понеделник, 12 септември 2016 г.

МЕТОДИ БАЧЕВ

 
Методи Бачев е роден в град Симитли през 1973 година. Завършва местната гимназия, има и две магистратури - по право и данъчна администрация. Гордее се, че няма един ден стаж на държавна служба. Преди 15 години с приятеля му Христо Савев намират ниша в бизнеса и създават фирма "Агромах". Започват с добив и обработка на инертни материали и постепенно развиват и други дейности - като производство на бетон, асфалт, инфраструктурни проекти и др. Семеен, съпругата му е банкер, имат момченце на 7 г.

Спецслужбите най-после забелязаха „Агромах“. Служителка се опита да изнесе 1 млн. евро под носа на спецполицаи

 
Прокуратура, ГДБОП и НАП проведоха специализирана операция срещу организирана престъпна група за данъчни измами в благоевградската фирма и дружество „Пътища Пловдив“ АД
Специализираната прокуратура, ГДБОП и НАП са провели специализирана операция срещу организирана престъпна група за данъчни измами, съобщава информационната агенция E79.
Операцията е проведена на 9 и 10 март. Претърсвания и изземвания са извършени на територията на градовете Пловдив, Благоевград, Лом и София.
Разследва се дейността на търговските дружества „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД, двете с основен предмет на дейност строителство. Тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти.
Дружествата от групата на „Агромах“ЕООД и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ АД ползват доставки от дружества, наречени „Буфери“ – „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД.
Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи. По този начин се намалява дължимия от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне. От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговски“ – регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.
С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС.
При претърсванията и изземванията в Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв. При извършване на процесуално-следствените действия в базата на „Агромах“ ЕООД в района на гр.Благоевград, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро.
Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи, назначаване на експертизи, съобщиха още от Прокуратурата.
……….
„Агромах” е фирма с интересна биография. Създадена е през  1995 година с предмет на дейност – обработка на земеделски земи и зърнени култури.  При управлението на Трайната коалиция фирмата получава правото да почиства речните корита от наноси и боклуци, станали причина за големите наводнения. Вместо с почистване,  „Агромах” започва да извлича инертни материали, превърнали крайречната зона на река Струма в лунен пейзаж.  Но всички сигнали срещу фирмата остават без отзвук. Шушука се, че причината е в силният й собственик – най-личният обитател на Сараите.
Официално фирмата е собственост на Методи Бачев и Христо Савев от град Симитли. При регистрацията на фирмата Бачев е само на 22 години, безработен, и без опит в какъвто и да е бизнес. Младите мъже за 24 часа се превръщат в успешни и много търсени бизнесмени, яхват скъпи джипове. Твърди се, че джипът на Бачев е подарък лично от Ахмед Доган, като благодарност за  доброто управление на фирмата.
„Агромах” участва в строителството на участъци и от магистрала „Струма”, наричана в Югозапада „Кривата магистрала”. Причината за преименуването й  са десетките ненужни завои  в равнния терен между село Мурсалево и Дупница. Запознати твърдят, че с добавените завои магистралата е удължена умишлено, с цел да се източат допълнителни средства от бюджета, които по друг начин било невъзможно да бъдат усвоени.
 
 
Кой е Методи Бачев, когато е трезвен
 
06.09.2016
 
 
     Методи Бачев (вдясно) обяснява за строежа на АМ Струма на премиера Бойко Борисов и на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов.
 
За пореден път строителната империя “Агромах” бе набъркана в скандал, но този път със селски привкус, гарниран с чалга, домашна ракия и мезета.На кукерски събор в симитлийското с. Черниче шефът на групата фирми под името “Агромах” Методи Бачев грабна микрофона и пред стотици гости на курбана изрече нецензурни думи за кмета на Симитли Апостол Апостолов и премиерът Бойко Борисов.Видеото бе качено 11 дни по-късно в местен сайт, а полицията започна проверка. ado.vbg.slave(9); if(typeof adoceanvbbgzelmnlonst=='function'){adoceanvbbgzelmnlonst();} В ареста за 24 часа попаднаха собственикът на сайта Иван Хамбарджийски-Бриндо и бизнесменът Методи Бачев. Двамата писаха обяснения.



 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря  Димитър Стефанов - Митко Каратиста .

Няма коментари:

Публикуване на коментар