събота, 3 септември 2016 г.

АНТОН ЩЕРЕВ И АТАНАС ПЕТРОВ
„Винпром Пещера” завзема „”Труд” и „24 часа” със заплахи за убийство .
08.04.2011
 След алкохолния и цигарения пазар основателите на „Винпром Пещера" ще завземат и медийния със заплахи за убийство, става ясно от последния скандал с прехвърлянето на дялове между акционерите в „Медийна група България Холдинг".
В коридорите на „Труд" и „24 часа" упорито се говори, че още от началото на 2011 година Христо Грозев поискал няколко милиона евро назаем от Атанас Петров и Антон Щерев, за да изплати все още невнесения си дял в „БГ Принтмедия" ООД. Срещу услугата пък собствениците на „Пещера" щели
да получат дял във вестникарската група
и възможност да прокарват не само корпоративните си интереси, но и да търгуват с влияние в навечерието на изборите. Във финансовите среди пък се твърди, че реално парите на „Винпром Пещера" и на Делян Пеевски стоят зад подозрително бързо регистрираната на 3 декември 2010 година в Австрия BG Privatinvest GmbH. Показaтелен е фактът, че дружеството е учредено с минималния капитал, определен от австрийските власти – 35 000 евро. Подобна практика не е присъща за сериозни инвеститори, но е характерна за
структури с неясен произход
на средствата и спорни цели. Христо Грозев бил вкаран, за да представлява интересите на „Винпром Пещера". Австрийците са привлечени за параван на Делян Пеевски и Ирена Кръстева. Първоначалната уговорка е била Атанас Петров и Антон Щерев да не излизат на светло, а да управляват вестниците чрез подставени лица. На по-късен етап обаче двамата променят мнението си и настояват за извършване на официална продажба, която да ги легитимира.
Съмнителната транзакция била планирана зад гърба на другите двама съдружници Любомир Павлов и Огнян Донев, които по никакъв начин не желаели да се обвързват с хората на „Винпром Пещера", както и с Ирена Кръстева. Грозев възнамерявал да ги постави пред свършен факт и да им натресе нежелани партньори. Бъбривостта на Петров и Щерев обаче изиграла лоша шега. Мераците им да стават медийни босове от седмици са известни на журналисти, политици и бизнесмени. Запознати с финансовите проблеми на Христо Грозев разказаха, че Петров и Щерев в последно време станали изключително нервни и дори заплашили живота и здравето на Грозев, ако не им прехвърли дялове в „Труд" и „24 часа". Този факт
беше потвърден и от Любомир Павлов
който разкри, че Христо Грозев станал тревожен от момента, в който вкарал „Винпром Пещера" в сделката. Павлов обясни, че Грозев се опитал да прокара нови инвеститори в медийната група, сред които „Винпром Пещера", заради неуредени лични сметки към алкохолния производител. Грозев дори споделил, че се страхува за живота си, ако това не стане.
От цялата междусобственическа свада не стана ясно дали „Пещера" вече е получила дял в медиите. Според Любомир Павлов Грозев преговарял да вкара като съдружници в „Труд" и „24 часа" депутата от ДПС Делян Пеевски, както и шефа на Корпоративна банка Цветан Василев. За да защити живота на Грозев, Павлов е провел конфиденциален разговор с главния прокурор Борис Велчев, в който го е уведомил, че „Винпром Пещера" заплашва с физическа разправа. Ето и точните му думи: „А на мен ми каза, че са читави хора. Аз казах, че ако дължи пари, ще му върнем парите
Той каза: „Не мога, те ще ме убият!". Нека да отидем на полиграф, защото той може да си измисля. Аз съм говорил конфиденциално и с главния прокурор да му осигурят охрана. Той ми предложи и други акционери, но те са собственици на ТВ7, като Делян Пеевски", разказва Павлов, според когото Грозев се е опитал да лобира за определени фирми с цел да определя политиката на вестниците. Масло в огъня на конфликта между Грозев и Павлов наляха и бившите собственици на „Труд" и „24 часа" – немските инвеститори от ВАЦ. Те настоявали да получат последните 15 милиона от сделката, които до този момент все още не са им преведени. Павлов и Огнян Донев деликатно намекнали на Грозев, че е негов ред да се издължи.
