев от Първо главно на ДС.Познайте откъде е взел първоначалния капитал.

    ОтговорИзтриване
  2. Знаех си че има ДС замесена.....

    ОтговорИзтриване
  3. Няма вариант за чисти пари от такъв мащаб,т това е ясно,но със сигурност притежава и много качества, а и опит с годините

    ОтговорИзтриване
  4. Браво на човека. Роден е под щастлива звезда. Успял е въпреки всичко и всички.

    ОтговорИзтриване