петък, 16 февруари 2018 г.

АРТУР АКОПЯН



Милион... в зърно


Собственикът на бургаската група "Севан" - "Хранекспорт БГ" Артур Акопян определя себе си като рационален човек. По образование е машинен инженер, но в зрялата си възраст се е занимавал с търговия – 29-годишен заедно с брат си Армен идва в България от родната Армения и двамата започват бизнес. Обича работата си и твърди, че не си дава почивка, защото "останеш ли за месец извън пазара, после трябва година да наваксваш".
Пазарът, за който Артур Акопян говори, е този на зърно. На него "Севан" е вече 17 години, като през това време успя да спечели позиции на най-големия базиран в България търговец. Миналата година групата на братя Акопян постигна и дълго преследвана цел: износ на 1 млн. тона пшеница. Такова количество е без аналог сред българските търговци до момента.
Нямаше как това да не проличи и във финансовите отчети на "Севан" и "Хранекспорт БГ". През 2013 г. двете компании се наредиха сред най-динамичните в класацията на "Капитал" с ръст на приходите от 35.5% за "Севан" до 441 млн. лв. и впечатляващите 128% за "Хранекспорт БГ", която е реализирала оборот от 122 млн. лв.
За тази година очакванията на Артур Акопян са групата да задържи достигнатите резултати или да е леко под тях.
Преди няколко години името на Акопян се свързваше с напълно изцедените и потънали в дългове кооперации, с които се договаряше и съвместно регистрираха акционерни дружества. Така над 60-70 кооперации в страната започнаха да работят за него. След това обаче взе да се говори, че арменецът започнал постепенно да се оттегля от тази дейност и акцентирал върху другите си занимания. Макар че бизнес интересите му са разностранни - строителство, търговия с горива и още ред други, Артур Акопян е известен преди всичко с изкупуване на селскостопанска продукция из цялата страна. Той държи квотите за износ на зърнени култури, бургаското и варненското пристанище работят за него. Според градската мълва и зърнените култури, изнасяни в чужбина от другите селскостопански босове, минавали през фирмите на Артур.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря  Николай Недков .

Няма коментари:

Публикуване на коментар