Единственият източник на свежи пари – собствениците на „Винпром Пещера", отказали да преведат сумата, докато не влязат официално в управата на медийната група заедно с Делян Пеевски.
Как се ражда скандалното съдружие
Кореняк пловдивчаните Антон Щерев и Христо Грозев от най-ранна възраст са част от елита на града. Сред вип съучениците им от пловдивската английска гимназия са управителят на Райфайзенбанк Момчил Андреев и главният секретар на МВР Калин Георгиев, който също е набор на Антон Щерев и на Христо Грозев.Алкохолните босове са едни от най-големите рекламодатели в медиите на скандалната Ирена Кръстева. В редакцията се говори, че Пеевски е наложил тотална забрана да се отразяват теми, свързани с криминални разкрития за „Винпром Пещера". През лятото на 2010 г. дори 3-ма журналисти са били уволнени, защото си позволили да опишат акциите на МВР, в които бяха хванати 4400 мастербокса цигари „Кинг" и „Мерилин" със стар бандерол. Двете марки са притежание на свързания с Петров и Щерев „Кингс табако".
Приятелството на „пещерняците" с Пеевски получи и бизнес измерение на 25 октомври 2010 г. Тогава контролираната от Цветан Василев „ Бромак" ООД изкупи дела от 21,6% на свързания с „Винпром Пещера" строителен мастодонт „Галакси пропърти груп" във фонда за земеделска земя „ Агро финанс" АДСИЦ. „Галакси пропърти груп" продаде точно 6 969 431 акции за общо 7,11 млн. лв., или по 1,02 лв. за акция – най-високата цена, сключвана за акция на дружеството през последната една година. Финансови анализатори коментираха сделката като най-успешния и безочлив опит да се измамят останалите акционери във фонда, сред които са германската Caceis bank Deutschland – с 21,17%, и фондовете на ПОК „Доверие"- с 20,9 %.
Други притежатели на акции са фондове на ПОК „Алианц България" – с 11,57%, тези на ПОК „Съгласие" – с 4,55%, застрахователят „Булстрад" и животозастрахователят „Булстрад живот" – с 4,52%, според отчета на „Агро финанс" за миналата година. Няколко месеца по-късно Цветан Василев купи и 8% от „Булгартабак". Така той прави услуга на „Винпром Пещера", които не крият желанието си да играят за приватизацията на тютюневия холдинг. Последната стратегия за раздържавяване на дружеството обаче попари намеренията им.
Мудните – авери на несебърския милионер Чавдар Александров
За реалните собственици на „Винпром Пещера" се знае изключително малко, а те самите предпочитат да стоят далече от медийния интерес. В Пловдивско Атанас Петров и Антон Щерев са известни с прякора си Мудните. В малкото дни, когато не са на ски в швейцарските Алпи или на сафари в някоя екзотична държава, двамата предприемачи гостуват на други новобогаташи от техния ранг – Николай Банев, Чавдар Александров или братя Диневи. Компания им правят собствениците на „Белла" Жорж Веселинов и Венцислав Георгиев, които са подставените им лица в хранителния гигант.
Петров и Щерев основават „Винпром Пещера" през 1998 г. заедно със скандалния бизнесмен Радостин Илиев. Като собственик на винпром „Брезово" и „Риком" ЕООД Илиев е подсъдим по делото „Младо вино" за източване на над 9 млн. лв. ДДС от държавата чрез използване на фалшиви документи за покупко-продажба на сгради и друго недвижимо имущество. Зложелатели на „Пещера" пък издават, че в секретните разработки срещу Радостин Илиев изплуват имената на двамата собственици, в чиято полза реално са точени данъците на държавата. Атанас Петров е съдружник в строителния и туристически мастодонт „Галакси пропърти груп", който чрез спорни приватизационни сделки, обсеби най-апетитните терени на Слънчев бряг. Дружеството е изградило хотелските комплекси Маджестик, Роял и Оазис.
През 2007 г. тогавашният министър на отбраната Веселин Близнаков буквално подарява на притежаваната от „Галакси пропърти груп" фирма „Дриймвил" 80 дка земя на ахтополския плаж по 35 лв. на квадрат срещу задължението да построи 19 гарсониери за нуждите на армията в пловдивския район "Източен". За далаверата неколкократно бяха сезирани куп институции, но наказани и до ден днешен няма. В прокуратурата, МВР и ДАНС от години има множество преписки и докладни, сочещи финансови измами и източване на ДДС от страна на „Галакси пропърти груп" и дъщерните й компании.
