вторник, 10 май 2016 г.

ЛУКАН ЛУКАНОВ


Лукан Луканов е председател на Съвета на директорите на „Арома“ АД и собственик на грандхотел „Велинград“. Г-н Луканов е основател на Съюза на работодателите в България и доскоро бе зам.-председател на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ). В момента е председател на Изпълнителното бюро на съюз „Произведено в България” – организацията, която е добре позната с едноименните си инициативи, но и чието ново ръководство е амбицирано тя да се превърне в истинското обединение на малките и средни производители в България.
Собственикът на "Арома" Лукан Луканов е бил щатен служител на СГУ на МВР-ДС. Проверяван е в качеството му на член на Управителния съвет на КРИБ.
 

Скандалът в "Астера" върви към съда .Двамата съдружници се обвиняват взаимно, че вредят на "Арома".

20.07.2000
 
Шефът на "Арома" Лукан Луканов не допусна вчера пълномощника на своя съдружник в "Астера" Красимир Митев до общото събрание на фирмата. Компанията е собственик на 98,5% от козметичния завод. Причината пълномощникът Георги Митев, брат на Красимир Митев, да не бъде допуснат е, че на 27 юни Луканов обезсили акциите на съдружника си в "Астера холдинг".

Според Митев това е нарушение на устава на дружеството. Луканов смята, че законите са над уставите и се позова на чл. 229 от Търговския закон. Той гласи, че съдружник няма право да гласува, ако се обсъжда негово поведение, довело до щети за дружеството. "Аз също мога да се позова на този член и да изключа Луканов", контрира Митев. И се закани, че и той ще си свика общо събрание.

"Временните удостоверения за притежаваните от мен и от Луканов акции са заложени в ЕБВР и банката не е уведомена, че моите са обезсилени", обясни Митев. Луканов заяви, че ще информира заемодателя си, че акциите на Митев се поемат от "Арома", и обеща да издаде нови временни удостоверения.

Според него Луканов е нанесъл повече щети на дружеството, тъй като "Арома" е доведена до неплатежоспособност. Доказателство за това било спирането на обслужването на заема от ЕБВР. Луканов обясни спирането на плащанията с провеждането на преговори за реструктуриране на заема. Те продължили 6-7 месеца, но се очаквало към края на август да се постигне споразумение за премахване на някои ограничения за "Арома", предвидени в договора.

"Въпреки споразумението с банката да спрем плащанията по главницата по време на преговорите ние платихме $ 1 млн. през юни в знак на добра воля", обясни Луканов.

Митев смята, че с искането на предоговаряне за заема Луканов се стреми да свали забраната за продажба на материални активи на "Арома". "Той иска да продаде линията за алуминиеви опаковки и да закрие цех, който е монополист в страната", обясни Митев и категорично заяви, че бившият му партньор ще ликвидира завода.

Луканов пък обясни, че 1999 г. "Арома" не само не е неплатежоспособна, но е обречена да расте. Тя отчита печалба, 900 000 лв. от която ще бъдат раздадени като дивидент на акционерите, обясни Луканов.

98,5% от акциите държи "Астера", а 1,5% са в ръцете на около 600 дребни акционери. "Няма да има ефективно плащане на дивидент на "Астера", защото тя дължи 3,2 млн. лв. на "Арома", разясни Митев. Според него реално като дивидент щели да се разпределят 1,5% от тези 900 000 лв. - т. е. 13 500 лв.

Красимир Митев твърди, че "Арома" е намалила оборота си с 1 млн. лв. в сравнение с миналата година. Лукан Луканов пък каза, че продажбите за миналата година възлизат на $ 22,5 млн. 73% от реализацията са в чужбина. През юни бил отчетен 35% ръст на продажбите в сравнение с юни миналата година. На вътрешния пазар продажбите са се увеличили 2 пъти спрямо миналата година и през май са били за 1,5 млн. лв.

На общото събрание вчера Лукан Луканов извади от съвета на директорите на "Астера" Манолина Драгиева и Красимир Митев. На техните места влязоха съпругата на Луканов Мая Луканова и Илиян Колев. "Това е правен абсурд и ние ще обжалваме", обясни Драгиева.


ИСТОРИЯ


На 23 октомври 1996 г. ЕБВР отпусна $ 10 млн. на "Астера" за приватизацията на "Арома" и това бе първата българска частна фирма, спечелила доверието на банката. През следващите 2 години трябва да се изплатят още $ 7 млн.
67% от "Арома" бяха купени от "Астера" с този кредит на 12 февруари 1996 за 627 569 950 лв. 10% в брой в деня на подписване на договора, а остатъкът - в рамките на един месец. Поети бяха дългове за 219 млн. лв. Поет бе ангажимент за 5 г. да се инвестират $ 4 950 400.
Манолина Драгиева, до вчера член на съвета на директорите на "Астера", показва копие от заложените в ЕБВР временни удостоверения за акциите в дружеството. До нея е братът на Красимир Митев - Георги, който не бе допуснат до общото събрание, въпреки че показа легитимно пълномощно.
 

Лукан Луканов влезе директно в три от дружествата си .Панамска офшорка е продала близо 1/3 от дяловете си в „Арома”, „Арома козметикс” и „Арома Риъл Естейт”.

13.11.2012
 
Председателят на надзорния съвет и основна фигура в управлението на групата „Арома” влезе официално като собственик на голям пакет акции от дружествата. Това става ясно от обявление на компаниите от групата до Българската фондова борса. Според тях панамската офшорка VP Trade Opportunities SA е продала по близо 1/3 от дяловете си в „Арома”, „Арома козметикс” и „Арома Риъл Естейт”.
Сделките
"Арома риъл естейт" е уведомено от акционера "VP Trade Opportunities" SA, Panama за извършена продажба на 896 888 акции, представляващи 28,95 % от капитала на "Арома риъл естейт" със сетълмент на 07 ноември 2012 г. Дружеството е уведомено от акционера Лукан Луканов за извършена покупка на същите 896 888 акции, представляващи 28,95 % от капитала на "Арома риъл естейт" със сетълмент на 07 ноември 2012 г.
Ден по-рано на 6 ноември са сделките по партидата на "Арома". Продавач отново е "VP Trade Opportunities" SA, Panama, което се разделя с 4 484 441 акции, представляващи 28,95 % от капитала на "Арома".  Лукан Луканов пък декларира покупката на същия брой акции.
VP Trade Opportunities продава същия дял 28.95% и от капитала на " Арома козметикс". Сделката за 896 888 акции е отново със сетълмент от 07 ноември 2012 г.,а  купувачът е познат - Лукан Луканов.
Историята
Трите дружества допреди година бяха част от една и съща компания – „Арома”. В края на септември 2011 г. дружеството се раздели в три отделни „икономически звена”, които да организират работата му. Акциите на „Арома” са известни с това, че са сред малкото на БФБ върху които е имало запор от съда за сделки с тях.  През 2008 г. Софийският градски съд (СГС) издаде заповед, с която наложи забрана за упражняване на правата върху всички акции на козметичното дружество като обезпечение по бъдещ иск срещу него.  Обезпечението беше поискано от собственика на "Рубелла" Красимир Митев, който е бивш съдружник на Лукан Луканов в прекратилата дейността си компания "Астера холдинг".  Тогава Митев обясни исканията си пред медии с това, че има дългогодишен спор с председателя на надзорния съвет, а сега вече и сериозен акционер в "Арома" Лукан Луканов за собственост върху козметичния завод.
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря  Миролюб Столарски .
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар