сряда, 21 септември 2016 г.

ЯНКО ИВАНОВ



Кой е Янко Иванов и как се уреди с апетитната сделка за Царската конюшня
 
09.09.2016

Областният управител на София Веселин Пенев (излъчен от партията на Корман Исмаилов НПСД – б.р.) е продал историческата сграда на Царските конюшни за 658 870 лева преди два месеца, съобщи в четвъртък лидерът на БСП Корнелия Нинова. Имотът е 7.5 дка, а купувач е фирмата "Евротрансбилд" ЕООД с управител Янко Иванов. Той е бивш председател на Управителния съвет на КТБ.
Царските конюшни се намират на булевардите " Васил Левски" и "Княз Александър Дондуков-Корсаков" в София. Кръстовището е на около 50 метра от паметника на Васил Левски в самия център на града. Комплексът е използван за гараж от царското семейство и преди години е бил паметник на културата, но е отпаднал от списъка.
Сделката е оформена като прекратяване на съсобственост между държавата и фирмата на Янко Иванов. Фирмата е била съсобственик на около 16% от имота. Тази собственост е придобита чрез заменка през през 2005 година. Янко Иванов е станал съсобственик в сградата чрез другата си фирма Дивисима" ООД, която е дала на държавата имот на бул. "Драган Цанков" 35 (срещу КАТ), в която сега се помещава Комисията за защита от дискриминация.
Бившият областен управител Росен Малинов обясни пред Mediapool, че е чувал за извършени оценки преди 6-7 години, когато имотът е бил оценен за 5.6 млн. евро. Той обясни, че преди две години е отказал извършването на сделката с аргумент, че тя е неизгодна за държавата.
Предисторията на сделката
Росен Малинов разказа и предисторията на сделката. През 2003 година първо областният управител на София Росен Владимиров (ДПС) прави сделка с фирмата "Гондол" на известния ливански бизнесмен Газуан Шараф за въпросните 16% от имота. В последните дни на кабинета "Сакскобургготски" се прави още една сделка за същия дял в царските конюшни, но с фирмата на Янко Иванов "Дивисима". След това между двете фирми започва дело за собствеността върху имота, в което е въвлечена и държавата.
Сегашната сделка с Янко Иванов е извършена, въпреки че делото още не е приключено, обясни Росен Малинов. Не е ясно как е възможно държавата да сключи сделка с фирмата, която още не е сигурна в своята съсобственост в имота.
Малинов обясни, че точно преди да се извърши сегашната сделка, Агенцията по кадастъра е разделила имота на три части. Според бившия областен управител целта е била да бъде заобиколен Министерския съвет. По закон всички сделки с държавна собственост на стойност над 500 000 лева се сключват от МС. Разделянето на имота на три части прави възможно за областния управител Веселин Пенев да сключи сам сделката.
Преди това регионалното министерство е препоръчало на Пенев да не прекратява съсобствеността. Земеделското министерство (което е наемател) и експерти в самата областна управа също са били против, казва Малинов.
 

Варненци разпространиха във Фейсбук снимки на имоти в Морската градина на своите съграждани - братята Янко и Красимир Иванови. От тях става ясно, че бившият съдружник в КТБ, който поиска да купи на безценица "Царската конюшня", се радва и на други придобивки.Според статусите на възмутените варненци двамата братя били сред основните борци за спиране на автомобилите в Морската градина, а в същото време самите те шофирали до луксозния си дом. Те подкрепяли кандидатурата на кандидат-кмета на Варна Чавдар Трифонов, издигнат от ДСБ, пише novinaria.bg.



Имотът във Варна, в който се ширят братята Иванови

  Бившият шеф в КТБ Янко Иванов е и сред хората, построили сградата “Кораба” във Варна на гърба на Морското училище, след като теренът за нея бил изваден от списъците на забранените за приватизация имоти. По-късно сградата бе продадена на министерството на правосъдието срещу 4000 лв. на кв. м при площ от 1000 кв. м за административен съд на Варна.
Сградата на гърба на Морското, теренът за която мистериозно отпадна от списъците за приватизация на Министерството на отбраната и под масата беше продаден на Янко Иванов. По-късно умело беше финтиран и друг проблем с имота: той е в сервитутната зона на оръжейната на Морско училище и на него не могат да се строят жилищни или офис сгради.
После Иванов се спазари с министъра на правосъдието Миглена Тачева и изтъргува над 1000 кв.м за скандалната сума от 4000 лева държавна пара за квадратен метър. Така ненадейно Административният съд на Варна цъфна в Кораба.  Далаверите около Кораба затвърждават руското влияние около бизнеса на Янко Иванов.
От една страна съсобственик в капитала на КТБ е Руският фонд “ВТБ Капитал”, инвестиционно поделение на "ВТБ Груп" - втората по големина банка в Русия. Руският инвестиционен фонд и Корпоративна банка имаха няколко успешни сделки, в които участваха заедно като приватизацията на държавната “Булгартабак” и по придобиването на БТК.
От друга страна във Варна Иванов играе с търгуващи с военно-временния резерв на Русия фирми. Може би на това се дължат и изключително руските фамилии по звънците на луксозната кооперация, която Янко Иванов построи в Морската градина на самата Станчова алея. Безценният имот той придоби преди 5 години чрез заменка с общината.
 За Янко Иванов се твърди още, че е изключително близък до бившата дясна ръка на Цветлин Йовчев и Иван Драшков в ДАНС – Веселин Марков. Твърди се, че той има общо и с компроматите срещу съдия Венета Марковска.




В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Бойко Недялков .

1 коментар:

  1. Приятелски препоръчвам да посетите нашият проект за SEO и
    Дигитален маркетинг за по-голяма популярност в Интернет

    ОтговорИзтриване