четвъртък, 15 септември 2016 г.

ДИМИТЪР СТЕФАНОВ - МИТКО КАРАТИСТА



 
Милионите на Бойко Борисов в офшорки
 
Скандалът с офшорните фирми и сметки на политици и свързани с тях лица разбуни страната преди седмица с порция от документи, които уличават президента Росен Плевнелиев. Анонимните компании най-често се ползват за преводи на пари от сметки в България към тях, защото собствеността им е скрита, а крайният получател е неизвестен. Плевнелиев обаче не е единственият политик, който е забъркан във фирми, регистрирани в зона, често определяна за данъчен рай.
 
В следващите броеве „Галерия“ ще ви запознае със свързани с Бойко Борисов и Цветан Цветанов лица, които също оперират с такива компании. Фирмите са активни, което означава, че се ползват за парични операции. За много от тях има сигнали в бившата комисия на Яне Янев, които са покрити от него избирателно.
Първият „офшорник“, когото ще разкрием, е
бившият шофьор на Румен Николов-Пашата Митко Каратиста,
който бе назначен в надзорния съвет на ЧЕЗ по времето на ГЕРБ и изчезна, след като бе разкрит, че взема 35 хил. лв. заплата и контролира паричните потоци на електроразпределителното дружество в полза на бившите управляващи.
38-годишният гербер Димитър Стефанов - Митко Каратиста, продължава да оперира с две офшорни фирми, към които са засечени парични потоци от финансовото разузнаване, но по тях не е работено, защото е имал чадър от ГЕРБ, научи „Галерия“ от източници в прокуратурата, които проверяват досието на Каратиста.
Каратиста е доверено лице на Борисов и бивш шофьор на основателя на СИК Румен Николов-Пашата, приятелката му е общински съветник от ГЕРБ в София. Бойко го назначава в Надзора на ЧЕЗ, когато идва на власт през 2009 г.
Едната офшорка, с която се предполага, че са изнасяни от България мръсни пари от рушвети и рекет, е „Омега 96“. В миналото тя е собственост на Румен Пашата. Сикаджията минава на сянка преди години и
решава да замаскира компанията си.
Регистрира офшорката „Кенут Маркетинг Лимитид“ във Великобритания и й прехвърля собствеността на „Омега 95“. След това сменя името на фирмата на „Омега 96“ и представител и управител става шофьорът му Митко Каратиста.
„Фирмата вече не е активна, което означава, че през сметките й са минали достатъчно парични потоци. Обикновено това се прави, след като преводите към подобни компании с офшорна собственост по сметки в чужбина набъбнат достатъчно много, за да бъдат забелязани от чужди финансови разузнавания“, казва специалист по регистрация на офшорни фирми.
В случая Митко Каратиста години наред се води представител и пълномощник на дружеството, собственост на английската офшорка. То е регистрирано от български адвокат, минаващ за близък приятел на Румен Пашата, с когото са набори и се познават от десетилетия.
„Галерия“ научи още, че по времето, когато шеф на НАП е Красимир Стефанов,
данъчните власти удобно са пропускали проверки на бъгарската фирма „Омега“,
която е собственост на офшорката на Пашата. Затова депутатското място на Стефанов в ГЕРБ не изненадва колегите му от данъчната служба.
Същият адвокат и приятел на Пашата, който е представител на „Кенут Маркетинг“, е замесен в още една офшорка, свързана с Митко Каратиста.
„Шофьорът на Пашата е подставено лице. Той едва ли знае за какво иде реч. Подписвал е пълномощни и чрез тях е действал адвокатът, който познава законите и знае как да ги заобиколи. Митко Каратиста е сложен за бушон по веригата, ако някога лъсне пране на пари с преводи към офшорните зони“, казва специалистът по схеми за регистрация на офшорни фирми и сметки в зони, наречени данъчен рай.
„Ер Джи И България“ е друга фирма, в която пряко е замесен Димитър Стефанов-Каратиста. Тя е активна и
поддържа сметки в няколко банки по света,
но заради тайната на тази информация досега не е станало ясно колко пари са минали оттам.
Както пише в учредителния акт, „Ер Джи И България“ е собственост на двама акционери. Единият е Митко Каратиста, а другият - офшорната фирма „Ер Джи Сосиете Аноним“, регистрирана в Лихтенщайн от същия адвокат, който е представител и на „Кенут Маркетинг“. Като всяко подставено лице Митко Каратиста има само 1 дял в дружеството с офшорен собственик, а анонимната компания от Лихтенщайн държи 49 дяла.
Фирмата е регистрирана на стария домашен адрес на Митко Каратиста в панелка в крайния квартал „Толстой“ до „Илиенци“. Официално „Ер Джи И България“ се занимава с консултантска дейност.
„Това е най-лесният начин да декларираш огромни суми за консултации на дадена фирма, които всъщност са рушвет на високопоставени политици. Никой не следи и не оспорва размера на сумата, която след това се превежда в собственика - офшорна фирма, и оттам следите се губят.
Тази схема работи безотказно от много време
и не вярвам да я развалят“, казва бивш високопоставен данъчен служител, уволнен от правителството на ГЕРБ, защото дръзнал да проверява дължими налози на една от офшорните фирми на техен приближен.
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Янко Иванов .


Няма коментари:

Публикуване на коментар