Имената на Атанас Петров и Антон Щерев се завъртяха в медиите едва през 2008 г. Когато стана ясно че бившият зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов – Рилски ги е покровителствал и информирал за предстоящи акции за фалшиви бандероли.
Според изтекли в медиите СРС Иван Иванов е осъществявал чадър над винпрома в Пещера, който е произвеждал и пласирал алкохол с фалшиви бандероли. В разговорите той ги нарича „Пещаците" Срещу услугите си той се договаря със собственика на винпрома Атанас Петров за подкуп – пушка и лаптоп за дъщеря си. Властовият чадър на „Пещера" по времето на тройната коалиция е опънат със съдействието на високопоставени фигури от държавата – министъра на вътрешните работи Румен Петков и главния комисар Валентин Петров, както показва докладът на Комисията по вътрешна сигурност, пред която показания дава бившият шеф на ГДБОП и сегашният шеф на Агенция „Митници" – Ваньо Танов.
Вещи в криминалния свят споделят, че целият възход на „пещерняците" е благодарение на високопоставените им политически покровители, които на всеки 4 години сменят политическата си окраска. Само четири месеца след скандала с Иван Иванов собствениците на „Винпром Пещера" смело навлязоха и в цигарения бизнес. Чрез приближената си „Сигма консултинг" те приватизираха зад гърба на Ветко Арабаджиев и Георги Гергов бившата цигарена фабрика „Пловдив-БТ" и я преименуваха на „Кингс табако". Близкият родственик на Антон Щерев – Милен Щерев пое маркетинга на дружеството. За кратко време брандовете „Кинг" и „Мерилин" отхапаха апетитен пай от пазарния дял на „Булгартабак". Освен като най-продаваните, техните цигари станаха и едни от най - залавяните от митничари и полицаи.
На 4 юни 2010 г. служители на МВР разбиха склад пълен догоре с 4400 мастербокса „Кинг" и „Мерилин" с изтекъл бандерол. По документи папиросите били предназначени за изгаряне, а Министерство на финансите е възстановило акциза на собствениците им. Щетата за бюджета беше оценена на над 6 млн. лв. Месец по-късно, на фаталния 13 юли, митничари и полицаи хванаха в крачка шефа на сигурността в „Кингс табако" Иван Вълчев, опитал се да отклони част от цигарите предназначени за изгаряне в пещите на Холсим. Вълчев е бивш шеф на криминална полиция в Пловдив, намерил подслон при „Винпром Пещера" след уволнението си. При акция „Огнярите" оперативните работници нахлуха и запечатаха складовете на „Кингс табако" в Пловдив, където се съхраняват цигарите, предназначени за унищожение.
Днес Антон и Атанас са оставили управлението на „Винпром Пещера" в ръцете на мениджъри, начело с Иван Папазов. Собствеността на алкохолния завод пък е преминала в офширки и свързани лица – „Брайтън дистилърс груп лимитед", „Сириус инвест" и „Глобал маркет". Допреди година „Винпром Пещера" беше свързан основно с кражба на акциз и лепене на фалшиви бандероли. По данни на ченгета и митничари през последните 12 години 2/3 от продукцията на „Винпром Пещера" е била в сивия сектор и е ощетила хазната с милиони левове. През 2006 г. Ваньо Танов пръв разкри схемата за внос на фалшиви акцизни лепенки от Турция, подставените им лица и механизмите за пласиране на алкохол на черно. Благодарение на високопоставените си покровители Атанс Петров и Антон Щерев излязоха сухи от скандала, разработката беше прекратена лично от Валентин Петров, а Ваньо Танов беше уволнен от шефското място в ГДБОП.
На 19 май 2010 г. централата на завода беше атакувана от митничари и полицаи при акция „Акцизите" и бяха заловени няколко тира спиртни напитки с фалшиви бандероли. Бойко Борисов пък се закани, че ако още веднъж алкохолните босове опитат да го молят за милост, ще ги затвори.
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря  Методи Бачев .

Няма коментари:

Публикуване на коментар